Проблем с hayes mx-4

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с hayes mx-4

Мнениеот Evgeni » Вто Апр 12, 2011 9:41 pm

Спирачката не спира...е, спира,но чак с 3 пръста(задна) при тегло от 55кг(моето, не на колелото :D ).Свалих накладките и диска, изчистих ги няколко пъти с меглио, разработка 2 дни и пак..не спира.Пробах само апарата с накладките на диск авид roundagon 160мм, на него спираше по-добре(поне така мисля, не се качих на колелото).После сложих ББ5(тази, дето на нейно място пробвах моята) на моя ротор(hayes v6) и спираше като hayes mx-4 (моята, демек с 3 пръста).Помислих си, че работата е от ротора-закупих 2 magura marta 2-ра ръка.Сложих задния, спираше пак гадно, което си противоречи с авид-а, но пак казвам, не съм сигурен, че спираше добре на него..а човека, от когото ги купих, ми каза, че е направен от същият материал9магурата).Добре.Реших да сменя машинките(и двете са hayes mx-4-предната кове).Та сложих предната и спираше по-добре, което ме навя на мисълта, че накладките на задната са били яко мазни и не могат да се изчистят.Купих днес нови, сложих на изчистен magura marta(след като ги купих, не ги изчистих, а днес да) и сега спира..Значи проблемът е бил от накладките?Tова е, че не знам дали magura-та е бил мазен преди.Не направих пак упражнението да сменям ротори, преди смяна на накладки(бях върнал стария).Та въпросът ми е следният:мога ли да си сложа стария hayes ротор отзад пак.Изчистих го много добре с меглио.И като цяло кои ротори са по-добри за тези спирачки-hayes V6 или magura marta.Става въпрос за 160мм
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Re: Проблем с hayes mx-4

Мнениеот zafirovp » Вто Апр 12, 2011 9:47 pm

Карал съм спирачки и от двете марки. Сега карам Hayes Stroker с Hayes V8, а преди това V6. Много съм доволен, дори си взех накладки на Aligator и пак спира много добре. Имах същия проблем, но накладки и ротор заляти с DOT. За накладките спасение не намерих, как ли не ги мих и готвих и пак не се оправиха. След като ги смених измих ротора с Мелио и спирт за горене и веднага се оправи. Поне при мойте спирачки, след като измия ротора, не спира докато не се събере нагар.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Evgeni » Вто Апр 12, 2011 10:03 pm

Мерси за бързия отговор.Значи няма проблем пак да сложа стария hayes.И аз си взех точно такива накладки-alligator за 15,90лв от bikestore Но при кой ротор повече ще спира спирачката-hayes v6 или magura-та?
Evgeni

Мнениеот zafirovp » Вто Апр 12, 2011 10:38 pm

Hayes-a има по-голяма спирачна повърхност => ще спира повече.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 13, 2011 6:45 pm

Evgeni написа:...което ме навя на мисълта, че накладките на задната са били яко мазни...

А дали не са били вече износени? Това, че по тях има някакъв фрикционен материал, не означава, че са работещи!
"AVID" препоръчват когато общата дебелина на "накладка + фрикционен материал" е 3 мм. и по- малко, смяна на същите с нови.
Определено има разлика в усещането. Може да изглежда, че в старата накладка има още "живот", но всъщност не е така.

Колкото до въртенето на роторите - ти си човека. Слагаш, караш... Които ти хареса.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Evgeni » Сря Апр 13, 2011 9:32 pm

Сигурен съм, че не са износени.Сравних ги с нови.Почти на 100% са.Както и да е.С новите съм, а те са органични.Аз за роторите питах как е спирачната сила с 2-та.Днес покарах с hayes-a и е същото.Сега питам кой загрява по-бързо и като цяло кой е по-надежден.И кой за какви накладки е.Да не стане така, че да се износят накладките са седмица :D
Evgeni

Назад към Веломеханик