Кривина на шина

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Кривина на шина

Мнениеот moridinbg » Пон Авг 26, 2013 7:51 pm

Тръгнах да си изправям задната шина Mavic XM819, която бях занемарил от известно време и имаше хлабави спици и играеше доста. След като свалих гумата открих едно сериозно подбиване :
Изображение

Безкамерната не ми е изпускала заради това, така и не го бях забелязал. Както и да е, поиграх си и напречното кривене го елеминирах в рамките на <1мм отклонение, но самата шина сякаш е сплескана и е леко елипсовидна. На места опира в лентата:
Изображение

А на места е на няколко милиметра:
Изображение
(На снимката изглежда все едно е видимо сплескана, но е от светлосенките)

Така или иначе скоро ще сменям и двете шини, но още 3-4 седмици ще карам с тези. Въпросът е доколко тази може да се оправи? С пренаплитане на колелото? Предполагам ако я карам по-агресивно така ще се сплеска още повече?
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Re: Кривина на шина

Мнениеот xcrider » Пон Авг 26, 2013 8:07 pm

Освен латерална кривина (странична), каплите имат и радиална(нагоре-надолу, или както казваш елипсовидна).
В най-общия случай, за да оправиш радиалните кривини, намираш центъра на мястото(местата), където шината се "надига" и обтягаш 2 спици - една долна, една горна. Накрая ако има места, които пък слизат под главното ниво, отпускаш един чифт спици.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот moridinbg » Пон Авг 26, 2013 8:48 pm

Да, това пробвах и г/д се получава. Малко е тегаво, защото започва да се появява и латерално отклонение като натягам/отпускам спици, дори и по двойки. Почти съм готов да си взема и стенд (:
Аватар
moridinbg

Мнениеот marsa » Пон Авг 26, 2013 9:07 pm

Радиалното отклонение може да е следствие от две неизправности в колелото:
1. Недобро наплитане
2. Вдлъбната шина (плоско място) - обикновено е следствие от по-яка подбивка

Първото се оправя само с изправяне (настройка от спиците), като при голямо отклонение често е по-лесно всички спици да се отпуснат и да се натегнат наново.
Второто (когато самата шина е изкривена) практически не може да се коригира със спиците, вариантът е да се разплете колелото и шината да се изправи от компетентен човек.

Разгледай колелото и прецени дали най-малкият радиус съвпада с подбивката, която си ремонтирал - ако е така действай соред вариант 2.

Ако си във вариант 1 мога да ти дам съвет, който ще ти помогне - запомни (най-добре отбележи) къде е радиалното биене и започни да изправяш каплата странично, като избирай спиците лява/дясна които да коригираш според това дали си в по-големият радиус, или по-малкият, т.е. например:
-ако си в по-големият радиус и има отклонение в ляво: натегни дясна спица
-ако си в по-големият радиус и има отклонение в дясно: натегни лява спица
-ако си в по-малкият радиус и има отклонеие в ляво: отпусни лява спица
-ако си в по-малкият радиус и има отклонеие в дясно: отпусни дясна спица

Най-важното е да не се шакаш от моментни грешки, и да действаш спокойно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Веломеханик