Скъсана задна ос|

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скъсана задна ос|

Мнениеот skorosten904 » Пет Юли 06, 2012 1:40 pm

Здравейтее.Задната ми ос се скъса,имам си собственоръчно направен водач но едвали е от това :bawling: Касетката ми е 6 плочки и е на резба.Кои е най удачният вариант,какфо трябва да купя четох и разбрах че главина на резба не е много добре.Та споделете какфо да сменя.Мерси предварително :praying: :praying: :wavey:
Лс,скайп: skorosten904 :)
skorosten904

Рейтинг: 1150

Re: Скъсана задна ос|

Мнениеот downhiller_95 » Пет Юли 06, 2012 3:00 pm

Първо трябва да си отделиш малко повече пари да разкараш тази главина и да си вземеш главина на шлиц не знам дали
караш със дискова спирачка за да избираш сега има доста главини на formula на добра цена който ще си сигурен ,че няма да те предадат по време на каране и още ти трябва касета на шлиц това е моето предложение. :beer:
Drag Climber!!!
Аватар
downhiller_95

Рейтинг: 1167

Мнениеот darlik_95 » Пет Юли 06, 2012 3:13 pm

А защо просто не смениш оста? :dontknow:
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот andycu » Пет Юли 06, 2012 3:57 pm

Какъв точно е проблема? Притеснява те касетата на резба, скъсаната ос или собственоръчно направеният водач?
Оси се продават на доста места и се монтират сравнително лесно. За касета на шлиц ще ти трябва подходяща главина(и касета :D ).
За водача-не ми се вярва той да е причината, освен ако веригата не е опъната твърде много.
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот skorosten904 » Пет Юли 06, 2012 7:05 pm

Така соред мен собственоръчният водач е виновен защото: вееригата беше нормално упъната и като се качи на 4 зъбак (незнам как :dontknow: ) и е дръпнало надясно каплата а от там се е изкривила оста,това става на два пъти.Та според вас тои ли е виновен или главината на резба.Мерси за отговорите :beer: :beer: :bowdown:
skorosten904

Мнениеот Niksancho96 » Пет Юли 06, 2012 8:50 pm

Всичко може да е причина за скъсването на задна ос, включително и водачът "самоделка". Не можем да гадаем. Лесно се оправя, даваш 5 лева при най-близкият байк сервиз и ти я сменят, но при главините на резба, кривенето на ос не е нещо непознато. Искам да кажа, че при този тип главини много лесно се кривят оси. Най-удачният избор е главина на шлиц, но от това следва да смениш касетата със такава за шлиц. :)
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот andycu » Пет Юли 06, 2012 9:31 pm

Ако си със саморъчно направен single speed, значи точно това е причината(не водача, прекомерния опън на веригата).
При това положение, решението ти е да си вземеш главина на шлиц, единична плоча(венец) и да слошиш спрейсъри между главината и венеца. Самоделките single speed(касета за няколко скорости, без дерайльор, опъната верига) докарват само проблеми.
Ако не е това положението, просто смени главината и касетата.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Мнениеот skorosten904 » Пет Юли 06, 2012 10:48 pm

Мерси много за всички отговори :agree: :beer: Значи сега слагам отзаде оптегача,махам самоделният водач,отивам копувам нова ос, слагат ми я и карам а като посабера парици,ще си купя нещо по читаво :smash: :8D: :peace:
skorosten904

Мнениеот skorosten904 » Пет Юли 06, 2012 10:49 pm

Имах предвид главина на шлиц и както спомена @andycu ще купя венче и спеисари и патуваам :D :agree:
skorosten904

Мнениеот patricii » Съб Юли 07, 2012 12:37 pm

skorosten904 написа:Имах предвид главина на шлиц и както спомена @andycu ще купя венче и спеисари и патуваам :D :agree:

Първо -преди да почнеш пътуването ,събери малко опит по веломеханиката. Струва ми се -няма да ти е излишен :nono:
... и ВТОРО- горе в ляво на третия ред пише -Клавиатура:BG,натискаш лявото копче и пишеш/или поне се опитай/ на разбираем БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Нищо лично, ама малко останахме тези - та затова , ако искаш присъедини се към нас! :wavey:
SPIRITUS PROMPTUS EST,CARO AUTEM INFIRMA!- ДУХЪТ Е СИЛЕН, ПЛЪТТА-НЕМОЩНА!
+Станислав Стратиев-ТОЛКОВА МНОГО НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ,ЧЕ ВЕЧЕ ВЯРВАМЕ В ТЕОРИЯТА НА ДАРВИН
Аватар
patricii

Рейтинг: 1210

Мнениеот krach » Нед Юли 08, 2012 9:24 am

Ако сменяш оста и си оставяш с главината на резба най - добре прегледай по магазините какви оси предлагат. Има едни за по 2-4 лева..да ти кажа по добре карай с пирон, супер зле са. След има няма 20 км градско оста се изкривява и центроването на скорости и спирачки става невъзможно.

