Interbike - скорости и предна гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Interbike - скорости и предна гума

Мнениеот hyankov » Сря Мар 21, 2012 1:37 pm

Здравейте,

Купих си колело Interbike - 26 (на него пише Interbike Route) с цел да си го карам по вело-алеята от дома до работа. Естествено - проблеми. Колелото е на 2 седмици и съм го карал около 30 км до тук.

1) Струва ми се че предната гума е крива. При употребата на предна спирачка се чува ритмично търкане (т.е. не постоянно, а когато гумата се завърти в определена позиция). Като вдигна колелото на задната гума и завъртя предната във въздуха виждам че нещо малко на криво се върти май. И в тази 'поза' като дам много леко предна спирачка, само в определени моменти дясната накладка опира в каплата. Разклащам предната гума настрани, но не усещам да има луфт.

2) Смяна на скоростите - прескачане на скорости. Т.е. като дам предна 2ра и отзад примерно 3та и се чуват кофти звуци, някак си не хваща. Трябва да мина на задна втора и тогава на 3та, за да влезе както трябва. Друг път пък уж влиза на скорост както трябва, а след малко като натисна по-силно педала и тогава нещо прещраква и се 'донаглася' (в смисъл, остава си на вкорост и продължавам да въртя). При определени скорости (и то не такива при които се усуква веригата) се чуват шумове като от търкане. Предполагам че трябва да отида да ми регулират скоростите?

Два пъти вече ми пада веригата, но го отдавам на моята некадърност при смяната на скоростите. Само искам да спомена също така че още на 3тото каране ми се счупи от лявата страна резбата на предната главина, в резултат на което курбела падна изпод краката ми. Зад мен спираха коли за да сляза и да си взема педала от шосето, изобщо срама голям! Още нещо за Интербайк, които се продават в Практикер - имат само 1 сервиз за цяла София. Това ще го оставя без коментар просто. Като цяло вече съжалявам за избора си, но от колело за 200 лв - толкова!

Ако някой може да сподели нещо по който и да е от въпросите, ще се радвам много. Поздрави!
Откраднаха ми велосипеда:
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Рейтинг: 1240

Re: Interbike - скорости и предна гума

Мнениеот did » Сря Мар 21, 2012 2:10 pm

Моите съболезнования, но никой тук не би се изненадал от написаното. Минимумът за качество, което си струва парите, е 500 лв за велосипед. Под тази цена всички "оферти" са подигравки с клиента и средства за бързо отказване на колоезденето.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот hyankov » Сря Мар 21, 2012 4:02 pm

did написа:Моите съболезнования, но никой тук не би се изненадал от написаното. Минимумът за качество, което си струва парите, е 500 лв за велосипед. Под тази цена всички "оферти" са подигравки с клиента и средства за бързо отказване на колоезденето.

Ок, така е - прав си. И все пак по въпросите ако някой може да 'хвърли боб' ще е супер :D
Sprint Apolon 2011, бяло/зелено/черно, черни платформени педали, помпа на рамката. Награда ако някой го намери.
Аватар
hyankov

Мнениеот Yeti » Сря Мар 21, 2012 4:41 pm

1.Напълно е възможно да си изкривил каплата, това обаче със сигурност не ти го покрива гаранцията. Възможно е и така да си го купил – нямам си идея как ги съхраняват и транспортират, така или иначе обаче това няма как да го докажеш. В сервиза би трябвало да могат да я изправят.
2.За елементарна настройка на скоростите предполагам става въпрос – във всеки сервиз ще ти го направят.
За счупения курбел нямам думи..... би трябвало да го покрива гаранцията, освен ако не решат, че си използвал колелото не по предназначение :D
А това Интербайк не беше ли всъщност някакъв евтин бранд на Макском или бъркам? Ако е така не би трябвало да е проблем да ти го погледнат и в техния магазин/сервиз.
Успех и събирай пари за ново!
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот YordanDanev » Сря Мар 21, 2012 6:25 pm

Да Интербайк са на Макском, със това търговско име се продават във Практикер. Макском имат и марка Еверест, която се продава в Керфур.
Аватар
YordanDanev

Рейтинг: 1200

Мнениеот hyankov » Чет Мар 22, 2012 7:23 am

Вчера говорих с човека от един сервиз. Погледна предната гума и се съгласи че каплата е малко крива, може да я изправи. Но скоростите отказа да ги пипа защото били скапана марка :bigeyes: Стори ми се че ми предложи направо да ги смени с други :rofl:
Аватар
hyankov

Мнениеот axelmax » Чет Мар 22, 2012 10:24 am

Velotec ли са!Колкото и да са скапани трябва да могат да се регулират.Смени сервиза или потърси ръководството на Шимано за регулиране на скоростния механизъм. Няма какво д аму се плашиш :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот hyankov » Чет Мар 22, 2012 7:03 pm

axelmax написа:Velotec ли са!Колкото и да са скапани трябва да могат да се регулират.Смени сервиза или потърси ръководството на Шимано за регулиране на скоростния механизъм. Няма какво д аму се плашиш :agree:

Velotec, да.

