Проблем с курбел.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с курбел.

Мнениеот StanY » Съб Мар 17, 2012 12:24 pm

Здравейте, от доста време имам проблем с левия ми курбел. Средното и курбелът са на окталинк(шлиц), курбелът е Shimano Octalink FC-M443, а средното е Shimano BB-ES25. Проблемът е следния: болчето на курбела се развърта след като се кара 2-3 дена. Преди време бях пуснал тема и @Ozzie ме беше посъветвал да си купя тефлонова лента и да навия около болта. Купих си сложих завих курбела нямаше проблеми.... първите 2-3 седмици, след това отново трябваше да се навива, тъй като болтът пак се развърташе и курбела мърдаше. Карах, навивах, карах, навивах, но след като мина зимата проблема се усложни. Сега болтът се развиа на всеки 2-3 дена. Пробвах с лепило за резби(Loctite), ефектът: 4дена. Ако някой може да ме посъветва, как да предотвратя развиването на болта и клатенето на курбела, ще съм му много благодарен. :) :)

П.П.: Отговори от рода на: " Купи си нови курбели и средно" не ме устройва в момента, тъй като лампичката на касата свети червено .
Продава: viewtopic.php?f=19&t=131916
windv написа:...та в тоя ред на мисли, влюбвали ли сте се на сън? Там обикновенно няма две-три...Лудо е влюбването, а като се събудиш - Хац...
Аватар
StanY

Рейтинг: 1169

Re: Проблем с курбел.

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 17, 2012 12:35 pm

Най- вероятно вече имаш проблем с резбата която е в самия курбел.
Мислил ли си за по- дълъг болт, който да минава през курбела и да се притегне от външната страна с гайка?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот StanY » Съб Мар 17, 2012 12:38 pm

Не, тъй като не знам и как ще стане. Мислил съм само за залепване на главата на болта по някакъв начин със силно лепило, но няма да има ефект.
EDIT: Сетих се, че тя ако резбата е прецакана, ще е прецакана само до някъде (колккото е дълъг сегашния болт) и ако взеам същия болт, но примерно два пъти по-дълъг, той ще мине през проблемното място е ще стигне до някъде където резбата е наред и няма да се отвърта. Така няма да има нужда от гайка, дали ще стане?
windv написа:...та в тоя ред на мисли, влюбвали ли сте се на сън? Там обикновенно няма две-три...Лудо е влюбването, а като се събудиш - Хац...
Аватар
StanY

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 17, 2012 4:56 pm

StanY написа:EDIT: Сетих се, че тя ако резбата е прецакана, ще е прецакана само до някъде (колккото е дълъг сегашния болт) и ако взеам същия болт, но примерно два пъти по-дълъг, той ще мине през проблемното място е ще стигне до някъде където резбата е наред и няма да се отвърта.

Идеята принципно не е лоша, стига да има здрава резба с достатъчна дължина, защото:
- при FC-M 600 HONE - болтовете са малко по къси от резбата, но това което остава от резбата (около 2-3 навивки) е крайно недостатъчно, ако останалата част от резбата е повредена.
- при FC-M 532 DEORE - болтовете са дълги точно колкото и резбата.
Преди малко ги гледах и двата курбела.
Остава сам да прецениш в какво състояние е твоята резба или да направиш ясни снимки, 'щото за момента всичко е в сферата на догадките.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот StanY » Съб Мар 17, 2012 7:42 pm

Снимки на? Мога да направя на болта, а на курбела не знам как ще снимам отвътре. Иначе днес ходих до 2-3 места, но казаха, че такива болтове няма ли, и сега не знам откъде да търся и дали ще намеря с шестограмна глава.
Аватар
StanY

Мнениеот EKSAAAA » Съб Мар 17, 2012 8:07 pm

Имам същия проблем, но може да не е от курбелите ти. Аз смених всичко (курбели, средно, венци и т.н.), но проблемът си остана. Не успях да разбера, защо се получава така, но ще следя темата и се надявам аз и колегата да успеем да си оправим проблемите.
Аватар
EKSAAAA

Рейтинг: 1200

Мнениеот StanY » Пон Мар 19, 2012 11:06 pm

Направих снимки на болчето, но вътре в оста не успях, тъй като апаратът ми не е много добър и станаха размазани снимки.
Изображение
Изображение
Изображение
Направих 3 снимки на болта мисля, че го завъртях на 360 градуса, за да се види отвсякъде(не че снимките са с прекрасно качество...)
Аватар
StanY

Мнениеот манджа » Вто Мар 20, 2012 12:53 am

На мен ми изглежда наред..
ЕДИТ : знам че звучи глупаво ама що не пробваш с 4-5 капки блажна боя ?
Едит2 : от едната страна ли се развива само ?
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот StanY » Вто Мар 20, 2012 1:06 pm

Отговор на едит 1: Блажна боя...Дъ фък??
Отговор на едит 2: Да само от лявата страна има проблем. В момента си търся болт, но без успех, дано успея да си намеря скоро. :)
Аватар
StanY

Мнениеот uBaH » Вто Мар 20, 2012 1:09 pm

Стъни, може да пробваме с по-обилно мазане с Loctite следващия път.

Ако пък не намериш подходящ болт в района (или родните магазини) може да поръчаме от Германия при следващата поръчка.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот манджа » Вто Мар 20, 2012 1:23 pm

Едно време като е нямало локтайд за болтове какво мислиш са ползвали ?
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот Morpher » Вто Мар 20, 2012 1:48 pm

uBaH написа:Стъни, може да пробваме с по-обилно мазане с Loctite следващия път.

С Locktite за резби е желателно да пробваш и чак след това с обикновения. Това е по-човечният вариант, вместо боя/залепване.
Ако не можеш да се докопаш до такъв - лакът за нокти върши същата работа, като боята :)

П.С. Сега видях, че си писал за пробата си с локтайта за резби. Някак ми е убягнало, докато съм чел поста ти :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот axelmax » Вто Мар 20, 2012 2:17 pm

манджа написа:

Едно време като е нямало локтайд за болтове какво мислиш са ползвали ?

Живей днес ! Затова е рисковано да купиш нещо карано тук (велосипед,кола или каквото се сетиш), че Бай Ганьо все ще измисли нещо.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот StanY » Вто Мар 20, 2012 2:21 pm

@uBaH още на другата вечер курбелът се мърдаше и като свалих болта нямаше грам лепило, а не е като да сложихме малко. По-добре да не ти хабя лепилото ще пробвам с лак за нокти, ако не намеря болт тука до 2-3 дена. Макар, че след няколко месеца курбелите най-вероятно ще се продават, и не знам дали е добра идея това със залепването. :dontknow:

П.С.: Иване, по-добре да не поръчвам пак такива болтове, тъй като ако резбата отвътре е прецакана до някъде и новия болт ще се развърта, в момента ще търся по-дълъг и дано намеря.
Аватар
StanY

Назад към Веломеханик