тази http://screambikes.eu/bg/glavini/3685-os-za-zadna-glavina-cr-mo-stomana-weldtite.html не съм я пробвал но предвид разликата в цената би трябвало да издържи повече. Ако някой я е тествал да каже.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот dudelgrincen » Нед Юли 08, 2012 10:15 am

При главините с резба лагерите са разположени несиметрично спрямо оста. Причината е, че лагерът е в самата главина, а разстоянието между двата лагера не съвпада с общата дължина на главината и касетата.
Така силата приложена върху оста се увеличава лостово и в крайна сметка тя се чупи. Обикновено счупването е до самия конус, но в по-редки случаи може да бъде и другаде.

Това всъщност е основната причина главините на резба да не се препоръчват (разбира се има и други недостатъци, които също не са за пренебрегване).
При главините на шлиц лагерите са разположени в двата края на системата (от дясно са в самото тяло на шлица).

За да си решиш проблема евтино просто трябва да смениш оста - ще ти изкара доста време, но пак ще се счупи на същото място.
Една задна ос за твоята главина е 5лв.
Взимаш един ключ 17ка (и друг размер може да е, но най-често срещания е този) за контрагайката + грес.
При тези евтини главини в много случаи дори не е нужен ключ за конуси, защото захвата е много широк и дори френски ключ ще влезе (14ка или 15ка трябва да е).

Друг инструмент, който не е задължителен, но ще ти улесни работата е този за сваляне на венци на резба (има го във веломагазините).

Като си набавиш инструментите и оста, хващаш конуса от старата ос с единия ключ, а с другия развиваш контрагайката. Повтаряш същото и от другата страна и сваляш всичко от нея (2 конуса,2 контрагайки, спейсъри/шайби..). ....Ако нямаш ключа за венци отбележи на старата ос мястото на което е бил завит конуса от едната страна, за да центрираш новата по-лесно.

Ако имаш ключа за венци по-добре ги свали и след това нанизвай новата ос. Ако го нямаш ще ти е по-трудно, няма да можеш да центрираш идеално оста и няма да можеш да инспектираш леглото на лагера от дясно, но пак можеш да свършиш работа. Просто трябва да затегнеш конуса и контрагайката от дясната страна (горе долу на същото разстояние на което са били завити от края на старата ос ....за това беше отбелязването) преди да мушнеш оста от там.
Преди това можеш да намажеш с гресчица по конусите и легата, да омаслиш новата ос (за да не клеяса под конуси и контрагайки).... Мушкаш оста в главината... слагаш спейсърите..

(При свалянето на старата и монтажа на новата ос следи да не изпаднат сачми)

След това навиваш на ръка конуса към сачмите от лявата страна, като не стягаш много, за да може да се върти колелото, но все пак гледай да няма хлабина (ако си свалил венците ще можеш да работиш и от двете страни).
При тази евтина главина предполагам ще има задиране, но от него няма да можеш да се оттървеш, така че не оставяй никакъв луфт ( иначе тази ос ще замине още по-бързо ).
Като направиш настройката затягаш контрагайката здраво, като държиш конуса през това време.
Монтираш колелото и си готов. :beer:

krach написа: Има едни за по 2-4 лева..да ти кажа по добре карай с пирон, супер зле са. ...
тази http://screambikes.eu/bg/glavini/3685-os-za-zadna-glavina-cr-mo-stomana-weldtite.html не съм я пробвал но предвид разликата в цената би трябвало да издържи повече. Ако някой я е тествал да каже.

Какъв е смисъла да използваш 15 левова ос в главина, която като нова е 10 лв с оста. Най-обикновените оси от "по 2-4 лева" са напълно достатъчни и вършат работа.

Освен това хром молибденовата ос, монтирана в главина с венци на резба също ще се счупи след време (може би по-късно, но ще се счупи).

