главина с вътрешни скорости

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

главина с вътрешни скорости

Мнениеот motolover » Сря Фев 06, 2013 2:21 pm

Здравейте, колеги. Купих си един градски хибрид Центурион Дискавъри със 7 вътрешни скорости,28 цола. Като цяло колелото ме кефи, изглежда солидно,здраво. Единственото което ме притеснява е, че при движение на свободен ход(без да се въртят педалите) от задната главина се чува шум и се усеща лека вибрация.Нямам опит с такъв тип велосипеди и го закарах на Дани( утре ще имам резултат от него),дали ще е само за смазване или за нова главина. Звъннах и на продавача, който по принцип изглежда коректен. Той продава и други подобни колела, каза че се е свързал с неговия майстор и било нормално да е така,като препоръчва изобщо да не го отваряме. Имате ли вие подобен опит и какво показва той? Благодаря предварително.
motolover

Рейтинг: 1200

Re: главина с вътрешни скорости

Мнениеот shotik » Сря Фев 06, 2013 2:58 pm

От къде си ? Ако си от София ,може да се уговорим да дойдеш при мен в жк Х Димитър и ще сравним твоето и моето колело и евентуално ако има нещо за ремонт ,ще го направим.
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот motolover » Сря Фев 06, 2013 3:12 pm

Здравей,колега. Аз съм от Левски Г и днес ще имам работа в хаджи димитър към 18 часа. Каква марка е твоето колело и със същата главина ли е? И какви са ти наблюденията относно свободния ход? Ако си свободен към 18-18,30 може да оставиш и един телефон да се видим и да черпя по бира.
motolover

Мнениеот pascoff » Сря Фев 06, 2013 3:42 pm

Аз също карам велосипед с главина с вътрешни скорости. Ако колелото ти е втора употреба, желателно е да направиш профилактика на тази главина. Най-малкото може греста вътре да е позачезнала с времето, което не е добре. Няма проблем сам да си отвориш главината и да си е смажеш, има инструкции за повечето главини в нета. Ако не искаш сам, има хора в София, които могат да го направят (Пацо в сервиз Вело09).
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Рейтинг: 2000

Мнениеот shotik » Сря Фев 06, 2013 8:08 pm

Моя велосипед е финландски Sity Bike ,главината SACHS и е със седем скорости и контра. Имам го повече от година и половина,имам изтеглени материали за нея,не е много по-различно от другите, имам други колелета с главини с три скорости ,английски още от 1975 и досега не съм имал проблеми с тях,отварял съм ги основно,почиствал и сглобявал .
shotik

Мнениеот motolover » Сря Фев 06, 2013 8:25 pm

Благодарности на всички отговорили. Ако има още мнения по въпроса ще се радвам да ги чуя.Засега колелото е при Дани.
motolover

Мнениеот shotik » Вто Фев 12, 2013 4:46 pm

motolover написа:Благодарности на всички отговорили. Ако има още мнения по въпроса ще се радвам да ги чуя.Засега колелото е при Дани.

За Даниел в магазина на ул Летоструй ли си писал ?
Направи ли ти профилактика на колелото ? Какви са отзивите ти ?
shotik

Мнениеот shotik » Нед Мар 03, 2013 8:20 pm

Ето какво има в една главина с четири вътрешни скорости и контра на Shimano :

Изображение

Изображение

Само касетката със зъбните колела не е разглобена/в дясно на снимката/.
shotik

Мнениеот sash03 » Пон Мар 04, 2013 1:41 pm

Момчета, не забравяйте, че при сглобяване на Nexus главините е необходимо да се използва така наречената "бяла смазка" на Шимано, споделям го на база личен опит, също така този тип главини се сервизират веднъж на 2 години, защото широко битува мнението, че са необслужваеми, което изобщо не е така. За главините на SRAM/Sachs обслужването е всеки сезон, тези главини са доста по-зле уплътнени, но пък имат доста по-добро КПД и са по-леки в сравнение с Шиманските. :)
sash03

Рейтинг: 1295

Мнениеот kdobrev » Нед Май 12, 2013 10:02 am

За смазването на Nexus: бяла смазка или грес защото е гъста се използва само мазане на механизма на контрата. Това си е литиева грес. Самите скорости се смазват с маслото на Shimano или може с обикновено масло за скорости на автомобили. Потапят се скоростите в това масло и е хубаво да се развъртят на ръка за да влезе навсякъде. Аз си помагах и с една спринцовка защото го правих в буркан и ми беше трудно хем да е потопено хем да държа оста и тялото и хем да въртя зъбчатката. Ползвах туба Total Transmission 80W90 и резултата е добър. Ето линк как става:
http://thegoldenwrench.blogspot.com/201 ... d-hub.html
http://www.shimano.com/publish/content/ ... %20Oil.pdf
ВНИМАНИЕ:
Разредителя в който потапяте да не бъде КОРЕСЕЛИН, зашото има едно гуменоо уплътнение от страната на зъбчатката за веригата и то се разваля. Моето се разтегли и излезе. Не можах да го набутам обратно и затова отрязах едно парче около 3 мм и така го набутах обратно. Пак е плътно, дано и пази.

Първоначално го правих с газ за горене - падна много от гняста, но имаше и остатъци вътре и затова реших да ползвам кореселин. Та съвета ми е или разглобявайте скоростите докрай или само в газ и колкото толкова :)
Прикачени файлове
Shimano Maintenance Oil.pdf
(85.37 KiB) 505 пъти
Аватар
kdobrev

Рейтинг: 1160

Назад към Веломеханик