Алтернативна идея за омекотяване на пружинна вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Алтернативна идея за омекотяване на пружинна вилка

Мнениеот denisss » Съб Юли 27, 2013 9:26 am

Здравейте хора,

Отскоро яко се запалих по колоезденето, а още по-отскоро следя този готин форум. И сега искам да се допитам до вас като по-опитни и разбиращи за една моя идея. Та, попрочетох тук няколко теми относно това как да се омекоти преден амортисьор, чрез смяна с по-мека пружина, но понеже моят въпрос е малко по-специфичен и затова и пускам нова тема.

Може би тук е момента да уточня, че аз карам предимно в града с един хибриден КТМ, подобен на този - http://bikemag.hu/images/2009/08/ktm-life-motion_1.jpg с амортисьор Suntour (за жалост не знам модела, но мисля, че е някакъв обикновен), който от едната страна е с пружина, а от другата страна не съм го отварял, защото ми казаха, че не се разглобявал (там има система за заключване), а и май там няма пружина, защото като махнах пружината от другата страна и го натиснах и той потъна.

И сега към идеята ми. Както ще видите от картинката ми по-долу мисля си да заменя нещото като пластмасов цилиндър, което имам в момента с една по-мека пружина, буферирана с метална шайба от по-твърдата пружина. Идеята е проста - леките вибрации ще се "обират" от меката пружина, а вече при по-сериозни натоварвания, меката пружина ще се свие докрай и ще предаде натоварването на твърдата пружина. Друг вариант е ако този пластмасов цилиндър, който се намира между тресчотката за регулиране на твърдостта и твърдата пружина се налага да се остави (поради незнайна за мен причина) е да се среже малко от самата твърда пружина. Това разбира се е по-лошият вариант.

Та това е в общи линии. Ще се радвам на вашите мнения, съвети и препоръки, защото аз хубаво си го мисля това и практически мога да го направя, но не знам дали е добра идея. Нямам знанията и опита да преценя дали това няма да прецака нещо по колелото, да влоши пърформанса (не се сещам за друга дума в момента). Освен това ме гложди и друго - щом далеч по-умни и знаещи от мен инженери, на които това им е работата не са го направили, значи може би просто идеята не е добра. Илииии са правили нещо подобно и сега аз откривам топлата вода :)

А и още едно уточнение ако ме питате защо го правя ще кажа, че е малко от глезотия и повече от любопитство по няколко направления, включително и това колко по-меко мога да се спускам по павираните улици, по които ми се налага да минавам.

Изображение
denisss

Рейтинг: 1220

Re: Алтернативна идея за омекотяване на пружинна вилка

Мнениеот did » Съб Юли 27, 2013 9:59 am

Нищо няма да стане. По-меката пружина само ще обере сага и ще тропа безобраззно. На тия вилки проблемите са им в хидравликата и в триенето във втулките. Не се занимавай с глупости!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Съб Юли 27, 2013 10:31 pm

За мотори и коли има пружини с променлива стъпка, нещо като твоята идея, но навити от 1 тел. Може и за велосипеди да има подобни къстъм изпълнения.
evilzet

Мнениеот vld » Сря Юли 31, 2013 11:15 am

Привет! Интересно ми е откъде може да се намери тази по-мека пружина и дори и да се намери едва ли ще има някаква голяма разлика, защото е с прекалено малка дължина - просто предположения. Да споделя малко опит...

Преди някоя и друга година и аз имах подобни мисли в главата. Една от вилките, които се захванах да подобрявам беше RST Capa ML - и аз си мислех, че пружината й е прекалено твърда. Нещото, което направих, беше да сложа маншони, които да пазят прахоуловителите чисти и да гресирам добре под маншоните (ето снимка https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 8322_n.jpg ). Само от време-навреме капвах по малко масло под маншоните. След каране няколко месеца вилката се раздвижи и сега усещам пружината да е с идеална твърдост - обира дори и малките камъчета и същевременно трябва доста усилие за да се свие докрай. Все още си я карам на градското колело и съм много доволен от работата й.

Друга вилка - Suntour XCR с хидравличен патрон - отново я обух в маншони. Някъде дори май имаше тема тук във форума за тази процедура. Мисля, че при мен разликата е в това, че в долния край маншона е закрепен така че да не опира в стеншъна, а в ботуша. В крайна сметка се оказа, че пружината й е прекалено мека и трябваше да навивам preload-a докрай.

Третата вилка - Rock Shox Dart 2 (като я взех беше с ръждясал стеншън :crazy: ) - тук освен маншоните я оборудвах с въздушен preload. На мястото на "врътката" сложих автомобилен вентил и уплътних пластмасовото капаче с О-пръстен. На горния край на пружината поставих бутало, което си беше на самата пружина - аз просто го уплътних по-добре и налях малко масло за да намаля триенето. Сега мога да я направя колкото поискам твърда или мека. Вече две години я карам така и съм доволен от резултата. В началото имах малко проблеми с издишането, но след като оправих добре уплътненията сега се налага да я допомпвам през няколко месеца (горе-долу веднъж годишно).

Щом ти се занимава, имаш време и разбираш какво правиш - успех в начинанията! Надявам се идеите да бъдат полезни и да направиш свои подобрения!

:beer:
Аватар
vld

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Сря Юли 31, 2013 1:56 pm

@denisss: на твое място бих подходил наопаки, т.е. бих скъсил нормалната пружина за да намаля броя витки (но все пак да може sag-a да се регулира в нормалните си граници) и бих допълнил като теб, но с по-твърда къса пружина против продънване. Виждам, че си се сетил за варианта със скъсяването, само да отбележа, че при всички положения не бива да смъкваш общата твърдост под тази на оригиналната пружина. Не ми се навлиза в математика, вярвам че и сам можеш да си намериш формулите за пружини, за да пресметнеш колко да отрежеш. Успех :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот denisss » Сря Юли 31, 2013 2:01 pm

Мерси за мненията ви хора ;) Аз все пак ще го пробвам това дори само заради любопитството и ще споделя резултата.

@vld Първо мерси за полезните идеи, определено си доста по-навътре в нещата от мен. Инак аз си поръчвам пружини при този майстор - http://www.etizov.hit.bg/ и съм доволен, последния път ми взе 5 кинта за по-мека пружина в колчето на седалката ми.
denisss

Мнениеот screamBoy » Сря Юли 31, 2013 6:10 pm

преди години така увеличавахме хода на евтините вилки
имах такава (евтина, не твоя модел) и съм го правил това, само че прецени да не ти забие крака във втулката, сиреч може ако махнеш целия еластомер вилката да се сгъне и да остане сгъната, защото е задрала във втулката (не че ще стане, възможно е) т.е. като го махнеш сгъни я отворена да видиш колко е реално хода

в моя случай ме дразнеше удрянето при отката, затова разстоянието от изрязания еластомер го оползотворих с 2 пружини (от клапан за двигател, за Лада бяха най-евтини, по левче) едната точно както е твоята идея а другата от другата страна на крака за да омекотява връщането
те са по около 2см в спомените ми, разлика в мекотата - не получих
отделно металната шайба между двете пружини чука в крака ... нещо пластмасово ако намериш да знаеш ще е по-ок

получих разлика чак след като смених цялата пружина с друга, по-мека
обаче, това цялото меко усещане при каране не зависи само от физическата мекота на пружината, зависи и от работата - кога ще се сгъва дали ще се сгъва, затова се загледай в идеята на колегата с маншоните, така вилката работи много по-добре (при евтините - извънредно много по-добре) и може да се окаже, че дори ти е мека

тези вилки са супер благодатни за експерименти, общо-взето можеш да прецакаш стягащите болтове та се загледай за нови ... щото са под левче а си е драма като се стегне и му замине шестогранния отпечатък и не можеш да го развиеш ^_"
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот denisss » Вто Авг 06, 2013 10:47 am

Хора,

Днес най-накрая ми остана време и я пробвах тази моя магария. За моя радост стана точно така както очаквах. Само смених металния буфер между двете пружини с пластмасов (мерси за съвета) и работи прекрасно. Изобщо не дрънчи (каквито опасения имаше) даже напротив сега и леките вибрации се обират и дори е по-безшумно. Та постигнах целта си сега спускането по павирани и разбити улици е по-комфортно. Вилката е много по-реактивна на малките сътресения и същевременно си остава стегната за по-големите натоварвания.

И всичко това за 4 лева (толкова струваше изработката на меката пружина). Апропо майсторът, който я изработи каза, че при него са идвали хора, чийто вилки са били със заводски пружини с променлива стъпка – демек открил съм топлата вода :)

Та така погледнато от моята си камбанария имаше смисъл тази ганимация :)
denisss

Мнениеот bikerider » Вто Авг 13, 2013 3:21 pm

denisss написа:Вилката ... си остава стегната за по-големите натоварвания.

Така ще смяташ до първия сериозен ботъм аут.
Аватар
bikerider

Мнениеот denisss » Сря Авг 14, 2013 10:20 am

bikerider написа:
denisss написа:Вилката ... си остава стегната за по-големите натоварвания.

Така ще смяташ до първия сериозен ботъм аут.

Ами не знам, дано не си прав :) . То аз реално не съм я отслабил нещо, заводската пружина си седи, просто над нея вместо пластамсовото цилиндърче има по-мека пружина това е.
denisss

Мнениеот bikerider » Сря Авг 14, 2013 2:35 pm

Зависи дали говорим за еластомер или не. Трудно ми е да преценя без да знам модела на вилката.
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Чет Авг 15, 2013 3:59 am

Преднaзнaчението му е дa опaзи вилкaтa когaто нещата отидaт към физическия крaй нa ходa. Сегa си тaмпонлес. :)
Не е болкa, но внимавай.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Нед Авг 18, 2013 8:02 am

:agree:
Едва ли чак да й стане нещо на вилката предвид, че няма хидравлика за чупене. Ще изхрупат пружините и това е.
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик