Проблем с накладки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с накладки

Мнениеот Krisko91 » Сря Юли 17, 2013 1:10 pm

Здравейте форум на МТБ-БГ :)

Имам проблем,за който ми трябва вашата мъдрост и съвет.

Карам Cross GRX8,новичък на 4 месеца и преди седмица и малко бях извън града и го оставих на една дружка да си свърши някоя и др. работа докато ме няма 3 дни в София....
Прибирам се,взимам колелото и що да гледам - роторите са чернички повече от колкото трябва...питам аз какво е ставало получавам отговора - нещо е тракало смазах ги малко с машинно масло да вървят по леко,всичко е наред... :bowdown:

И така почна моята,и до ден днешен,борба с обезмасляването им...

Рунд 1 - Сваляне и на 4-те накладки (о да) със спринговете от хидравликата и на 2та ротора от колелата...обработка със спирт 98% от аптеката с яко търкане...
Рунд 2 - Обработка с ацетон.
Рунд 3 - Горене със спирт за горене от железарията
Рунд 4 - От КОЛЕЛОТО на Сердика си купих обезмасилтел доста добър,който помогна при обработката в комбинация с Меглио от левчето...
Рунд 5 - Каране на скърцащо колело на стадиона с ангажирани спирачки на ниска предавка в продължение на N време през което всяка аларма в радиус от 5 пресечки ме чу и бе съпричастна...

Резултат - роторите повъзвърнаха нормалния си цвят,обезмаслени са но видимо има тъмни следи по тях,накладките след обработка изглеждат неомаслени след 5 спирания възвръщат черния си цвят,но скърцането изчезна,спирачния път се скъси,но е все още неадекватен според мен.

Въпроса ми към вас е - пропускам ли нещо да направя? ако да какво или с какво да обогатя гамата на методи за обезмасление. Да ходил съм в сервиза им казаха ми да се пусна от Витоша на спирачки до доло за да се оправи,според тях смяната на накладки е извън въпроса,тъй като са нови и не установиха др. проблем.

Образовах се през интернет за проблема,видях демонстрация на някаква паста,която се маже по роторите,стържеш яко,измиваш - готово,но незнам дали в София се продава...а др. приятел колоездач ми каза чудно решение на проблема,цитирам - "Омазваш роторите с Меглио да се сапунисат хубаво и отгоре им ръсиш пипер на зърна...хръца хръца - промивка - фикс...не сам пробвал понеже имам чувството,че ще ми трябва или шиш да въртя роторите на огън или бира :roll2:

Надявам се да ме обогатите с отговорите си и да оправя проблема ми :bowdown: :dontknow:
Krisko91

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с накладки

Мнениеот Brave » Сря Юли 17, 2013 1:56 pm

Накладките в коша, дисковете се обезмасляват с обезмаслител, сметката се представя на дружката, ако не за друго, то поне за назидание, да не пипа неща които не разбира.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот uBaH » Сря Юли 17, 2013 1:58 pm

Добре дошъл във Форума.

Според информацията, която намерих из Мрежата, велосипеда ти е със спирачки Shimano BR-M445. Ако е така, прочети поста ми до край, ако ли не - пропусни го.

Накладките на Shimano BR-M445/446 са органични или т.нар. resin. Многократно е обсъждано из темите, за неволи подобни на твоите, като се е наложило мнението, че веднъж омаслят ли се, единствената оправия с органичните накладки е подмяната им с нови. След като си си направил труда да приложиш всичко гореописано, но все още усещаш, че не спира както преди, едва ли има какво друго да направиш с накладките, освен да ги подмениш с нови.

ПП. Колегата brave ме е изпревал, поне ти отговарям на евентуалния въпрос: "Защо са за в коша" :)
Аватар
uBaH

Мнениеот Krisko91 » Сря Юли 17, 2013 2:18 pm

Благодаря за отговорите,истината е,че предполагах,че отговорите ще са в полза на подмяната им...от сервиза на Cross ми казаха,че имат още поне 4 хилка.км.способност....
Но странното,е че след активни мероприятия по тях на външен вид има промяна,в поведение също за някакво време,а и да не говоря звуково...
Resin са да но модела е малко по-различен от това което сте ми написали,но мисля щом Resin...подмодела е от малко значение...

ОК...да попитам 2 въпрос...средно хубави накладки(понеже не съм чак толкова финансово напред с материала :lol: ) колко би ми струвало да ги подменя и 2-та чифта...и също така важно...къде? Питам защото не съм наясно дали трябва специализиран сервиз или във всеки байк шоп ги има?
Krisko91

Мнениеот uBaH » Сря Юли 17, 2013 3:05 pm

Модела на накладките, трябва да е B01S.

Цената на чифт оригинални е около 22 лв.
Тези, май са съвместими, на по-ниска цена - 16 лв.

В Германия, оригиналните са към 6 евро.

ПП. Ето едно полезно pdf-че на Shimano, в което са описани различните им типове накладки и съвместимостта им.
Аватар
uBaH

Мнениеот subritual » Сря Юли 17, 2013 4:31 pm

:offtopic:
Krisko91 написа:от сервиза на Cross ми казаха,че имат още поне 4 хилка.км.способност....

:clap:
Аватар
subritual

Мнениеот xcrider » Сря Юли 17, 2013 5:42 pm

subritual написа::offtopic:
Krisko91 написа:от сервиза на Cross ми казаха,че имат още поне 4 хилка.км.способност....

:clap:

:offtopic:
То пича от сервиза на крос не знам извън асфалта излизал ли е, въобще някога през живота си...
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Krisko91 » Сря Юли 17, 2013 9:35 pm

:bowdown: :bowdown:

Ами незнам...

