Втулки Magura Menja.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Втулки Magura Menja.

Мнениеот Bace_kz » Пет Авг 12, 2011 8:38 pm

Здравейте, днес установих, че втулките на вилката ми са разбити. Когато спирам много интензивно само с предна спирачка има насичане и при натисната на предна спирачка като бутам предницата се усеща луфта. Гледах из българските сайтове за втулки, но не открих никъде. Единствено по чуждестранни сайтове или ebay, но цена от 30 $ без доставка за мен е прекалено много, а и прочетох, че изисква специален инструмент слагането на тези втулки ? Та въпроса ми е може ли да ми кажете от какъв материал се правят тези втулки, дали е възможно стугар да ми направи ?
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Re: Втулки Magura Menja.

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 12, 2011 8:42 pm

Bace_kz написа:...дали е възможно стугар да ми направи ?

Не!
Най- малкото заради специфичното покритие от вътрешната страна, там където е триенето със стеншъните.
btw , възможно е и да имаш луфт в чашките, т.е. да не е обрана добре хлабината, а да ти се струва, че луфта е във втулките
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Bace_kz » Пет Авг 12, 2011 8:54 pm

Специалист ми постави тази диагноза, а при натисната спирачка като бутам предницата и сложа ръка на чашките не се усеща луфта да е от там, а като сложа ръка на един от стеншъните си се усеща хлабината.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот motomarzel » Пет Авг 12, 2011 9:34 pm

Принципно невъзможни неща няма, не знам дали точно стругар може да ги направи тези втулки, но по-скоро въпроса според мен е на каква цена. Menja не е бюджетна вилка за да си струва са се експериментира с нея. По добре провери кой е дистрибутора/вносителя за България и опитай там :agree:
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bace_kz » Пет Авг 12, 2011 10:12 pm

Аз съм втори собственик и си я тормозя, но да ще се свържа с вносителя и ще видя той какво ще каже. Благодаря за за отговорите, лека вечер :)
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Bace_kz » Вто Авг 16, 2011 7:41 pm

Свързах се с Bike Center и се разбрах с момчетата. Въпроса ми е след смяната как да пазя вилката, 180 см съм висок 80 кг ? Проблем ли е ако е карам заключена по неравни пътища, даже самата вилка изпуска въздух, има едно свистене като се премине с по голяма скорост по неравност, това износва ли втулките по-бързо, отколкото ако се премине през същите неравности с отключена вилка ? И то ако със слаби спирачки (shiamno br-445) с ротор 180 мм са се разбили втулките, какво ще стане с elexir 5 със същия ротор или пък 210 ?
Аватар
Bace_kz

Мнениеот outfaced » Сря Авг 17, 2011 12:09 am

Бушингите са консуматив ... нормално е да се сменят. Сега, при някои се налага по често, не можеш да го промениш. Имаш ли си представа колко хил. км. е видяла тая вилка до сега, че се притесняваш. Може просто да си и е дошло веремето. Друг е въпроса, че просто си има по-кекави вилки и серии, които се разлуфтват по дефолт по-често / по-рано.
Да е карана с голям ротор?
Аватар
outfaced

Мнениеот Bace_kz » Сря Авг 17, 2011 12:34 am

Закупена е през 2009, при мен е от пролетта, преди дали е имало луфт не знам, че и челото на рамката ми беше разбито, иначе аз да съм я карал макс 500 км с 180 мм ротор, ама не е като да не е виждала и камъняк и стъмни пътечки. Профилактика е правена пак пролетта и при почти всяко каране се смазва със силиконов спрей. Освен втулките хубаво ли е и още нещо да й се смени ?
Аватар
Bace_kz

Мнениеот outfaced » Сря Авг 17, 2011 6:41 am

Другия консуматив на всяка вилка са праховите семеринги. Но не мога да ти кажа дали са ти за смяна, без да се видят. Маслото също се сменя при нужда.

а по повод това ...
Проблем ли е ако е карам заключена по неравни пътища, даже самата вилка изпуска въздух, има едно свистене като се премине с по голяма скорост по неравност, това износва ли втулките по-бързо, отколкото ако се премине през същите неравности с отключена вилка ?

