Странно "Дзънкане"

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Странно "Дзънкане"

Мнениеот Snevk » Пет Сеп 30, 2011 11:57 pm

Преди 2 дни смених главината http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-pr ... dc-91.html
и предната спирачка авид бб7 със ротор G2CS 203мм
Взех ги втора ръка от колега във форума.
Но имам проблем със спирачката ... Не е толкова лошо , но ме дразни , а искам колелото ми да е възможно най - безшумно ...
Значи като врътна каплата от место (без да съм се качил на колелото) дискът не закача дори минава на повече от милиметър от 2те накладки . Но като се кача на колелото и докато карам в завоите се слуша едно досадно стържене.
Имам две предположения за причината на проблема.
1во - Накладките да са "хлабави" т.е. при наклон на колелото да се измества едната и да стърже във диска :dontknow:
2ро - Въпреки че главината няма никъкъв луфт и върти перфектно , възможно ли е самата оска да се усуква при по голямо натоварване и съответно диска да се отклонява към накладките ? :dontknow:
А и да кажа вилката е Marzocchi AM SL1 20mm ос , затова изключвам сукането на вилката ... Поне със предишната спирачка не сукаше :nono:
Трудно ми е да определя къде е проблема тъй че ако някой е преживявал такова нещо моля споделете :D :beer:
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Re: Странно "Дзънкане"

Мнениеот Шлек_народен » Съб Окт 01, 2011 7:26 am

Snevk написа:дискът не закача дори минава на повече от милиметър от 2те накладки

Може това да е проблема,Голямо разстояние до накладките и при спиране да го криви.Между диска и неподвижната трябва да е много малко разстоянието-няколко десети от милиметъра,почти да опира.Поне на ББ 5 е така.Накладките се разтварят със една метална пружина която седи м/у двете.Като щипка,само че обратно действа- тя ги държи на мястото им.Да не би да липсва?
http://eshop-gorgona.com/nakladki-za-diskova-spirachka-avid-bb7-1-2995.html
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот PtD » Съб Окт 01, 2011 9:47 am

Нищо не липсва. И на мен така ми позвънтява отвреме-навреме при по-агресивно завиване, особено предната.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Шлек_народен » Съб Окт 01, 2011 12:18 pm

При по-агресивно завиване последното нещо, което ме вълнува е дали ми "звънти" спирачката :)
Останах със впечатление, че става въпрос за нещо по-различно от нормалното "дрънчене", което се чува от време на време...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Snevk » Съб Окт 01, 2011 1:07 pm

Шлек_народен написа:
Snevk написа:дискът не закача дори минава на повече от милиметър от 2те накладки

Може това да е проблема,Голямо разстояние до накладките и при спиране да го криви.Между диска и неподвижната трябва да е много малко разстоянието-няколко десети от милиметъра,почти да опира.Поне на ББ 5 е така.Накладките се разтварят със една метална пружина която седи м/у двете.Като щипка,само че обратно действа- тя ги държи на мястото им.Да не би да липсва?
http://eshop-gorgona.com/nakladki-za-diskova-spirachka-avid-bb7-1-2995.html

Значи щипката си е на мястото , но тояно от там идваше проблема. Явно е хлабава и неможе да държи добре накладките настрана от диска и при завоите и друсане се получаваше това специфично звънтене :) Натегнах яко спирачката като сега и от 2те страни няма почти никакво разстояние ... е има триене със диска защото не е идеално прав но е по-поносимо от предишния звук :agree:
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Назад към Веломеханик