ПРОБЛЕМ С ВИЛКА СПЕШНО!!!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ПРОБЛЕМ С ВИЛКА СПЕШНО!!!

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 2:03 am

Здравейте,колеги.Днес си купих нова вилка ХЦТ 012 серия (от тези белите) та старата беше RST Dirt 100 mm ход колкото хцт-то.Та реших да си я сложа,махнах старата сложих новата както трябва но уви ... стягам горе пеперудката долу нещо стърже (долния лагер на стержена)и има страшен луфт,първото за което си помислих е че чашките луфтят но не,пеперудката беше на криво сложена и почти се беше измъкнала.Ходих до сервиза и ми я набиха,не е мръднала та не е от нея проблема.Моляви помогнете че е много спешно,предложете нещо някой съвет,защото много много не разбирам. :) поздрави :wavey: :praying:
ivo_DH написа:C1-ката върти всичко - от XCM до BoXXer :D Става бе, споко :beer:
skorosten903

Рейтинг: 1115

Re: ПРОБЛЕМ С ВИЛКА СПЕШНО!!!

Мнениеот Шлек_народен » Чет Авг 09, 2012 5:44 am

А, случайно да си забравил да избиеш долния конус, от старата вилка и да го набиеш на новата? Представлява нещо като шайба, с малка конусна част и се намира в долния край на стержена , до короната. Той е част от лагерите(чашките) и без него е възможен подобен ефект.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 9:49 am

Да,забравих да кажа че сложих вилката без него,после го видях и го сложих но пак същото и не разбирам от какфо е.Та ако някой може да ми обясни кои е проблема или нещо как да го оправя ще съм много благодарен :)
skorosten903

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 9:51 am

сноши,завих бая болта на тапата на лапата,сега е развит и си луфти доволно :look:
skorosten903

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 4:21 pm

хаиде,помогнете :crap: :bowdown:
skorosten903

Мнениеот dudelgrincen » Чет Авг 09, 2012 4:26 pm

skorosten903 написа:стягам горе пеперудката долу нещо стърже...пеперудката беше на криво сложена и почти се беше измъкнала...

А имаш ли си идея как работи тази система? Пеперудките не излизат сами лесно. Стигам до извода, че си натягал капачката към лапата (сиреч не си и отвил болтовете на лапата преди да настройваш)... и затова е тръгнала да ти излиза пеперудката. Тя има ролята на котва/опорна точка за натягането на капачката и не бива да се движи по стержена...
Трябва да разхлабиш болтовете на лапата и след това да обереш луфта в чашките с чрез болта на капачката. Там не се стяга и не се върти много - опитвай с не повече от четвърт оборот на завъртане. За да усетиш добре дали все още има луфт, завърти вилката настрани - така сгъването и няма да влияе на преценката ти.

Кормилото трябва да се върти свободно, без задиране и усилие. Ако е прекалено стегнато, просто върни четвърт оборот обратно на часовниковавта стрелка и опитай пак.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 4:53 pm

там е проблема,за да се обере целият луфт трябва бая да натегна но тогава много трудно завива кормилото даже почти не завива и немога да разбера от каде е проблема
skorosten903

Мнениеот legacyGX » Чет Авг 09, 2012 5:01 pm

нова пеперудка! при мен беше от това :beer: :beer: :agree:
Паля си Субаруто и дим де ме няма !!!
legacyGX

Рейтинг: 1164

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 9:20 pm

ммда и а стигнах до това решение но немога да разбера защо като стегна луфта и тръднос е варти кормилото даже малко да затегна ;;х
skorosten903

Мнениеот bikeboy » Чет Авг 09, 2012 9:23 pm

Сигурен ли си че не си сложил сепараторите(лагерчетата) на обратно ? Най-чест от там идва този проблем. :dontknow:
SHAMBHALA BIKE PARK Slow Bike's - Fast Rider's !
Specialized rider !!
Аватар
bikeboy

Рейтинг: 1195

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 9:45 pm

да и за това мислих по всички възможни начини ги сложих се е дно и също нямам си на идея от какфо може да е ..
skorosten903

Мнениеот Ozzie » Чет Авг 09, 2012 10:01 pm

@skorosten903

Съветвам те възможно най- бързо да подобриш правописа ти, защото не е изключено да минеш и в "read only" режим.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот skorosten903 » Чет Авг 09, 2012 10:03 pm

Мдаа .. и аз това забелязах в себеси,но съм много бесен за вилката,и търся бързи отговори.Та ако може,да е само по темата :)
skorosten903

Мнениеот WhiteBoy » Пет Авг 10, 2012 11:54 pm

Скоростния - Доколкото разбрах имаш луфт в чашките. Аз наскоро имах същия проблем и си реших проблема с нови чашки. В последствие разбрах къде ми бил проблема - има едно като уплътнение , което се слага между стержена и горната чашка (не знам как се нарича :D ). То е конусовидно, направено от пластмаса. Докато монтирах новите чашки (без това "уплътнение") имах луфт отгоре.
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот skorosten903 » Съб Авг 11, 2012 3:21 pm