Едно разбрах днес...смяната на накладките му е майката :) мерси за информацията. :bowdown: :bowdown:
Krisko91

Мнениеот PtD » Сря Юли 17, 2013 9:54 pm

Brave написа:сметката се представя на дружката, ако не за друго, то поне за назидание, да не пипа неща които не разбира.

+1
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот juslen » Пон Юли 29, 2013 4:27 pm

Относно BR-M445 + SM-RT51M 180mm + SM-RT51 160mm.

Трябва да взимам нови накладки. Досега бях с оригиналните органични B01S на Shimano. Какво мислите за този вариант?

2pr TruckerCo S Disc Brake Pads Clarks S2 M4451 B01s E01s BS01 Deore Organic

Пише, че е някаква комбинация между органични и синтеровани накладки. Ще има ли някакви ядове с дисковете (които са за огранични)? Някой карал ли е с такива?

Разликата между тези и оригиналните е към 15лв. за 2 чифта, затова проявявам интерес към тях.
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Рейтинг: 1242

Мнениеот plameniliev » Вто Юли 30, 2013 11:06 am

От моя опит с не-оригинални (не съм сигурен каква марка бяха) накладки е че при дъжд (мокро) не държат толкова добре колкото тези на Shimanо.
plameniliev

Рейтинг: 1340

Мнениеот juslen » Вто Юли 30, 2013 11:39 am

Поръчах 2 чифта. Според американеца били добри за моите дискове. Като дойдат ще пиша как се представят.
19.05$ за 2 чифта или към 28лв., по-ниска цена не намерих за такива накладки.
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот uBaH » Вто Юли 30, 2013 11:43 am

Колко ще се върже доставката - 4-5 $?

Иначе, при следващата по-голяма поръчка от Германия, може да се поръчат тези, които са си 11 лв. Събраха ми се три такива спирачки, та все ще потрябват резервни накладки.
Аватар
uBaH

Мнениеот juslen » Вто Юли 30, 2013 11:55 am

uBaH написа:Колко ще се върже доставката?

28лв. с доставката. или 14лв./чифт (цена $14.39 + доставка $4.66 = $19.05)

тези, които са си 11 лв.

Тия са евтини, но доставката само до Германия е 4 евро, като се сложат и още 4лв. за Gabco до БГ...бая голема поръчка требва да е и пак не съм много сигурен дали накрая ще има голям кяр от цялото упражнение. Иначе мернах едни такива и в ebay.de - 15.80 евро до Германия + 4лв. до БГ, т.е. излизат към 35лв. крайна цена (2 чифта).
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот subritual » Вто Юли 30, 2013 3:54 pm

http://www.discobrakes.com/?s=0&t=0&c=14&p=768&
Безплатна доставка
Аватар
subritual

Мнениеот uBaH » Чет Авг 15, 2013 1:05 pm

Малко извън темата, но да питам, пък някой може и да ми отговори :)

За колко време и от къде (Европа или не) идват накладките, поръчани от discobrakes? Разгледах, уж подробно, сайта им, но така и не намерих тази информация.
Аватар
uBaH

Мнениеот holandec123 » Чет Авг 15, 2013 1:46 pm

Идват от Англия... Доставката зависи от много неща :agree:
Само мъртвите риби плуват по течението...
Аватар
holandec123

Рейтинг: 1232

Мнениеот uBaH » Чет Авг 15, 2013 1:58 pm

Питам, не за друго, ами ако не са от Англия / ЕС, за по-голяма поръчка (>30лв.) ще се дължи ДДС, разправии с митници и т.н. Благодаря за информацията иначе - явно, поне това, няма да е проблем.

Под
Доставката зависи от много неща
, да разбирам ли, че се извършва с любимите ми Български пощи? :D

ПП. Благодаря още веднъж :beer:
Последна промяна uBaH на Чет Авг 15, 2013 2:15 pm, променена общо 1 път
Аватар
uBaH

Мнениеот holandec123 » Чет Авг 15, 2013 2:09 pm

Много правилно си разбрал :) Плащането става чрез PayPal
Само мъртвите риби плуват по течението...
Аватар
holandec123

Рейтинг: 1232

Мнениеот juslen » Пет Авг 16, 2013 7:00 pm

Поръчай на адреса на Gabco в UK ако те притесняват БГ Пощи (аз лично нямам проблем с тях), пък може и по-евтино да излезне.

btw Аз още си чакам накладките от USA...
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Мнениеот raptor1987 » Съб Авг 17, 2013 1:59 pm

uBaH написа:Питам, не за друго, ами ако не са от Англия / ЕС, за по-голяма поръчка (>30лв.) ще се дължи ДДС, разправии с митници и т.н. Благодаря за информацията иначе - явно, поне това, няма да е проблем.

Под
Доставката зависи от много неща
, да разбирам ли, че се извършва с любимите ми Български пощи? :D

ПП. Благодаря още веднъж :beer:

Накладките ми от discobrakes дойдоха на 7-я ден от поръчката.
Пристигат в пощата, и единственото нещо, което плащаш са накладките (през pay pal ), няма мита, ддс-та и такива штуротии.
На плика, в който бяха накладките пишеше royal mail.

juslen

Доставката от discobrakes до България е безплатна.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот juslen » Вто Авг 20, 2013 8:49 am

Дам, вярно, че е с безплатна доставка. Ами минал съм се с 3лв. спрямо оригиналните, но ще го преживея някак. :D

btw Вчера дойдоха накладките на TruckerCo. Не са лоши. Спират много стабилно, може би една идея по-добре от оригиналните. Дебелината им е добра, трябваше бая да прибера буталцата, че диска не влизаше. Ще видим колко ще изкарат. :beer:
Cross Traction G30
Cross Ridge- EX
Kreidler Alu 28"- EX
Аватар
juslen

Назад към Веломеханик