ПП
към автора : За да добиеш по-добра представа можеш да разгледаш следната картинка :http://en.wikipedia.org/wiki/File:Labeled_Bicycle_Hub_Comparison-en.svg - на нея са показани главина на шлиц и главина на резба и компонентите им.
Успех със смяната!
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот andycu » Нед Юли 08, 2012 11:44 am

Няма смисъл да дава пари за инструменти, нова ос и тн, а в крайна сметка да си залага същия капан. Ще издържи, ама докога :dontknow: . Ако разполага със средства в момента-да си вземе и главина, и касета, а доколкото разбрах, той иска да мине на сингъл спийд, така че само главина и едно венче.
Да събираш опит и знания е полезно, но по-полезно е да си решиш проблема изоснови.
Аватар
andycu

Мнениеот krach » Нед Юли 08, 2012 11:51 am

Колега dudelgrincen, една година активно карах колело с главина на резба и съм добре запознат с смяната на оси.
Първото което е не може да смени оста ако не свали венците (конусите остават между главината и касетата с венците.
Второто което е ДОСТАТЪЧНО ДОБРИ оси за 2-3 лева...е да има ако колелото го буташ не го караш, не минаваш през бордюри или иначе казано не го използваш по никакъв начин, ДА добри са.
Имах удоволствието след като ми се счупи фабричната на старото колело да си сменя с ДОСТАТЪЧНО ДОБРА ос за 2-4 лева (с все лагерите) след една седмица каране в града (което включва минаване през бордюри), е верно не се счупи оста но се изви почти във формата на дъга. При което центрирането на спирачките (V-brake) и скорости е мисия невъзможна.
Така, че дали ще даде 4 лева през 1 седмица или да даде 15 и да кара ПОНЕ 2-3 месеца.....няма какво да говорим.
krach

Мнениеот skorosten904 » Нед Юли 08, 2012 3:19 pm

Мерси много за всички отговори,но маи ще копувам нова капла (изкам да се допитам дали си струва да купя нова или да орпавя старата).Та новата капла е Crosser x3 с главина на резба (Joytech) za 25 лв.По изгодно ли е да поправя (сменя оста) на старата капла (crosser x2 главина на резба (Joytech).Aко имате рпедложения или мнения драснете.. :D :beer: :eyebrow:
skorosten904

Мнениеот dudelgrincen » Нед Юли 08, 2012 8:25 pm

Никаква разлика няма, само ще дадеш 25лв. Една ос е 5.
Ти си решаваш, но едно задно колело от по-висок клас направено с качествени компоненти е поне 150лв.
Ако толкова се притесняваш да смениш оста сам, отиди в някое сервизче, няма да ти вземат много.

krach написа:...не може да смени оста ако не свали венците (конусите остават между главината и касетата с венците..

Помисли пак

krach написа:...дали ще даде 4 лева през 1 седмица или да даде 15 и да кара ПОНЕ 2-3 месеца.....няма какво да говорим.

Една седмица ??!!!
и най-евтината ос която продават във веломагазините ще изкара повече от година дори при ежедневно каране
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот skorosten904 » Нед Юли 08, 2012 8:30 pm

На пъвро време мисля да сменя остта,след това главина на шлиц и касетка.Кажете мнение така е най добре според мен :beer: :bowdown:
Мерси много за всички отговори :liplick:

@dudelgrincen много съм ти благодарен за онова дълго описание как да си сменя остта :beer: :beer: но просто не изкам да рисскувам да прее*а нещо и ще отидя в сервиз :) :wavey:
skorosten904

Мнениеот krach » Нед Юли 08, 2012 9:01 pm

dudelgrincen написа:Една седмица ??!!!
и най-евтината ос която продават във веломагазините ще изкара повече от година дори при ежедневно каране

Да не е една седмица, две да са. Щом го казвам съм имал "удоволствието" да се забавлявам с подобни работи.
От магазин на бул.Черни Връх в София ( не се сещам името му - срещу ДАНС) си купих точно ос за 3 или 4 лева...същата ос след седмица две беше се извила МНОГО, при което скоростите яко прескачаха, за спирачката е излишно да казвам как беше.
Въпросната ос за 15 кинта не съм я тествал лично но предвид разликата в цените все предполагам ще по - качествена.

Относно смяната на ос без сваляне на касета:
Интересно ми е как се маха конуса заедно с шайбата (които на снимката е до лагера (новата ос)
Изображение
аз не успях така, че от чиста практическо любопитство ми е интересно
Иначе тук се вижда старата ос и новата...именно тази нова ос се изкриви.

http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/247-repair002
krach

Мнениеот thepowerofone » Пон Юли 09, 2012 8:20 am

thepowerofone написа:Не чак толкова отдавна имах Драг Хакер и, както се досещате, имах същия проблем, а тежа малко под 80 кг. Преди това дълги години съм карал друго колело с главини на резба и проблемът го имаше и там. Колелата не съм ги карал по черни пътища, не съм скачал с тях, но осите си заминаваха. Та, смених оста на Хакера с въпросната на Weldtite със "superior quality" (така е написано в описанието ѝ) за 15 лева :rofl: и... и тя се счупи. И то по-бързо, отколкото оригиналната на Формула на Хакера. Истината за мен е, че докато не мине човек на главина на шлици (пък било то и евитна), винаги ще го има този проблем. От "циганска" икономия на стотинки продължават да ползват тези на резба производителите...
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик