Обтегач Shimano Saint

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Обтегач Shimano Saint

Мнениеот arsenala5 » Пон Яну 09, 2012 6:09 pm

Наскоро си купих скорости, които включват обтегач Shimano Saint ( новия модел ). Докато си настройвах скоростите забелязах така наречения "B-tension adjustment screw" ( ще сложа снимка ). В инструкциите пише, че от него се наглася разстоянието между горното колелце на обтегача и венците. Интересното идва точно тук. Въртя го и нищо не става. Може ли някой запознат да ми помогне?
Мерси предварително. :)
Прикачени файлове
b-screw.jpg
b-screw.jpg (82.85 KiB) Прегледано 484 пъти
arsenala5

Рейтинг: 1205

Re: Обтегач Shimano Saint

Мнениеот TheBlackPathway » Пон Яну 09, 2012 8:05 pm

И аз скоро се сдобих със Сейнт обтегач и всъщтност впоследствие ,докато ми правиха настройката, разбрах, че това е за опъване или оптягъне на веригата. Според мен това ти спестява труда да си скъсяваш веригата ако не ти е много дълга!
TheBlackPathway

Рейтинг: 1208

Мнениеот Шлек_народен » Пон Яну 09, 2012 8:52 pm

arsenala5 написа:забелязах така наречения "B-tension adjustment screw" ( ще сложа снимка ). В инструкциите пише, че от него се наглася разстоянието между горното колелце на обтегача и венците. Интересното идва точно тук. Въртя го и нищо не става.

Интересното става като почне да хърка веригата и да стърже ролката във венците!То правилно си е написано, че от там се регулира разстоянието м/у ролката на обтегача и венеца.Ако ти е точна дължината на веригата, при въртене се променя това разстояние.Важно е за прецизна смяна на предавките.И ако е охлабено трудно качва, или не качва въобще при по-голяма разлика в зъбите на венците. Примерно 24>28 или 28>32.Веригата опира във зъбчатката странично и ....хърка,трака и тем подобни неприятни звуци. Ако е много отдалечена ролката почва пък по-трудно и малко неточно да превключва. Изобщо, ако не знаете какво правите ,по-добре не си играйте с този болт! Имаше май някакво определено разстояние м/у колелцето и венеца, но не помня, това го регулирам на усет.
Шимано казва по въпроса -възможно най-близо, но така че да не опира и на най-малкия, и на най-големия венец .
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот arsenala5 » Пон Яну 09, 2012 10:15 pm

Разстоянието при "Downhill mode" трябва да е 5-6мм от най-малкия венец. Благодаря за компетентните отговори. :)
arsenala5

Рейтинг: 1205

Мнениеот Stancho » Сря Яну 11, 2012 5:47 pm

arsenala5 написа:Разстоянието при "Downhill mode" трябва да е 5-6мм от най-малкия венец. Благодаря за компетентните отговори. :)

Това се настройва спрямо най - големия венец и тея 5-6 мм ги остави ако искаш свестно превключване... Хората са ти казали на най - голямото венче възможно най - близо без да опира.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Назад към Веломеханик