Втулка за кобилица на РАМ АМ - от къде?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Втулка за кобилица на РАМ АМ - от къде?

Мнениеот novice » Пон Сеп 19, 2011 7:29 pm

Здравейте!

Попревъртяха ми главите на втулката(за пръв път превъртам шестограмна глава по тоя начин, не знам каква е тая мека сплав), която прихваща кобилицата към рамката на АМ-а, та въпросът ми е може ли въобще от някъде(примерно БАС) да се намери такава нова втулка или трябва да търся ползвана или да си правя на струг?
Става въпрос за тази втулка:
Изображение

Мерси за идеите!
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Re: Втулка за кобилица на РАМ АМ - от къде?

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 19, 2011 7:53 pm

На втулката не си и направил нищо.
Трябват ти болт и гайка. Малко ще е грозно, ама пък ефективно. :thumb:

P.S. Наистина ли го караш на настройката за 100 мм ход?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот novice » Пон Сеп 19, 2011 7:56 pm

А и аз за това си мислех, направо да си взема размерите от оригинала и да отида при стругар, да направя два външни болта/втулки/мъжки и женски, които да са с гладко тяло като втулки, да се навиват един в друг, като оригинала и с вградени шайби зад главите, за да пристягат добре лагерите и да не се допира гаечния ключ и шестостена до лагерите при пристягането им. Обаче... не знам от какъв материал трябва да е втулката. Оригиналната очевидно е от нещо много леко и изключително меко. Може би умишлено не е направена от стомана?!
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот novice » Пон Сеп 19, 2011 11:31 pm

Сори за втория пост, не, със средната настройка го карам(снимката е стара) и то само заради твърдостта на пружината, която ще я смачкам, ако е на 150мм настройка. :D :D :D А и карам много ХС с него, дразни ме като почне да се клати като лодка от педалиране, като искам да издухам някоя пистарка от алеята. :lol2: :lol: :D
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bobi108 » Вто Сеп 20, 2011 8:47 am

Най лесното решение е да си намериш оригиналните "втулки", пробвай в БАС, където се продават РАМовете. При мен този вариант не сработи, затова се наложи да намеря собствено решение.http://media.snimka.bg/8104/022463692.jpg?r=0 :idea: От калибрована, десет милиметрова стомана си направих ос с резба на двата края, като използвах шайби и гайки за притягане. Поради това, че използвах от тези глухите гайки с добре оформените глави, имах забележки от колеги, че ще имам проблеми с коленете, защото стърчат в страни. Лично аз нямах никакъв реален проблем или пък дискомфорт свързано с това ,че са по изнесени! Постигнах по приятен външен вид и най важното избягнах стругарската работа ! :D Ако те дразни, че стърчат, просто им отрязваш "шапките", или ползваш по тесни гайки, оразмеряваш оста да не стърчи като стегнеш гайките и получаваш здрава, читава ос :D , която си успял да си направиш сам! :peace:
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот novice » Вто Сеп 20, 2011 11:02 am

А ти си навил тези нещица в оригиналтата втулка, която е куха, така ли? Или това отодлу са шайбите и само така ми се вижда?
Ще питам в БАС, ма там рядко продават такива неща май, като резервна част. Ти си питал и е нямало в момента или по принцип?
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bobi108 » Вто Сеп 20, 2011 12:16 pm

В интерес на истината в БАС ми казаха,че трябва да почакам да ги поръчат, ама на мен не ми се чакаше въобще, затова взех нещата в свои ръце.
Не се ползва старата "ВТУЛКА". Диаметъра и е 10мм. Заменя се изцяло от новата проходна ос! Шайбите се поставят за да се гарантира правилната работата на лагерите при затягането на гайките . Сглобката се получава здрава и напълно надеждна, минус и е прибавянето на допълнително тегло на Байка. :lol:
Аватар
bobi108

Мнениеот Yavkata » Вто Сеп 20, 2011 2:36 pm

Днес минавах през БАС и ги питах и за втулките.Младежа от сервиза каза, че щели да проверят склада и да ми се обади...още не се е обадил.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот novice » Вто Сеп 20, 2011 7:45 pm

Нямат в бившия БАС такива неща. Не се продавали като резервна част, понеже рамките са от нисък клас. На високия клас рамки се продавали всички парт-ове. Явно ще си правя нова, по примера на колегата bobi108.

bobi108, можеш ли да ми кажеш от какъв какъв материал си го направил, понеже Теко от бившия БАС ми каза, че стоманата не е добре(оригиналната била от дуралуминий), понеже ще ръждяса и ще се "завари" втулката за рамката? От къде може да се намери алуминиева заготовка?
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот obelix » Вто Сеп 20, 2011 9:06 pm

novice написа:bobi108, можеш ли да ми кажеш от какъв какъв материал си го направил, понеже Теко от бившия БАС ми каза, че стоманата не е добре(оригиналната била от дуралуминий), понеже ще ръждяса и ще се "завари" втулката за рамката? От къде може да се намери алуминиева заготовка?

Пробва ли, направо да питаш Теко за тези неща? ;)
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот novice » Вто Сеп 20, 2011 11:48 pm

Питах го, няма такива при тях. За тези рамки не се продавали просто, щото били нисък клас. Каза да си извъртя едно ново от дурал, не от стомана, за да не се "завари" за рамката ако ръждяса стоманата.
Естествено най-добре би било да се намери от счупена рамка, но ако няма и на стругар може да се направи ново.
Иначе Теко не знае от къде да се намери материал и нямат стругар.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот obelix » Сря Сеп 21, 2011 8:57 am

novice написа:Иначе Теко не знае от къде да се намери материал и нямат стругар.

Учудва ме това, там имат стругче но може да е прекалено малко или да има друг проблем. Остава да търсиш в google, излизат разни резултати.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот novice » Сря Сеп 21, 2011 6:57 pm

Теко не каза, че имат струг, нито че знае за стругар, който да ми свърши работа. Вероятно не му се занимава със струга или техният просто не става. Не виждам колко трябва да е малък за да не свърши работа ама, а и аз не искам благотворителност за детайла, но... да кажем, че просто не е стругар.

:offtopic:
Защо реагират толкова остро и в двата магазина от бившата верига БАС, когато се споменат колегите им от другия магазин?! Какво са им виновни клиентите, че те си се карат и развеждат по италиански?! :dontknow: Аз дори не знаех, че са се развели двата магазина и че РАМ не са марка на Тру райдърс...
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот bobi108 » Чет Сеп 22, 2011 4:20 pm

Имаш ЛС! :agree:
Аватар
bobi108

Назад към Веломеханик