Как да "омекотя" спирачките на детски велосипед?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как да "омекотя" спирачките на детски велосипед?

Мнениеот b1k3ra » Съб Юни 29, 2013 10:08 am

Купих на дъщеря ми ново по-голямо колело - Драг Хакер с 20" гуми. Старото колело беше с контра, това е само с В-брейкс.
Проблема ни е, че колкото и да ги регулирахме в магазина и в последствие и аз вкъщи (да се приближат лостчетата до кормилото за да може малката ръчичка да ги достига), в момента са изключително твърди и тя не успява да ги стиска достатъчно силно за да спира разумно бързо.
Спирачките са някаква неизвестна за мен марка - алуминиеви, лостчетата и те, но "тялото" на лотчетата (не знам как точно се нарича - корпуса който се захваща за кормилото и на него е закрепено самото лостче) е пластмаса.
Има ли начин такъв тип спирачки да имат мек ход на лоста с достатъчна спирачна сила?
Кое евентуално ще трябва до подменя - самите калодки или по-скоро да пробвам с по-добри жила и брони?
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Re: Как да "омекотя" спирачките на детски велосипед?

Мнениеот forgetit » Съб Юни 29, 2013 12:42 pm

По-добре купи едни хубави лостчета - http://www.bikedelivery24.com/product/1 ... lever.html
forgetit

Рейтинг: 1200

Re: Как да "омекотя" спирачките на детски велосипед?

Мнениеот Magicman » Съб Юни 29, 2013 8:19 pm

Попринцип, тези със скритите пружинки много трудно се мърдат, а се изисква да се натегнат много, за да се връщат след натиск. Или яко ги омазваш и развиваш болтчетата за настройка, или http://store.trueriders.bg/shimano-acera-v-brake.html с които отпада варианта за смяна на калодки, и за напред може да потрябват, и се натискат в пъти по-лесно и настройката си е настройка. После идват не толкова забележими ъпгрейти като: изпиляване на края на бронята (нестава само да се отреже с клещите) най лесно и бързо става с флекс (зимата е добре, но лятото може да се наложи да топваш бронята отвреме на време във кофата с водата, щото иначе пластмасата отгоре се разтапя, и пак с начале. С жила не се занимавай, жилата са си жила (само да са смазани). После лостче хубаво ако е нужно и нарайници за бронята (също играят голяма роля). Също: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair004
btw ако покараш колелото и в дъждовно време, може да има известно подобрение.
b1k3ra написа:Купих на дъщеря ми ново по-голямо колело - Драг Хакер с 20" гуми. Старото колело беше с контра, това е само с В-брейкс.
Проблема ни е, че колкото и да ги регулирахме в магазина и в последствие и аз вкъщи (да се приближат лостчетата до кормилото за да може малката ръчичка да ги достига), в момента са изключително твърди и тя не успява да ги стиска достатъчно силно за да спира разумно бързо.
Спирачките са някаква неизвестна за мен марка - алуминиеви, лостчетата и те, но "тялото" на лотчетата (не знам как точно се нарича - корпуса който се захваща за кормилото и на него е закрепено самото лостче) е пластмаса.
Има ли начин такъв тип спирачки да имат мек ход на лоста с достатъчна спирачна сила?
Кое евентуално ще трябва до подменя - самите калодки или по-скоро да пробвам с по-добри жила и брони?
Magicman

Рейтинг: 1400

Назад към Веломеханик