Отскоро яко се запалих по колоезденето, а още по-отскоро следя този готин форум. И сега искам да се допитам до вас като по-опитни и разбиращи за една моя идея. Та, попрочетох тук няколко теми относно това как да се омекоти преден амортисьор, чрез смяна с по-мека пружина, но понеже моят въпрос е малко по-специфичен и затова и пускам нова тема.
Може би тук е момента да уточня, че аз карам предимно в града с един хибриден КТМ, подобен на този - http://bikemag.hu/images/2009/08/ktm-life-motion_1.jpg с амортисьор Suntour (за жалост не знам модела, но мисля, че е някакъв обикновен), който от едната страна е с пружина, а от другата страна не съм го отварял, защото ми казаха, че не се разглобявал (там има система за заключване), а и май там няма пружина, защото като махнах пружината от другата страна и го натиснах и той потъна.
И сега към идеята ми. Както ще видите от картинката ми по-долу мисля си да заменя нещото като пластмасов цилиндър, което имам в момента с една по-мека пружина, буферирана с метална шайба от по-твърдата пружина. Идеята е проста - леките вибрации ще се "обират" от меката пружина, а вече при по-сериозни натоварвания, меката пружина ще се свие докрай и ще предаде натоварването на твърдата пружина. Друг вариант е ако този пластмасов цилиндър, който се намира между тресчотката за регулиране на твърдостта и твърдата пружина се налага да се остави (поради незнайна за мен причина) е да се среже малко от самата твърда пружина. Това разбира се е по-лошият вариант.
Та това е в общи линии. Ще се радвам на вашите мнения, съвети и препоръки, защото аз хубаво си го мисля това и практически мога да го направя, но не знам дали е добра идея. Нямам знанията и опита да преценя дали това няма да прецака нещо по колелото, да влоши пърформанса (не се сещам за друга дума в момента). Освен това ме гложди и друго - щом далеч по-умни и знаещи от мен инженери, на които това им е работата не са го направили, значи може би просто идеята не е добра. Илииии са правили нещо подобно и сега аз откривам топлата вода

А и още едно уточнение ако ме питате защо го правя ще кажа, че е малко от глезотия и повече от любопитство по няколко направления, включително и това колко по-меко мога да се спускам по павираните улици, по които ми се налага да минавам.