Проблем със задна механична спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със задна механична спирачка

Мнениеот potrebitel42 » Съб Авг 24, 2013 4:01 pm

Карам Онтарио ТЕ. Вилка rockshox DART3. Карам основно в града и отвреме на време се разхождаме с приятели по пътеки и горички. Отпреде съм с 495 на Shimano, 160 ротор на Тектро. Главина Formula на 6 болта. Сипира добре. Отзаде обаче съм съм с Тектро IO (с метални накладки) и ротор 160 shimano RT-52 (който се води за resin only). Главината отзаде е Deore LX с Center Lock. Като спирачна сила отзаде е добре, ама скърцането ме убива, особенно след прегряване, което по мое мнение настъпва сравнително бързо. Предполагам, че проблема идва о ротора предназанчен за resin и металните накладаки на Тектро-то. Реално спирачните апарати им смених местата, за да имам по-добро спиране отпред и наистинба стана по-добре. Но скърцането е зле. Дайте някаква идея какво да направя със заданата. Аз се досещам за това да върна 495 отзаде и отпреде направи нещо читаво и да разкарам tektro-то, Но пък търся бюджетно решение. Ако отпреде сложа BB5 примерно, читаво ли ще стане, или няква евтина хидравлика?
potrebitel42

Рейтинг: 1220

Re: Проблем със задна механична спирачка

Мнениеот screamBoy » Съб Авг 24, 2013 5:13 pm

синтетичните накладки са по-евтини и скърцат по-малко (Syntetic, Semi-metalic, Resin)
но спирането им е малко по-зле а и ротора като е малък
но пък за разходки ... може би си заслужава и ще е най-евтино
тези веломанските са синтетични ... кво беше Рино ... което и да е такова е 10-15лв макс, стига да намериш такива, направо свали и ходи с тях че имат много видове и някои са съвместими но не пише 'за тектро' а за нещо друго, примерно за авид бб5 може би ще ти станат, но твоите имат едни дупчици отзад, също и хейс соле може би ... промаксови пак има такива кръгли ... трябва си гледане ако го няма написано че е точно за тектро ио
примерно тези пише са точно твойте май
http://screambikes.eu/bg/nakladki-disko ... iox11.html
или са semi-metalic или са ceramic, и в двата случая ще са по-тихи от металните дето си с тях, като ако са керамични удряш 6 от раз щото и деянат и спират достатъчно, особено щом не се силиш - керамичните правят проблеми при прегряване само; но на тези пари извънредно силно ме съмнява, по-вероятно са органични

понеже съм с друга спирачка но карам едни такива евтини черни риновски отзад и според мен са си органични (semi-metalic) защото са гола вода откъм спиране, просто скръб на кутийки сравнено с оригиналните, но шумове няма; от друга страна на мен ми трябва по-друго спиране и ротора ми е твърд, за метални накладки по принцип, и разходките са ми едни по-други и по стръмното, а за града и по равното е дори по-добре че не влачи и пази ротора чист (металните правят повече прах и зацапват)

ако си свикнал да спираш с 2 пръста най-вероятно ще останеш доволен, а и този ротор като е за такива може дори да спира по-добре

не се сещам за по-евтино решение; за нова спирачка е ясно, нали ^_^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Re: Проблем със задна механична спирачка

Мнениеот potrebitel42 » Съб Авг 24, 2013 7:06 pm

В скриймбайк нямат синтетични наклдаки за IO, имат за друго тектро, за моя - не. Има ли хидравлична/механична спирачка която да спира добре като Shimano 495. Естествено за цена около 50-тина лева. Иначе в ebay комплект BB7 са 50 доларес и знам, че ще е добре с тях.
potrebitel42

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик