Cross Euphoria G27 - 27.5 -Вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Cross Euphoria G27 - 27.5 -Вилка

Мнениеот Stanimir8411 » Чет Авг 29, 2013 8:43 am

Здравейте, преди около 10 дена си закупих това колело и въпроса ми е кога например се прави ''ревизия'' на вилката, която е (SUNTOUR XCR 32-DS-LO-CTS-27.5 (конусовиден стержен 1.1/8” x 1.5”);
Ход 120 мм;) и прави ли се такава изобщо? Долива ли се някога някакво масло и ако да какво е то? Също така освен врътката за заключване на вилката имам и една , която има + - , но в магазина не можаха да ми обяснят за какво служи точно? Доколкото чух било за обратния ход на вилката, но това не ми говори нищо като например ако въртя минус се връща по-бързо или по бавно? :look: Благодаря предварително за отговорите колеги. :glasses: :glasses:
Който не слуша трябва да го почувства !
Stanimir8411

Рейтинг: 1220

Re: Cross Euphoria G27 - 27.5 -Вилка

Мнениеот Brave » Чет Авг 29, 2013 10:00 am

Здравей - настройката +/- е за така наречения прилоуд - т.е. ти дава възможност да свиеш предварително пружината на вилката в левия крак и по този начин леко да намалиш потъването на вилката, когато си се качил на колелото. Няма особен ефект, всъщност. Ако пружината ти е много мека, по-добре е да си намериш с правилната твърдост.
Иначе за обслужването - всяка амортесьорна вилка изисква такова на някакъв интервал, а специално за толкова нисък клас, за да работи задоволително, се налага да се прави често. Добрата новина е, че не е сложно или трудоемко. Има описана на сайта процедурата по обслужването на XCM, което е общо взето същото като обслужването на XCR, ралзиките са, че в единия крак при твоята има хидравличен партон осигуряващ плавно връщане и заключване, а не само шиш. Който пък от своя страна не се обслужва, защото е капсулован и затова на вилката не се нуждае от смяна на хидравличното масло. Съветвам те, да си осигуриш подходяща грес за вилки, защото определени видове грес (литиеви) могат да унищожат полимерните части във вилката ти, а други просто са твърде лепкави/гъсти, за да осигурят плавно движение.
Brave

Рейтинг: 2000

Re: Cross Euphoria G27 - 27.5 -Вилка

Мнениеот Stanimir8411 » Чет Авг 29, 2013 1:50 pm

Мерси колега !
Който не слуша трябва да го почувства !
Stanimir8411

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик