Rock Shox Boxxer Team 08

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Rock Shox Boxxer Team 08

Мнениеот Blaze™ » Нед Мар 11, 2012 7:23 pm

Здравейте,искам да попитам някои от вас знае ли размерите на всички о-пръстени,кое масло е най-хубаво,за гейта как да го направим да работи по-хубаво и как да си обера негативния вход освен с нова пружина.
Общо взето искам да разбера повече са сервизирането на самата вилка.
Изображение
Аватар
Blaze™

Рейтинг: 1253

Re: Rock Shox Boxxer Team 08

Мнениеот GECKO » Нед Мар 18, 2012 2:35 pm

Blaze™ написа:Здравейте,искам да попитам някои от вас знае ли размерите на всички о-пръстени,кое масло е най-хубаво,за гейта как да го направим да работи по-хубаво и как да си обера негативния вход освен с нова пружина.
Общо взето искам да разбера повече са сервизирането на самата вилка.

Най-вероятно не - ако някой помни такива неща ще има много скучен живот :) .
Всяко 5W пълна синтетика (Motorex, Motul & Repsol се справяха доволно добре за мен).
Чрез въртене докато не намериш настройката, която ти харесва най-много.
Под лявата капачка има Preload Spacer-и - когато добавиш още 1-2 там ще намалиш негативният ход малко.

Общо взето - разглоби я и се загледай, нещата са доста логични.
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Blaze™ » Нед Мар 18, 2012 5:26 pm

Благодаря за компетентния отговор. :agree:
Изображение
Аватар
Blaze™

Рейтинг: 1253

Мнениеот obelix » Пон Мар 19, 2012 11:12 am

За да не съм напълно офф-топик, ето сервизната документация за Рок Шокс реколта 2008.

Иначе, аз се чудя каква е причината вилка изобщо да има негативен ход. В моя случай е пружинен лирик. Въпреки, че има нормален прелоуд (т.е. шайбички под капачката), пак в началото има малко мъртъв ход, където сякаш вилката няма сила да се разгъне сама или нещо ѝ пречи. Изобщо не пречи на карането, разбира се, но ми е странно. Преди съм карал Тора и там нямам спомен да имаше такова нещо.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот bikerider » Пон Мар 19, 2012 11:19 am

obelix написа:Иначе, аз се чудя каква е причината вилка изобщо да има негативен ход.

Основната цел е да се предпази хидравликата от удар при рязко разгъване (вдигане на предница, скок, и.т.н). За което е нужно наличие на минимален негативен ход, за да успеят пружините да неутрализират инерцията на тръбите.
Иначе по принцип функцията на негативния ход е по-добро поемане на вдлъбнатини (които като амплитуда в планината са нищожен процент от препятствията, но все пак ги има) - затова при колите sag-a е над 50-60%.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот obelix » Вто Мар 20, 2012 10:08 am

Благодаря за мнението. Това за инерцията на тръбите не ми беше и хрумвало.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Назад към Веломеханик