Луфт в задна главина?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт в задна главина?

Мнениеот FastBiker » Сря Юни 06, 2012 9:35 pm

Здравейте! От около 2 седмици имам следния проблем : след всяко каране гумата ми опира в декланшора. Не съм сигурен, но мисля, че е луфт в самата главина, тя е Shimano HB M475 . Смяна на лагерите ще помогне ли?

Благодаря предварително. :agree:
Morpher написа:Никът подсказва, че си мъжко, обаче като гледам ъгъла на седалката ти - няма да е за дълго!
Аватар
FastBiker

Рейтинг: 1260

Re: Луфт в задна главина?

Мнениеот AiR » Чет Юни 07, 2012 6:48 pm

Каква е рамката, размера на гумата? Всеки път различно разстояние ли има от краищата на гумата до рамката?
Аватар
AiR

Рейтинг: 1315

Мнениеот FastBiker » Пет Юни 08, 2012 7:30 pm

Рамката е Ram HT2, гумата е Kenda Blue Groove 2.35. Под всеки път какво да разбирам?
Morpher написа:Никът подсказва, че си мъжко, обаче като гледам ъгъла на седалката ти - няма да е за дълго!
Аватар
FastBiker

Мнениеот rastroist » Пет Юни 08, 2012 8:40 pm

Като се разклати каплата луфт има ли?
Ако няма я отвори ,изчисти и смажи добре и я сглоби ,ако не се оправи сервиз ,няма от кои лагери да е. :agree:
Според ме или са криви дропаутите или нещо ухото се криви и не дава да влезе добре оста и такива.
Знам доста хора ,който карат с тази главина и нямат проблем от към разбиване и такива.
ще си избълвам лайната за месеца ,през който ме няма

НЯМАМ ВДЪХНОВЕНИЕ!
rastroist

Рейтинг: 1021

Мнениеот AiR » Съб Юни 09, 2012 9:45 pm

Като се замисля и аз имах подобен пробмен с Клаймбъря. Просто леко завъртях декланшора, минимален градус, колкото да не сочи към гумата толкова. Blue Groove 2.35 си е и доста широчка за HT2, аз бях с Telonix 2.6 :D А защо точно смятяш, че е от лагерите, усеща ли се луфт като разклатиш каплата?
Аватар
AiR

Рейтинг: 1315

Мнениеот FastBiker » Съб Юни 09, 2012 10:00 pm

Докато беше на колелото не, но като я махнах оста си клатеше с около 1 мм.
Аватар
FastBiker

Мнениеот juslen » Нед Сеп 09, 2012 12:19 pm

Тия дни и аз установих, че ми се е появил малък луфт на задната главина - Shimano FH M475 (Cross Ridge). Към две седмици при по-рязко завиване чувах леко звънтене от някой от дисковете и вчера разбрах, че е от задната главина. При мърдане на каплата се усеща луфт към 1mm, затова и диска в завой е закачал в накладките. Колелото е на 3300km/1 година. Като го взех ми казаха, че по принцип е добре на 1 година да се кара в сервиза за профилактика, проверка за луфт в лагери и т.н. Според вас на какво се дължи луфта, някакво разхлабване или износване на лагерната група?

До момента съм отварял само стария тип главини, при които венеца е на резба. Трябват ли някакви специални инструменти за обслужването на тази главина?
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Мнениеот juslen » Пон Сеп 10, 2012 9:46 pm

Един може би глупав въпрос: Необходимо ли да се свали касетата/венеца, за да се пристегнат лагерите?
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Мнениеот draggerr » Пон Сеп 10, 2012 10:46 pm

Не.Сваляш главината и отхлабваш външната гайка след това леко стягаш вътрешната НО НЕ МНОГО и след това пак законтряш.Не я стягай много, че аз така скъсах лостчето на главината :D :rofl:
Drag ZX2
Аватар
draggerr

Рейтинг: 1121

Назад към Веломеханик