от vlado123456789 » Чет Май 23, 2013 12:59 pm
Здравейте! Съжалявам, ако въпроса ми е разработен някъде, но търсачката не даде отговор на въпроса ми. Питане към знаещите: оплаквам се от неравномерност в предаването. Какъв е случая: велосипед CROSS Apex с преден и заден амортисьор. Онзи ден тръгнах от Паничарево за яз. Искър и в началото всичко бе точно 20-30 км. Но после когато карам на странични зъбчатки започнах да усещам неравномерност в предаването към движението. В смисъл преди си въртях педалите плавно, а сега започнах да усещам вибрации и шум, което ме наведе на мисълта, че веригата се усуква и закача по зъбите. При преминаване на директни предавки с минимално странично усукване на веригата шума изчезваше. В края на прехода вече дори и при насрещни зъбчатки шума и неравномерността не изчезваха. Възможно ли е за 50-60 км преход да се износи толкова верига или зъбчатки, че да стане неприятно карането? Когато се появи ефекта слезнах и огледах веригата и ми се стори доста суха, но просто нямах с какво да я смажа. Мислех че за няколко км няма да и стане нищо. Та сега не зная верига ли да търся или комплект със зъбчатки? На вид профила на зъбите на зъбчатките не е много променен, но на предната голямата се забелязва леко износване по задния край на профила на зъбите. А веригата се вижда ясно, че стои не в основата на зъбите, а леко във въздуха. Нямам идея това задвижване на колко км е, защото съм го взел втора ръка, но преди си работеше перфектно, а само за 50-60 км в рамките на 5-6 часа се скапа изведнъж, което ми изглежда подозрително. Нямам много излишни пари, но можете ли да ми кажете какво да купувам, само верига ли и с какви параметри да бъде? На какви параметри трябва да отговаря и от кое да се пазя? Цени? Зная че радикалното решение е смяна на преден и заден блок зъбчатки и верига, но нямам намерение да давам толкова пари за ремонт, а и не го използвам толкова често за да влагам такива средства в него. Мисля да пробвам първо със смяна на верига и ако не помогне да се жертвам. Благодаря на всички отзовали се!