Задна главина - подмяна на капсуловани лагери

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна главина - подмяна на капсуловани лагери

Мнениеот plameniliev » Пон Окт 14, 2013 7:25 pm

Здравейте,

Усетих че задната главина пристъргва и извадих всичките лагери. За инфо - главината е Sun Ringle Radium MA, два капсулвани лагери вътре в самата главина и два капсуловани в свободното движение. Всички лагери са идентични - 6001 2RS произведени от NBK (edit: бях объркал името на производителя).

Лагера които си е заминал е този които е най-външен от към венец касетата - там където най-много пръскам с водоструйката (вече знам, че не трябва но малко късно :D ). И съответно външния от другата страна който според мен не издал тотално багажа. Най-запазен се усеща този който е вътрешен за свободното движение и този който е вътрешен за главината.

Та въпросите ми са следните:

1. Всички лагери ли да подменя или само тези които се усещат най-грубо (външните).
2. Може ли някой да препоръча лагери (марка или място от къде да ги купа), намерих различни цени от 2-10 лв. на бройка. Има и такива на STIHL за 27 лв но мисля да ги пропусна. Та някой ако има опит с различни лагер, моля да сподели.
plameniliev

Рейтинг: 1340

Re: Задна главина - подмяна на капсуловани лагери

Мнениеот steal_legend » Пон Окт 14, 2013 9:06 pm

SKF и ще останеш очарован, само внимавай като ги набиваш, да не ги набиеш на криво! :agree:
steal_legend

Рейтинг: 1235

Мнениеот jungleraver » Пон Окт 14, 2013 9:36 pm

Каквито и да избереш, смятай че ако навлиза там вода и мърсотия е все едно - казвам го от опит, на базата на автомобилен носач - най-дълго изкарва този с по-добрите уплътнения, а не с по-добрите лагери.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот plameniliev » Вто Окт 15, 2013 9:10 am

Благодаря за мненията :agree:

Също прочетох добри ревюта за SKF така че вече се сдобих с 4 бр. от магазинчето недалеч от НДК. Сега остава само да ги сложа правилно :)
plameniliev

Рейтинг: 1340

Назад към Веломеханик