Заключването няма нищо общо с износването на бушингите и свистенето не е изпускане на въздух, а звука от маслото в компресията.
Аватар
outfaced

Мнениеот axelmax » Сря Авг 17, 2011 7:30 am

Ако имаш пари смени маслото,втулки,о-пръстенчета и семеринги.Да не я отварят няколко пъти ( не е препоръчително).
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Bace_kz » Сря Авг 17, 2011 1:36 pm

outfaced написа:Заключването няма нищо общо с износването на бушингите.

Добре, но нали при спиране с отключена вилка част от енергията се абсурбира от вилката, сгъването й, което би трябвало да означава, че енергията, която поемат бушингите е по-малко отколкото, когато вилката е заключена, защото тогава вилката не абсурбира част от енергията при спиране, или нещо се бъркам ?
axelmax написа:Ако имаш пари смени маслото,втулки,о-пръстенчета и семеринги.Да не я отварят няколко пъти ( не е препоръчително).

Аз парите ги имам, но сумата е някъде около 100 лева, мислех че може да се мине само със смяна на втулките, явно трябва да мина при специалист, но в моя регион се опасявам, че няма. Утре имам път към Ловеч, там мога да потърся. Прилагам 2 снимки, на едната се вижда как е омаслена вилката, но е омаслена само от предната страна искам да ви попитам това нормално ли е ? На другата се вижда драскотина, ако можете да прецените дали и тя би създава проблем, моля да споделите.
Поздрави Васко :)
Прикачени файлове
IMG_0179.JPG
Драскотината.
IMG_0179.JPG (134.42 KiB) Прегледано 869 пъти
IMG_0178.JPG
Омасляването.
IMG_0178.JPG (165.42 KiB) Прегледано 861 пъти
Аватар
Bace_kz

Мнениеот outfaced » Сря Авг 17, 2011 5:33 pm

човек, много се къхъриш нещо ... вилката ти си е ОК, масло по тръбите трябва да има, и нормално се зацапва и чат пат трябва да се бърше - какво те притеснява. :dontknow:
Прочети някоя от стотиците теми за елементарна поддръжка на вилка.

Бушингите се износват от триене (за това са там). Заключването касае дотолкова триенето, доколкото като е заключена вилката, няма движение и триене. Когато е заключена се натоварва масления патрон, който всъщност реализира заключването, като блокира маслото в компресията. На него също това му е работата, не бери грижа ... няма да се изхаби. Но да караш заключена вилка по неравности едно от най безсмислените неща, които съм чувал :peace:

И в крайна сметка всичко в колоезденето е консуматив. Вечни части няма ;)
Колелото е за да се кара, не за да се пази. И да, кефа си има цена.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Bace_kz » Сря Авг 17, 2011 9:10 pm

Не ме разбирай погрешно, опитвам се колкото мога да чета, да анализирам, старя се велосипеда ми да е в изправност, просто в региона ми единствено във Враца има хора занимаващи се с МТБ и няма къде да отнеса въпросите си и ги задавам тук. Благодаря ти за изчерпателния отговор :) Лека вечер.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот Боян Бановски » Пет Авг 19, 2011 9:11 am

Карам с такава вилка повече от 3 години. Карам я целогодишно, в кал , прах, на Витоша при температури под -10, никога никакви проблеми. Всичко написано по-горе са предположения и бла-бла. Изпрати я за профилактика в Байкцентъра! Те са оторизиран вносител и разполагат с всичко необходимо да ти я оправят. Няколко пъти съм се възползвал от услугите им за профилактика и всичко е било ОК. В инструкцията за експлоатация разрешават използване на всички размери ротори!
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот rarekin » Пет Авг 19, 2011 9:17 pm

motomarzel написа:Menja не е бюджетна вилка .....

Баш бюджетна вилка е.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот motomarzel » Пет Авг 19, 2011 9:20 pm

rarekin написа:
motomarzel написа:Menja не е бюджетна вилка .....

Баш бюджетна вилка е.

Всъщност зависи от бюджета... :agree:
Аватар
motomarzel

Назад към Веломеханик