Разбрахме се с майстора, даже оставих колелото. 5-6 лв за изправяне на каплата - ок. Съгласих се и на вариант 30 лв за 'основен ремонт' (което аз го разбирам като 'пълна профилактика', защото му казах че колелото все пак е на 30 км). Включва регулирането на скоростите и смазване на всички чаркове които трябва да са смазани. Честно казано се надявам да включва и още нещо, защото само за тези неща 30 лв ми се виждат маааалко повече. Но който не разбира - плаща :D Поне ще се радвам ако утре вече всичко върви както трябва.
Аватар
hyankov

Мнениеот did » Чет Мар 22, 2012 7:06 pm

Наливаш пари в каца без дъно. При твоите компоненти тази "основна профилактика" ще има ефект най-много месец. После пак ще има въпроси, въпроси, плащания, въпроси... Вместо кеф, ще получиш само проблеми.

Такива теми се пущат преди, а не след като си купиш велосипед. В момента само можем да изказваме съболезнования.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hyankov » Чет Мар 22, 2012 7:39 pm

did написа:Наливаш пари в каца без дъно. При твоите компоненти тази "основна профилактика" ще има ефект най-много месец. После пак ще има въпроси, въпроси, плащания, въпроси... Вместо кеф, ще получиш само проблеми.

Такива теми се пущат преди, а не след като си купиш велосипед. В момента само можем да изказваме съболезнования.

Може и така да е... но 600 лв (което според вас явно е минимума за нисък клас велосипед) няма да дам за колело което ще го карам по 5 км на ден, от дома до работа, по велоалея. За друго не мисля да го ползвам, нито ще му давам някакъв зор. Нито пък искам да мисля дали няма да ми откраднат колелото за 2-3 минимални заплати от улицата, или коридора пред апаратамента :rofl: На един колега до сега 3 пъти са му крали велосипедите (в рамките на 2 години). Ако всеки път беше давал по 600 лв, едва ли щеше да му е много приятно.

Ако издържи половин година без да се разпадне, ще си е избило парите от горивото което иначе бих изразходвал.
Аватар
hyankov

Мнениеот sensation_blue » Чет Мар 22, 2012 8:18 pm

5км на ден са си 1500км на година :)
Добре де, ако се разпадне след 2 месеца, няма ли да се наложи да дадеш отново 200 лв? ;)
Дано не се случва де, не искам да те урочасвам, но ако някой ден решиш да си взимаш пак евтино колело, то по-добре прегледай нещо на старо, но качествено, намират се и такива - градски ако са особено, само че тогава намери човек, който разбира преди да го купиш. И имай предвид, че консумативи ще ти трябват винаги или поне смазване - ще трябва да се научиш сам да правиш поне това, за да удължиш живота на компонентите.
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Мар 22, 2012 8:51 pm

hyankov написа:
did написа:Наливаш пари в каца без дъно. При твоите компоненти тази "основна профилактика" ще има ефект най-много месец. После пак ще има въпроси, въпроси, плащания, въпроси... Вместо кеф, ще получиш само проблеми.

Може и така да е... но 600 лв (което според вас явно е минимума за нисък клас велосипед) няма да дам за колело което ще го карам по 5 км на ден, от дома до работа, по велоалея. За друго не мисля да го ползвам, нито ще му давам някакъв зор. Нито пък искам да мисля дали няма да ми откраднат колелото за 2-3 минимални заплати от улицата, или коридора пред апаратамента :rofl: На един колега до сега 3 пъти са му крали велосипедите (в рамките на 2 години). Ако всеки път беше давал по 600 лв, едва ли щеше да му е много приятно.

Ако издържи половин година без да се разпадне, ще си е избило парите от горивото което иначе бих изразходвал.

При тази постановка просто не разбирам какво се оплакваш. И аз съм карал колело за 100 от Кауфланд, брал съм му кусурите, но и почетвах от тук таме.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот hyankov » Чет Мар 22, 2012 9:03 pm

Не се оплаквам от нищо, имах проблеми, питах дали някой знае нещо по въпроса :)
Аватар
hyankov

Мнениеот axelmax » Чет Мар 22, 2012 9:14 pm

hyankov написа:

Имал съм над 20 велосипеда нито една кражба.Как ще обясниш това?
Според мен трябва да си го оправиш сам,не е трудно. :agree:
Не е сложно, а и да знаеш нешо ново няма да ти навреди.
Аватар
axelmax

Мнениеот dob111 » Чет Мар 22, 2012 9:21 pm

hyankov,
Ако реша да карам колело от 200-300лв, което да е непретенциозно и да не го мисля много, то това колело ще бъде втора употреба, абсолютно твърдо, с V-брейк и 7 скоростна касета. Намират се такива стари, но маркови "олд скуул" велосипеди - надеждни, леки са, вървят бързо и за града са просто чудесни!
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот hyankov » Чет Мар 22, 2012 9:55 pm

dob111 написа:hyankov,
Ако реша да карам колело от 200-300лв, което да е непретенциозно и да не го мисля много, то това колело ще бъде втора употреба, абсолютно твърдо, с V-брейк и 7 скоростна касета. Намират се такива стари, но маркови "олд скуул" велосипеди - надеждни, леки са, вървят бързо и за града са просто чудесни!

Следващото може да ми е такова :) Можеш ли да пуснеш линк към такава примерна обява, за да се ориентирам?

Поздрави
Аватар
hyankov

Мнениеот dob111 » Чет Мар 22, 2012 11:13 pm

Ами аз си мислех за нещо такова:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=10920
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=109491
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=109425
(само като пример ги давам горните, като тип и ориентировка)
Тук също съм виждал подобни: http://www.zhelev-bikes.com/mountine_bikes.php , сега изборът е по слаб.
Има разни хора, които се занимават с внасяне и ремонт на битова техника техника и електроника от места с по висок стандарт на запад нас, та при тях се намират понякога доста добри подобни велосипеди.
Пусни и обява във Форума, че търсиш подобно колело.
Огледай и из Интернет.
Трябва да знаеш и какъв размер колело си търсиш - да не се окаже после, че не ти е по мярка.
Дано съм бил полезен.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот krach » Пет Мар 23, 2012 9:16 pm

Ако го използваш МНОГО рядко тези колела вършат работа. На гаджето миналата година взехме такова и от тогава до сега има няма и 20 карания. Съответно не е мръднало. Да налееш 600+ лева които да седят на терасата или в коридора няма смисъл.

Относно проблема ти с скоростите. Най вероятно задната ти главина е с венци на резба. От там идват много ядове със скоростите:
1. Ако не е центрирана главината спрямо оста
2. Ако цялата капла със се оста не е центрирана спрямо рамката
3. Ако е крива оста - най - често от тук идва големи главоболия колкото по - крива толкова по зле става. Може да разбереш дали ти е крива оста. Дигаш задната гума във въздуха завърташ гумата и гледаш венците. Ако правят странни странични движения, значи ти е крива остта.
4. Има малка вероятност самата касета да е завинтена накриво към главината - някой мега бездарник трябва да го е правил (говоря за тези дето са сглобявали фабрично)
5. За прескачането по скоростите при натискане на педалите (и съответно упражняване на сила в/у веригата) самия оптегач да се криви - може да стане ако е изкривен. Заставаш зад колелото и гледаш зъбните колела на каплата заедно с малките колелца дали са на една линия.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Шлек_народен » Пет Мар 23, 2012 11:10 pm

krach написа:3. Ако е крива оста - най - често от тук идва големи главоболия колкото по - крива толкова по зле става. Може да разбереш дали ти е крива оста. Дигаш задната гума във въздуха завърташ гумата и гледаш венците. Ако правят странни странични движения, значи ти е крива остта.

