Луфт в стержена

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Луфт в стержена

Мнениеот Sl1pKn0t » Съб Авг 26, 2006 12:15 pm

Имам луфт в стержена там,където се захваща за короната....искам да питам дали може да се направи нещо-да се смени стержена,или поне да се премахне луфта??стержена е стоманен,короната-алуминиева.:unhappy:
crash->stand up->crash->stand up->crash->STAY DOWN!!!!
Sl1pKn0t

Рейтинг: 1200

Мнениеот URNEST » Съб Авг 26, 2006 12:56 pm

А каква е вилката?
Аватар
URNEST

Рейтинг: 2000

Мнениеот SpoileR » Съб Авг 26, 2006 1:04 pm

кажи каква е вилката...предполагам е еднокоронна...попринцип стержен не е желателно да се избива, но ако е във него проблема или в короната(то другаде нз каде може да е), може да се избие и да го занесеш на стругар да ти извърти подобен алуминиев с милиметър отгоре и да се набие наново...ако се захваща със шестограм или еврейска звезда виж да не би да не е затегната...ако е затегната, пък има още, сложи шайби някъкви и пак пробвай... дуго не се сещам.:unhappy:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Sl1pKn0t » Съб Авг 26, 2006 3:34 pm

Еднокоронна е,да.Ще и намеря цаката и на нея ;) надявам се:D
crash->stand up->crash->stand up->crash->STAY DOWN!!!!
Sl1pKn0t

Мнениеот URNEST » Съб Авг 26, 2006 4:17 pm

[quote="Sl1pKn0t"]

Еднокоронна е,да.Ще и намеря цаката и на нея ;) надявам се:D
[/quote]

Абе марка,модел не ти ли стана ясно за какво те питам.Щото от еднокоронна до еднокоронна има тилкова много разлики.:banghead: Та дори не знаем дали е мека или твърда
Аватар
URNEST

Мнениеот klmn » Съб Авг 26, 2006 9:49 pm

Скрап..
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Admin » Пон Авг 28, 2006 3:52 pm

Ако проблемът наистина е при сглобката стержен-корона, те съветвам да си купиш нова вилка!
Не казвам, че не е възможно да се оправи някакси, но всяка грешка на това място може да доведе до крайно неприятни последици за теб. Рискът не си заслужава, особено като се има предвид, че в България всеки е майстор по собствените си думи.
Някой спомена например за изработване на нов алуминиев стержен...на мен ми звучи абсурдно, защото и материалът трябва да е максимално добре подбран (нужни са знания, нужни са и наличности), и проектът за нов стержен трябва да е направен съобразно натоварванията, които ще поеме (не знам къде ще намериш човек, дето да ти го проектира), и изработката трябва да е достатъчно прецизна и качествена. Вярно е, че на пръв поглед това е една тръба, ама предвид важността й, аз не бих рискувал здравето си с подобни експерименти.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

вилка скот

Мнениеот mladen » Съб Окт 04, 2008 5:00 pm

Днес установих , че и при мен има същия проблем . Е нямам чак луфт , но при спускане и неравен терен кормилото ми се завърта спрямо каплата . Два пъти го оправях като отхлабвах лапата , но накрая установих , че стержена се върти макар и трудно спрямо короната на вилката . Вилката е накакъв нискобюджетен скот , еднокоронна пружина / еластомер . Ако някой е имал подобен проблем и го е решил по - някакъв начин , освен със смяна на вилката , ще се радвам ако сподели опита си .
mladen

Рейтинг: 1365

Мнениеот individual » Съб Окт 04, 2008 6:49 pm

Единственото нещо, за което се сещам да се направи е да се направи нещо от рода на някакъв леко конусовиден клин с малко по-голям диаметър от вътрешната част на стержена и да се набие здравата, НО едва ли ще реши проблема с луфта, а по скоро с извъртането му... Не съм сигурен колко би помогнало, но ако нямате други идеи в поседствие мисля, че няма какво толкова да губите.
Бих ви посъветвал да "сложите на везна" експеримента / вашата безопасност и да си прецените сами... Аз лично не бих разчитал твърде на вече старата вилка!
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот Вилката » Пон Окт 06, 2008 8:23 am

Аз бих направил следното, като предварително се уточнявам, че по-скоро ще го направя от любопитство, отколкото от желание да карам още дълго с тая вилка!
Бих пробвал слепка с някакво лепило за метал тип "Бизон". Преди лепенето трябва да се почисти добре с едра шкурка, а даже бих врязал радиални каналчета, дълбоки по 2-3 мм на ръба на стержена и на долната повърхност на короната. Ако има луфт, а не само въртене, е добре да се направи слепка и под долната чашка.

П.П. Тоя екшън май не си струва за вилка под 300 лв., а ако е над 300 едва ли ще се разлуфти така, така че има цел само за тестване на възможностите на лепилата :)
Аватар
Вилката

Мнениеот nicky bike » Пон Окт 06, 2008 11:16 am

Скоро ми се случи да ремонтирам велосипед с точно такава вилка скот. Проблема беше следния. При набиване на "малкия конус" човека беше набил надолу и стрержена при което конуса хлопаше. Затова беше дошъл . Но мисълта ми е ,че най отдолу на стержена има зегерка която не е проблем да падне ако е поразхлабена. Провери или по добре отскочи до някой веломеханик преди да е станала някоя беля.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот axelmax » Пон Окт 06, 2008 5:15 pm

мятай на боклука тоя евтинджос :beer:

вилката е змаинала ,другото го шитни на части и така
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Re: Луфт в стержена

Мнениеот Reefster » Сря Авг 21, 2013 4:51 pm

Здравейте, колеги. Вилката ми е двукоронна ZOOM 650 GORDO луфта е голям и не знам как да се справя...нов съм във сайта и ако може просто да ми кажете от какво е проблема за да може да предприема действия по оправянето й.Благодаря предварително. :beer: :beer:
Reefster

Назад към Веломеханик