Защо са ми криви спиците?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Защо са ми криви спиците?

Мнениеот TiratroN » Сря Май 23, 2012 11:16 pm

Здравейте. Скоро си купих велосипед и по някое време като се вгледах видях че някои от спиците са криви. Обяснявам:
нипелите които държат спиците, не са в посоката на която върви спицата , а гледат директно към средата на оста на колелото. Понеже спицата не отива към средата на оста, се налага да се изкриви много кофти , точно като излиза от нипела.
Обикновено- нипелите трябва да са продължение на спицата, а не да са под ъгъл с нея.
Въпроса ми е дали е от леглото на нипела и дали може да се оправи по някакъв начин.
Каплата е Crosser X8 - Alloy 6061T6 (36 отвора).
TiratroN

Рейтинг: 1225

Re: Защо са ми криви спиците?

Мнениеот abandonship » Пет Май 25, 2012 10:32 pm

Докато не се свалят нипелите, няма как да се разбере.Освен двете причини за това което описваш, има и трета, неправилен монтаж(но не ми се вярва).Единствено и само демонтажа ще си каже кое-какво става там, т.е. иди на сервиз ако се съмняваш в уменията и познанията си.
Един небезивестен форумен "капацитет", в една друга тема беше споменал, че на шините "дупките"(той беше коригирал с наистина правилното "отворите") са САМО и единствено в една линия за ляво/дясно.Е, това не е така при някои шини и ако няма съвпадение между посоката, се получават и такива "кривини".Не са фатални, но дразнят.
abandonship

Рейтинг: 1236

Назад към Веломеханик