Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.
Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20
Имам питане. Каква може да е причината, задната ос да се счупи? Интересното е че не при скачане се счупи, ами при слизане на 2 стъпала и то не високи. Влияе ли външната темперетура на здравината на оста? И може ли като причина за счупването да е това че оста беше леко крива?
на мен на старото колело ми стана така сигурно е била спукана и когато си слезнал по стъпалата се е счупила съвсев по добре смени касетата и сложи такава кадето не е на резба(забравих как се казва)
Вероятно ще трябва да си смениш и главината с таква, която е на шлици, защото тази на резба е по-нисък клас, а и също така може съчмите от лагерите да са ти прецакали чашките. Иначе самата ос е счупена от натоварване и от скачане.
Не само килата играят главната роля. Начина, по който караш, също оказва голямо влияние. Но защо мислиш сега как си я счупил, като всичко е минало. Вземи сега каквото ти казах по-горе и не се притеснявай...
Това е типичен проблем при главините с венци на резба, защото десният лагер се пада много навътре и много далеч от точката на захват на оста към рамката. Съответно осите им винаги се чупят откъм десния лагер. Решението е или нова главина на шлици и нова венец-касета, или да си подменяш осите като консуматив при нужда, с надеждата някой друг компонент да не пострада.