Счупен SRAM X0 дерайльор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Счупен SRAM X0 дерайльор

Мнениеот plameniliev » Нед Юли 28, 2013 7:15 pm

Здравейте,

Вчера на Road To Nowhere 2013 (страхотно състезание но това е друга тема) си скърших задния дерайльор. Не съм 100% сигурен как стана но резултата е на лице. Счупеното рамо е карбоново. Като за начало ще го сменя с нов по-нисък клас но се надявам да успея да го ремонтирам (?) по някакъв начин.

Единственото положително нещо в цялата ситуация се е счупило на такова място че ако се наложат, напрежението от опънатата верига ги държи заедно но при по-здраво разтърсване веригата се вади.

Първото нещо което ми идва на ум (това което Google показа за лепене на карбон) е Епокси лепило.

Ще съм много благодарен ако някой може да ми даде насока или съвет как/къде да го поправя.
Прикачени файлове
sram-x0.jpg
(385.53 KiB) 346 пъти
plameniliev

Рейтинг: 1340

Re: Счупен SRAM X0 дерайльор

Мнениеот novice » Нед Юли 28, 2013 7:29 pm

Карбонът си е като фибростъклото - намираш от някъде кевларен плат или фини тъкани стъклени нишки, почистваш добре двете парчета от масло и нанасяш от двете страни на счупения детайл смола, слагаш слой нишки, слой смола - все едно правиш превръзка със смола в марлята. После може да поизгладиш с шкурка.
Ако само го залепиш едва ли ще издържи дълго. Другият вариант е да изрежеш парчета алуминиева ламарина с формата на рамото, така че да застъпят и двете парчета от двете страни като сандвич и да лепиш с течен метал.
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот plameniliev » Нед Юли 28, 2013 7:42 pm

novice, благодаря за доброто предложение. Имаш ли идея в какъв магазин да търся тези материали - смолата и нишките?
plameniliev

Мнениеот novice » Нед Юли 28, 2013 7:45 pm

Смола в големи кофи обаче, трябва и малки разфасовки да има де, има на места като Ташев Галвинг в София. За други градове не знам. За нишки може би пак там има или провери из интернет. Не казвам, че това е най-доброто решение, но ако искаш изчакай и други колеги да предложат нещо.
И преди да нанесеш смола - след като е изчистено от масло, мини със шкурка площите около които ще нанесеш смолата и нишките - т.е. поне на 1 см нагоре надолу от счупването двустранно, за да се създаде добро сцепление между карбона и новата смола - за превръзката, която ще направиш.
А би трябвало и в магазините, в които продават автомобилни бъркочи да има - кит и такива продукти. Все пак от фибро-стъкло се правят матрици, поправят се и брони с него. ;)
Накрая трябва да нанесеш и черен гел да запечаташ смолата да не изветрява с времето. Или прозрачен гел ако успееш да си намериш кевларено фолио за карбон и може ремонтът почти да не си личи, изключаеш лекото удебеление около мястото на счупване, което ще се оформи с "превръзката" :D .
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот PtD » Пон Юли 29, 2013 12:23 am

Карбон, фибростъкло и смоли продават в Елин Пелин. Ако се разтърсиш във форумите за моделистика, трябва да намериш. :peace:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот plameniliev » Пон Юли 29, 2013 6:41 pm

Благодаря на всички за отговорите, говорих с пичовете от Maxbike и се оказа че работят с някой който отремонтира карбонови елементи. Ще кача снимка с резултата когато го получа :)
plameniliev

Мнениеот novice » Вто Юли 30, 2013 12:59 am

Ами какво да ти кажа, то и аз съм се занимавал с фибростъкло, което е доста подобно в известна степен, но щом си намерил човек за карбон, действай! ;) Успех! :beer:
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот plameniliev » Пон Авг 19, 2013 9:11 am

Резултата е прикачен. Изглежда доста здраво направено :)
Прикачени файлове
fixed.jpg
(245.15 KiB) 260 пъти
plameniliev

Мнениеот novice » Пон Авг 19, 2013 4:30 pm

Еми браво! Почти не си личи. Сега остава и на бой да държи и си на 6! :beer: Направо дай координатите на човека с карбона в темата с майстори, че явно е добър.
Изображение
Аватар
novice

Назад към Веломеханик