Минаване от 3х9 на 2х9

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Минаване от 3х9 на 2х9

Мнениеот uCkPeH » Пон Апр 01, 2013 4:29 pm

Здравейте, решил съм да премина от 3х9 на 2х9. Искам да махна тази огромна 42 плоча. Никога не съм я ползвал а и едва ли ще я ползвам за напред. Само я мисля да не я ударя в някой камък или бордюр. Със срам х-5 монтаж съм. Та въпросите ми са:
1. Ще трябва ли да сменям курбели ?
2. Ще трябва ли да сменям дерайлъора и деклашора ? Или може да мине само с настройки ?
3. Ще имам ли проблеми ако си сложа и водач за веригата + башгард ? Доколкото четох водачи няма за 3 плочи или се бъркам ?
4. Ще трябва ли да сменям веригата? Или просто да махна няколко звена ?
Искам горе-долу да си направя преценката преди да отида в магазина.
Благодаря предварително.
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Re: Минаване от 3х9 на 2х9

Мнениеот outfaced » Пон Апр 01, 2013 4:35 pm

1. не
2. не / само настройка на макс. ход
3. Башгарда се слага на мястото на големия венец. Темата с водача е вече съвсем друга - порови, погледай снимки и първо си изясни какво искаш да направиш и къде и от какво ти пада веригата. Водачи за 2 плочи принципно не е много оферта.
4. махаш няколко звена, така че опъването да ти е ОК / препоръчва се да минеш и на дерейльор със средно или късо рамо
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот uCkPeH » Пон Апр 01, 2013 4:45 pm

outfaced написа:1. не
2. не / само настройка на макс. ход
3. Башгарда се слага на мястото на големия венец. Темата с водача е вече съвсем друга - порови, погледай снимки и първо си изясни какво искаш да направиш и къде и от какво ти пада веригата. Водачи за 2 плочи принципно не е много оферта.
4. махаш няколко звена, така че опъването да ти е ОК / препоръчва се да минеш и на дерейльор със средно или късо рамо

Значи просто трябва да сваля 42 плочата и да сложа обратно курбела ? Или трябва да си купя нова плоча и да я заменя със средната ( 32 ) ?
Аватар
uCkPeH

Мнениеот Brave » Пон Апр 01, 2013 6:32 pm

Ако махаш голямата плоча, не се налага да сваляш курбела. Тя се изнизва през курбела и в повечето случаи през педала. Но, ако не стане, все пак педал се сваля доста по-лесно. Ако нямаш башгард, ще ти трябват нови по-къси болтове или подходящи шайби. Иначе другото е тривиално - ограничаваш декланшора да стига само до средната плоча. Можеш да скъсиш и веригата.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот uCkPeH » Пон Апр 01, 2013 9:55 pm

Поне се уверих че не трябва да се купува нищо от горепосочените части. Благодаря :)
Аватар
uCkPeH

Назад към Веломеханик