от Brave » Чет Юни 27, 2013 1:37 pm
За съжаление, тези припуквания са много трудни за откриване, защото заради тръбната конструкция на рамката, всеки звук се пренася и е възможно да се лъжеш за източника. Това, че при наклон пука не е много показателно, защото когато започнеш да натискаш повече на педалите и стойката се променя и натоварването върху рамката. Лично аз бих направил следното, докато звука не изчезне:
- Преглеждам внимателно рамката за проблеми - луфт в лагери/втулки ако е с окачване и за пукнатини във всички случаи.
- Проверявам, дали с други педали пукането продължава. Ако спре, профилактика на лагерите на педалите или смяна
- Разглабям, почиствам внимателно и смазвам с тънък слой грес връзката между колчето и седалката. За мен това е основния причинител на пукания в колелото. Почиствам и сглобката между колчето и рамката, докато съм сигурен, че няма песъчинки.
- Проверявам чашките за луфтове, ако не съм го правил скоро, правя профилактика на лагерите на чашките. (миене, грес)
- Свалям курбелите и средното движение, почиствам муфата на рамката от песъчинки, кал и т.н. преглеждам лагерите на средното движение, ако всичко е наред го почиствам и монтирам, като задължително слагам грес на резбата на муфата. Ако не сложа, после демонтажа е много по-труден, освен това греста пази частично и от навлизане на болкуци в резбите.
Подредил съм ги нещата до голяма степен и по трудност за изпълнение, не толкова като вероятност да са причината. Ако не се оправи, пиши да го мислим.