Изкривена ос

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Изкривена ос

Мнениеот Шлек_народен » Нед Ное 13, 2011 12:10 pm

krach написа:Какво се изпокарахте. Нормално е нещо когато струва 2 -3 лева (обикновенна ос за главини на резба) да не е толкова качествено колко нещо за което ще дадеш повече пари.

В каталога на една фирма(не за колела) един болт М10 х 130 струва 1.80 евро, но едва ли се очаква да имаш проблеми с него, имайки предвид местото на което се слага.Така че 2-3 лева са относително понятие.
Във случая също казах, че прблема е във евтини и некачесвено направени главини, а не във самата конструкция . Но някой хора , явно по-напред с материла имат друго мнение по въпроса.
Последна промяна Шлек_народен на Нед Ное 13, 2011 12:19 pm, променена общо 2 пъти
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Teodor40 » Нед Ное 13, 2011 1:05 pm

Шлек_народен написа:Виж сега,говорихме за лагер, дето е в центъра на оста.Нищо по въпроса не ми изясни!Има ли няма ли?Крехки или жилави са осите...Айде вземи ти прочети малко за термообработки и стомани и ще говорим пак как едно желязо е хем твърдо , хем се огъва като ....представи си пружина за по- лесно!Кое е по здраво - стоманата или алуминия?
Със колко венеца е колелото няма значение. Моето е със 6 и пак е 130 мм главината - толкова съм я направил, щото не искам да кривя рамката със по-тясна. И по принцип за байка от 6 до 10 венеца са все 135 мм, а на шосето от 7 до 11 са 130. Пистовите са 120. За задните става дума. Ако не ми верваш - провери!Говоря за сегашните стандарти, не за 70 -те години на миналия век!

Майтореее... :lol: намерил си на кой да обясняваш "за по-лесно" хаха То заради това "за по-лесно" си на това ниво и не са ти много ясни нещата.
Спирам да ти отговарям на теб, но не заблуждавай и другите хора!
Поне си призна, че има по-тесни ;)
А това за болта може и въобще да не стане, защото стъпката на резбата на конусите, като нищо ще е различна. Това вече не съм сигурен, но трябва да се провери.

Истината е, че момчето трябва да си събере 50лв и да си вземе една запазена задна капла втора ръка, по-висок клас и това е!
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот nihonjin » Нед Ное 13, 2011 2:10 pm

Teodor40 написа:
nihonjin написа:Колега, при 120 кг. нямаш шанс дори с тази здравата ос. Аз съм 94 кг. и имах същите проблеми.
Между другото, намерих решение за подобряване на главина на резба, но още не съм го тествал. Ето какво е то:
От страната на венците след конуса и малък спейсър вкарваш стандартен капсулован лагер, така че да е плътно по отвора за развиване на венците.
После завиваш последната гайка на остта. Тоест вместо големия спейсър имаш малък спейсър и лагер. Погледнато отзад например, плоскостта на лагера равни с края на касетата с венците.
За стандартните касети на резба Шимано със 7 венеца, лагер, който ще ти свърши работа е с вътрешен диаметър 10мм, външен диаметър 22мм и дебелина 6 мм или 7 мм. Струва около 3 лв.
Ако се чудиш как работи тази система, лагера се превръща в допълнителна опорна точка и натоварването върху остта се разпределя по същия начин, както при главините на шлиц.

Не ми се занимава с дълги обяснения, но тази идея не може да бъде работеща поради ред причини. Завърти свободно касетата и като се вгледаш в движението и, ще видиш едната. Другите са свързани с преразпределение на усилията, което ще доведе до изхвърляне на главината и касетата в кофата за боклук!

Няма проблеми с идеята, а производителите не го правят понеже си има отделен клас главини, с капсуловани лагери, които както знаеш са доста по-скъпи от тези с конуси.
Карал съм с "рационализацията" ми около 50 км и няма никакви проблеми. Сега отново се каня да слагам шината с тази главина и като навъртя няколко хиляди км ще се обадя във форума как се представя.
nihonjin

Рейтинг: 1220

Мнениеот electricbuild » Нед Ное 13, 2011 2:46 pm

Teodor40 написа:Истината е, че момчето трябва да си събере 50лв и да си вземе една запазена задна капла втора ръка, по-висок клас и това е!

Напълно съм съгласен с теб. Но мисля, че за градско и парково каране за момента нещата ще са добре с новата ос и ще издържи. Ако и тя не издържи ще взема нова главина по-висок клас.
electricbuild

Рейтинг: 1220

Мнениеот Teodor40 » Нед Ное 13, 2011 3:12 pm

Тя оста ще издържи, но често самата главина се разбива непоправимо и така или иначе пак трябва да се вземе нова. Но си прав, че може да му издържи още много време и да си заслужава смяна само на оста :agree:
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Шлек_народен » Нед Ное 13, 2011 4:12 pm

Teodor40 написа:Майтореее... :lol: намерил си на кой да обясняваш

Виж какво, нито ме познаваш, нито знаеш със какво се занимавам! Ако ти е кеф да слагаш минуси давай!
И понеже много разбираш, та се чудиш М10 нормална резба дали ще стане на конусите :)) Не, няма да стане и не затова съм дал примера.Къде прочете да намеквам дори, че тоя болт може да замени оста на главината :))) Той дори и като дължина не става -оста е 145 мм ,ама кво са за теб 15 мм !Кухата, тая със бурмите е още по-дълга.
Пак те питам - има ли главина, дето единия лагер е по средата на оста? Ама явно е под достойнството ти да отговориш на такъв тъп въпрос:))
А относно пистовите главини, дето са по тясни.... Да ,по-тясни са ,ама пак нещо не си в час.Там се слага само един венец ,а и рамките дето се монтира са друг тип , ама ти си над тия неща :)Не правиш разлика между пистово и шосейно колело - все един дол дренки :))
Шлек_народен

Мнениеот Шлек_народен » Пон Ное 14, 2011 8:46 am

Дааа, 100 точки от рейтинга ми са достатъчно убедителни аргументи, че главините на резба са много калпави и най-доброто измислено досега са тия на шлици...Благодаря, че ми отворихте очите за очевадната истина!
Шлек_народен

Предишна

Назад към Веломеханик