Трака ми отзад веригата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Трака ми отзад веригата

Мнениеот Stefan_trekkie » Вто Дек 25, 2012 10:54 am

Здравейте. Появи се проблем с моя RAM HT 2.2 . Веригата отзад почва да трака, когато се понапъне здраво колелото на педалите. Даже по някога се усеща и прескачане за миг. Гледах и 2-та дерейлатора, опитах се да натегна и отпусна задния от жилото за центровка, но този проблем си е все същия.. Обърнах колелото на обратно да огледам за кривина на задния дерейлатор и не забелязвам никакви измествания. Проверих за луфтове или някой от болтовете да се е охлабил, но няма такива. Веригата от страната, която влиза на на венец не се опира в този до него /по-големия/ .. Проверих просто дали не се опитва да захапва на по-голям венец и след това да пада долу /шума е подобен/ Пробвах на 4-5 от предавките докато карах, проблеми си е все същия. Веригата не се опира на предния дерейлатор в това състояние, пробвах там дали ще го има това потракване и на средния преден и пак си е същото.

п.с. Не е стандартното леко потракване, което съм усещал и центрова и преди на няколкото си колела със скорости, а по-скоро е като пукане, нещо изтърва ...

Имам някакви съмнения за веригата, че нещо е много скапана и самата тя трака, защото преди известно време четох в международен форум за тази верига и всички я псуваха, както и в един сайт за оценка на продуктите. Имаше изрази от сорта, че този продукт само разваля доброто има на sram .. Да не навлизаме в подробности...

Тестовете на обърнато колелото не са много ясни, защото не е достатъчно напънато колелото и може да измества нещо при прилагане на достатъчно сила.. Ако захапва по-голям венец няма как да го видя докато съм на колелото, защото е от долу..

Давайте идеи...
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Re: Трака ми отзад веригата

Мнениеот Falcor » Вто Дек 25, 2012 12:27 pm

Провери си дали не ти се е отхлабила касетата.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот Stefan_trekkie » Сря Дек 26, 2012 8:43 pm

Не е разхлабена, ще го карам в магазина - в гаранция е.
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Admin » Чет Дек 27, 2012 10:58 am

Ако беше по-стар велосипед с хиляди навъртяни километри, бих предположил износване на веригата и/или венците. Особено ако го прави само на някои предавки. Ти обаче казваш, че е в гаранция, което предполага да е сравнително ново, така че добре е наистина първо да се насочиш към гаранционен сервиз. :agree:
Все пак, имаш ли представа на колко км са компонентите?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Дек 27, 2012 11:41 am

Имам.. Няма и 2000, лятото го купих ново.. Рам ХТ2.2 със срам окомплектовка
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Brave » Чет Дек 27, 2012 12:17 pm

За 2000 км, особено ако не си я чистил и смазвал редовно и особено ако въртиш често и дълго на тежки предавки, може и да е износена веригата, нищо че е в гаранция.
Brave

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Дек 27, 2012 12:33 pm

Чистена е редовно и смазвана съответно с масло за вериги, а чистенето с бензин или кореселин. Иначе да - въртя на тежки предавки и често на педали, а и съм тежък.
Както казах в първия пост - четох в нета за модела верига и всички даваха лоши оценки на този модел на срам, че се късал, износвал и т.н.. Предполагам е това. Ще искам да ми сложат друг модел или шимано, като си доплатя. При условие, че това е проблема.

Просто ми е странно за някакви си 6 месеца.. Едно време на старите колела, а имам и 25 годишна шосейка от 2 години и я яздя по-здраво, а нямам такива проблеми :dontknow:

Edit: http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Admin » Чет Дек 27, 2012 1:09 pm

Наистина много зависи и от стила на каране. 6 месеца като цяло не са много, но има хора, които за такъв период могат и 10 000 км да направят. Отделно че тегло + каране на тежки предавки може сравнително бързо да износи веригата или някои от венците дори. Нека го погледнат първо в сервиза. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Crimson » Чет Дек 27, 2012 2:00 pm

А ни мое ли да не са центровани скоростите и да рипа веригата ? :eek3: Поне при мен се е случвало подобно тракане, смисъл веригата подскача нагоре-надолу ни на едната ни на другата предавака.
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Дек 27, 2012 2:05 pm

Crimson написа:А ни мое ли да не са центровани скоростите и да рипа веригата ? :eek3: Поне при мен се е случвало подобно тракане, смисъл веригата подскача нагоре-надолу ни на едната ни на другата предавака.

В първия пост написах, че съм пробвал с центровка.. Отделно на това шума не е като от не центровани скорости - и преди съм имал такъв на старите колела, не е това ..
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Дек 27, 2012 7:24 pm

Проверих отново касетата.. Може би забелязвам лек луфт.. Чичо доктор ще си каже утре...
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Дек 30, 2012 7:58 pm

Проблема е отстранен.. Никой не беше прав и никой крив.. Имаше няколко проблема в съвкупност .. Чистене, центровка и обиране не луфт и всичко е 6...
Аватар
Stefan_trekkie

Назад към Веломеханик