да сещам се за кое уплатнение говориш и преди 2 3 месеца се скъса и го махнах и не съм имал проблеми и сега като сложих новата вилка .. апък и ми казват че и пеперудката била за смяна .. незнам
skorosten903

Мнениеот dudelgrincen » Съб Авг 11, 2012 5:43 pm

Настройката зависи и от конуса. Какво те бърка пеперудката... щом е заклинена и не мърда и щом болта се върти. Как си карал без конуса не знам. И защо е пластмасов???
Изображение
Вземи прочети това (само секцията за Threadless) и се ограмоти малко : http://en.wikibooks.org/wiki/Bicycles/Maintenance_and_Repair/Headsets/Headset_Overhaul#Threadless_Headsets
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот skorosten903 » Съб Авг 11, 2012 9:43 pm

conical compression ring ето това при мен го няма то се скъса (беше гумено) и падна някаде и сега се виждат долните лагери и горните сякъш долницата не е влязла хубаво в челоото
skorosten903

Мнениеот WhiteBoy » Съб Авг 11, 2012 10:27 pm

Ето го проблема. Вземи някое парче вътрешна гума и го набий вътре колкото да обере луфта.
Аватар
WhiteBoy

Рейтинг: 1147

Мнениеот skorosten903 » Съб Авг 11, 2012 11:56 pm

оф то не е това проблема ами как да ви обясня значи,луфта е между спейсарите и онази метална капачка над лагерчетата (отделно че там между лагерчетата и тази капачка за която говора я няма ) и незнам как да го оправя като затегна повече и се варти много трудно
skorosten903

Мнениеот patricii » Нед Авг 12, 2012 9:16 am

На ВНИМАНИЕТО на всички ,които дават акъл на скоростния/ за него - по късно/:
Момчета ,спрете да плещите глупости- всички тия -гумички, ластици, кечета ,семеринги, силикончета и прочее- служат за предпазване от замърсяване и не участват в кинематиката и лагеруването. Или по-елементарно казано- в идеална среда може без тях, в реална предпазват от бързото износване - вследствие пряк достъп на лагерите с кал, пясък вода. Я си помислете малко - малко - една гумичка - 2-3 кв. см да издържи натиска и въртенето на вилката с човек от горе. Триенето и въртенето става - метал с метал при добро смазване-/за случая - конус-лагер, лагер чашка / Уплътненията се поставят за да пазят - вместо грес, да не смазвате с кал и пясък. Ясен ли съм?! :popcorn:
Скоростен - не пипай повече вилката, отиди при някой,който разбира и ако нямаш кирилица на лаптопа- тук горе в ляво има едно копче -BG- нтатисни го и започни да пишеш като нормален човек! :wavey:
SPIRITUS PROMPTUS EST,CARO AUTEM INFIRMA!- ДУХЪТ Е СИЛЕН, ПЛЪТТА-НЕМОЩНА!
+Станислав Стратиев-ТОЛКОВА МНОГО НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ,ЧЕ ВЕЧЕ ВЯРВАМЕ В ТЕОРИЯТА НА ДАРВИН
Аватар
patricii

Рейтинг: 1210

Мнениеот Шлек_народен » Нед Авг 12, 2012 9:37 am

На вниманието на @patricii :
Всички ония гумички ,силикончета и други неща, дето служат за прахоуловители са едно, а конуса, дето центрова горната част на лагера към стержена на вилката е съвсем друго. Често, той също е направен от пластмаса.На картинката е означен като "conical compression ring". Без него няма начин да се обере луфта. Долният конус е набит на стержена, ама тоя отгоре(top race) има поне 1 мм хлабина. Та затова служи тая джаджа. И по принцип е разцепена, за да може да легне плътно.Тя се притиска чрез болта на пеперудката , като същевременно се обира и луфта в лагерите.Нататък стягането на лапата фиксира положението.
п.п. Подобна роля(на конуса) може да играе и О-пръстен, с подходящи размери , но не съм сигурен доколко е удачно това решение. Все пак, може да спаси положението, донякъде.Ако липсва въпросната част, не е проблем някой стругар да направи подобен конус(от алуминий или някакъв материал, дето не ръждясва) и да се процепи с ножовка. Но трябва да се направи по размери, за да си върши работата.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот skorosten903 » Нед Авг 12, 2012 1:55 pm

Благодаря,много утре ще отидя до сервиза и ще видя какфо ще ми каже момчето мерс много на всички отзовалисе :beer:
skorosten903

Мнениеот skorosten903 » Вто Авг 14, 2012 10:15 pm

Проблема е решен,отидох в сервиза и се е оказало че съм игубил всчките гумички и тем подобни, (бях само с два лагера и чашки :D ) сложихме нови и е супер.Мерси за всички отзовалисе може темата да се заключи :clap: :peace:
skorosten903

Назад към Веломеханик