Счупен механизъм на велосипеден багажник

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупен механизъм на велосипеден багажник

Мнениеот bobivg » Вто Ное 09, 2010 1:47 pm

Счупих си зъбното колело на механизма за регулиране на ъгъла, под който да застават велосипедите спрямо автомобила (шишовете, на които се нанизват колелата). Багажника е този: http://screambikes.eu/bagajnik-za-avtom ... nezia.html
Обадих се във Веломания, но за съжаление ми казаха, че не предлагат точно такава резервна част.
Най-добрия вариант е, ако някой е имал същия проблем и е успял да намери подобна част, да сподели от къде. Резбата на механизма също се е прецакала, но това не е съществен проблем.
Въпроса ми е как да го оправя с подръчни средства?
Снимки на счупената част: http://dox.bg/files/dw?a=ac8090d4d3

п.п. Единственото, за което се сещам за сега е да се заварят два П-образни профила с пластина между тях. Проблемите при това решение е, че този ъгъл остава фиксиран завинаги, което не е добре от гледна точка на компактност и това ,че няма да мога да го монтирам на друга кола освен моята, както и това, че аз не мога да заварявам.

Моля, ако някой се сеща за по-добро решение на проблема, да сподели?
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Re: Счупен механизъм на велосипеден багажник

Мнениеот kvelikov » Вто Ное 09, 2010 6:14 pm

Мисля, че може да се "шинира" отгоре и отдолу с предварителни заварените с подходящ ъгъл профили.
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот bio » Сря Ное 10, 2010 9:55 am

bobivg мислех още вчера да ти пиша ... ама все започвах и отказвах.
резбата ти е на планката отзад или се бъркам ? имаш и изронени и зъби нали ?!? въобще цялото това чудо е за коша, говоря за пластмасите дискове с зъбите.
1. може да потърсиш от друг подобен счупен багажник цялата въпросна сглобка и ако е подходяща за твоя .. да я монтираш.
2. идеята ти с П-образните профили върху тръбите и планката към тях е добра. ще си позволя малко да я доразвия .. примерно ... П-образен профил с дължина 70 мм + планка с формата на окръжност с диаметър 70 мм разпробита секторно с 4/5мм отвори през 30/20 градуса + шевове между планката и профила (ако искаш да е без шевове 2 броя в крайщатата болтове 5 мм с гайки с пластмаса против саморазвиване, шайби ... прочие) .. всичко това го правиш 2 бр и ги поставяш едно срещу друго и укрепваш с 2-4 бр 4/5мм болтове/гайки/шайби. така ще имаш вариантност за преместване на други градуси и разглобяване.
...
и накрая си вземаш нов багажник :>
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот bobivg » Сря Ное 10, 2010 1:03 pm

Благодаря за отговорите.
@ Bio на пластините няма резба, един дълъг болт минава през двете тръби, пластмасовите части и пластините, като гайката е в ръкохватката за затягане. Много ми се щеше да има по-простичък вариант за самоделно поправяне, но засега и аз не се сещам. Май нещата отиват към заваряване без регулация, ако не намеря от някъде такава част.
Изображение
Аватар
bobivg

Мнениеот subritual » Сря Ное 10, 2010 2:09 pm

Човек може да се учуди колко различни крепежни елементи може да открие в големите строителни хипер маркети.
Просто се зареди с търпение и време и разгледай всички щандове.Ще ти хрумнат идеи.Цялата конструкция можеш почти да копираш с една метална тръба цепната на две и 2 планки с пробити много дупки на които да слагаш болтчета в зависимост от ъгъла.
Е,да, ще трябва да си нисиш гаечен ключ,но все пак ще ползваш багажника почти напълно функционално.

2ри вариант: Изхвърляш тъпия багажник и си купуваш по-свестен.И аз имам същия,навярно доста повече ползван от твоя (поне съдейки по вида му)
и мога да ти кажа,че всички затегалки се чупят след време и там има едни игри тип-направи си сам.

Успех :agree:
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Чет Ное 18, 2010 12:21 am

Питай във Веломания.Търси донор.Не се занимавай с заварки.Все пак ако падне багажникът ,ще застрашиш останалите участници в движението.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bobivg » Пет Ное 19, 2010 10:02 am

bobivg написа:Обадих се във Веломания, но за съжаление ми казаха, че не предлагат точно такава резервна част.

За сега не съм успял да намеря някой да продава подобна част. Надявам се, че ако се завари добре няма да има проблеми.
Изображение
Аватар
bobivg

Назад към Веломеханик