Не, че нещо, ама това просто не е вярно! Венците(за тия на резба става дума) нямат нищо общо със оста.При крива ос може да има луфтове, затягане на лагери и всичко друго , но не и клатенето на венците. Клатенето на венците си е от самите венци - те си имат собствено лагеруване!
При положение, че оста е неподвижна, каквато и кривина да има, няма да се отрази по тоя начин. Дори и на самата капла.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот axelmax » Пет Мар 23, 2012 11:43 pm

:offtopic: Да някой си мислят ,че колелата трябва някой друг да им ги пази! За две години три колела,не е случайно! Айде удари още един минус! :crazy: :offtopic:
Аватар
axelmax

Мнениеот krach » Съб Мар 24, 2012 4:08 pm

Шлек_народен написа:
krach написа:3. Ако е крива оста - най - често от тук идва големи главоболия колкото по - крива толкова по зле става. Може да разбереш дали ти е крива оста. Дигаш задната гума във въздуха завърташ гумата и гледаш венците. Ако правят странни странични движения, значи ти е крива остта.

Не, че нещо, ама това просто не е вярно! Венците(за тия на резба става дума) нямат нищо общо със оста.При крива ос може да има луфтове, затягане на лагери и всичко друго , но не и клатенето на венците. Клатенето на венците си е от самите венци - те си имат собствено лагеруване!
При положение, че оста е неподвижна, каквато и кривина да има, няма да се отрази по тоя начин. Дори и на самата капла.

Виж колега, до някъде си прав но не съвсем. Но и аз не съм се изказал съвсем точно. Когато оста е крива ЦЯЛАТА капла прави леки движения но това се вижда най - вече при венците. Както и най - вече там се усеща. Ако не вярваш дай ще ти дам една капла с крива ос да видиш за какво става дума. Става дума за главини с венци на резба.
krach

Мнениеот did » Съб Мар 24, 2012 4:45 pm

Сега остава двамата да се разберете, какво разбирате под "капла", понеже спорът почва да става нелеп :rofl:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот krach » Съб Мар 24, 2012 4:56 pm

http://screambikes.eu/bg/kapli-mtb/4350-zadna-kapla-mach1-exe-26.html

Те за това става дума.
Ако е толкоз неверващ ще ти снимам клипче със капла с крива ос и клипче с права (неизкривена)!
krach

Мнениеот did » Съб Мар 24, 2012 5:04 pm

krach написа:http://screambikes.eu/bg/kapli-mtb/4350-zadna-kapla-mach1-exe-26.html

Те за това става дума.
Ако е толкоз неверващ ще ти снимам клипче със капла с крива ос и клипче с права (неизкривена)!

Сори, ама не си наясно. "Крива капла" е различно от това, за което говориш. Тия от screambikes също са неграмотни, понеже са нарекли цялото колело- капла, пък после и каплата са нарекли капла. Наскоро заключиха една такава тема, но май не трябваше. Така и никой не я прочете...

Крива капла означава крива капла, а каплата няма нищо общо с главината. Тя е онова метално нещо, върху което се монтира гумата.

Стига сте обърквали хората с неграмотните си писания!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Шлек_народен » Съб Мар 24, 2012 5:59 pm

krach написа:Когато оста е крива ЦЯЛАТА капла прави леки движения но това се вижда най - вече при венците. Както и най - вече там се усеща.

Виж, може да вземеш нова механика да напишеш....Колкото е по-далеч от центъра една точка,при някаква кривина(странично биене) толкова по-голямо е отклонението.Ако венците мърдат 1мм горе при гумата отклонението ще е поне 7-8 мм :) Шото венеца(големите) е около 5 см радиус, а гумата има радиус около 33-35 см, горе-долу. Ама, не е така, според теб, май???
Както и да е, не ми се спори! Крива ос - кривят венци ! Сменяйте си оси, като си нямате работа....
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот krach » Съб Мар 24, 2012 8:33 pm

Вероятно караш колело за над 500 лв. (понеже тук на тези дето карат по - евтини се гледа като трета рака) така че надали ти е известно какви проблеми произтичат при евтините модели. Това което си "ИЗМИСЛЯМ" не е разказ по картинка а ФАКТ който съм видял но моето колело. Проблем който съм си оправял именно със смяната на крива ос.

НО ако много държиш специално за тебе ще си поиграя да ти снимам клипче с крива и с права ос. Утре ще ти го пусна че сега ме мързи да сменям капли. :rofl:
krach

Мнениеот tony269115 » Нед Мар 25, 2012 10:01 pm

Здравейте! Пиша за първи път!
Съгласен съм с мнението за велосипед втора ръка! Много по- разумно е от което и да било българско ново! Компонентите са важни в случая! Успех с ремонтите! :agree:
tony269115

Рейтинг: 1200

Мнениеот krach » Нед Мар 25, 2012 10:15 pm

Драг = Българско
krach

Назад към Веломеханик