Въпрос за размер на гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за размер на гума

Мнениеот stdimchev » Пет Фев 28, 2014 9:41 pm

Здравейте,
това ми е първата ми тема, така че ако съм сбъркал раздела, моля модератор да ми премести темата.

Става въпрос за велосипеда на жена ми. Моделът е Mifa Makkenzie, вероятно вече не е в производство. Не можах да намеря снимка в нета, но това е доста подобен велосипед.
https://www.otto.de/p/397731811/?pm=cG1fQ2FtcElkPUxQODAzMCZwbV9BZmZpbGlhdGVJZD1MUDgwMzAmcG1fSXdsPTU2MiZwbV9Tb3J0aW1lbnQ9OTMyJnBtX0FydGljbGU9NTI3MTg5Jm5vbmNlPWNjNGQzOTZkYjVmMjVl#variationId=398055878
Голям велосипед, тип пътнически, с тънки капли, едно време имаше руски полубегачи с такива 28 цола на 1.25. Има калници, заден багажник и 8 задни венеца. Каплите са алуминиеви с триъгълно затворено сечение, като на байковете, но по-тесни. На сегашната гума мога да разчета надписите - 40-622/700х38С Innova - и това е всичко.

Искам да му сменя задната гума и външната и вътрешната. Изборът е огромен, но какъв размера да търся и как да съм сигурен, че ще пасне? Не ми се ходи на майстор, защото мога да се справя сам, а цените на труда тук са солени и не става от днес за утре. Понеже жена ми все се оплаква, че се натъртва по време на карането, дали мога да сложа малко по-дебела гума? Какъв тип грайфер и евентуално марка да избера, като се има предвид, че караме изключително по асфалт, но пък често пъти на мокро?

Ако съм пропуснал да дам някаква информация подсетете ме. На отзовалите се благодаря предварително.
Аватар
stdimchev

Рейтинг: 1220

Re: Въпрос за размер на гума

Мнениеот marsa » Пет Фев 28, 2014 11:15 pm

Има различни начини за описване на размерите на гумите и каплите. Само един от всички реално е стандарт, но практически всички вършат работа. Надписът, който си разчел е съвкупност от
- ETRTO стандартът - 40-622 - това означава, че гумата е с външна ширина 40мм, а диаметъра на мястото където ляга в каплата е 622мм.
- друг популярен начин за описване на размерите - 700x38C - всъщност трябва да е 700Cx38, но с времето някои производители са възприели погрешно маркировката. 700C е типоразмер, отновно означава че каплата е с диаметър 622. 38 отново означава външна ширина, нелогично е да има различна стойност от ETRTO.
- останалото изглежда е Тайванският производител на гумата.

И така - трябва да вземеш стандартта съвременна 28'' (28цола) гума, т.е. трябва да е 622мм по ETRTO (а не 559 или 630мм!), с подобна ширина на сегашната. Вътрешните също варират на ширина и диаметър, но конкретно ширината им обхваща даден диапазон. Например 20-28 няма да ти свърши работа, но 28-48 - да. На гумите за 28'' обикновено мерките ги има налични в милиметри, понякога може да ги срещнеш в инчове, лесно може да си пресметнеш.

За натъртването може да помогне друга седалка и различна екипировка, ако сте склонни на промени. Също може да се експериментира с малко по-ниско налягане на гумите, но правилото на шосе е да се придържате към по-високо налягане и по-тесни гуми. Все пак в зависимост от целите на каранията ви, може да пробвате и по-широки и меки гуми, стига рамката да го позволява. Разгледай колко е разстоянието между сегашната напомпана гума и рамката.

За шосе няма нужда гумата да има грайфер, най-добре да е слик с канали за отводняване, подобно на тези:
http://www.active.com/Assets/Cycling/Tires+1.jpg

Мисля че болшинството от гумите 28'' с подобна ширина са такива, защото тези размери се ползват основно на туристически и градски велосипеди и се цели универсалност. Колкото по-евтина гума се вземе, толкова по-некачествени ще са материалите и сцеплението ще е по-лошо, теглото също се отразява на цената.

Качествени предложения може да видиш тук от:
Schwalbe http://www.schwalbetires.com/bike_tires/road_tires
и Continental http://www.conti-online.com/www/bicycle ... emes/city/

Има и къде-къде по-евтини гуми, които ще вършат добра работа, ако изискванията не са високи.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот screamBoy » Съб Мар 01, 2014 2:56 am

Ако дамата кара по-рядко от веднъж на 2 месеца няма да спре да се оплаква от 'натъртване'.
И ако не пише с ръка (химикалка, молив) пак ще й се развали почерка за 2 месеца.
И в гипс да стои 2 месеца мускулите й там почти ще изчезнат.

Това не се коригира с дебелина на гуми.
Огледай се за амортисьорно колче на седалката (или за друга седалка, но колчето е по-евтино а има забележим ефект), случайна картинка от гугъл
http://tobobulgaria.com/shopping_cart/products/1298563225.jpg

баща ми кара евтино колело със заден шок, половинката - нормално градско колело с такъв тип колче

според мен нейния вариант е по-добър, освен че е по-леко и има същия ход, има огромния плюс да няма несменяеми изтриващи се за няколко месеца втулки и маншона му е ок - не се налага чистене и смазване.

поста на marsa мога да допълня само с едно нещо - има такъв размер гуми с отражателен кант отстрани.
Много по-рошавия и много по-мекия грайфер едва ли ще й харесат; не искам да подхвърлям нищо за пекарски изделия, но тези гуми са за по-мек и изпускащ терен, какъвто не е нито асфалта, нито коларския път, нито черния път, нито римския път (с камъни или павета)

би трябвало да е най-ок с нещо подобно на досегашната шарка и избери нещо подобно в смисъл пак толкова дълбок грайфер и пак ръбовете да стърчат толкова

понеже се подметна Швалбе
ето една с обикновен материал, с отражателен кант, с подсилка против спукване (заради което е по-тежка) и с някакъв неутрален грайфер - не е полуслик, но средата е цяла и би трябвало да се търкаля като полуслик, но пак ще държи мъничко повече
а отстрани е заоблено и по-широчко, според мен на всякакви завои ще е ок
сегашната ти е 38 или 40мм, от тези има 37 и 42мм; вероятно 42 ще влезе - премери с линийка
http://www.bike-mailorder.de/Bike-Teile/Reifen-Schlaeuche/Reifen-28-Land-Cruiser-Kevlar-Guard-Reflex.html

на мойта лига й сложих кенда, но то е защото тук има такива, при теб може да няма; все пак съм посочил само насочващи идеите примери, има и различни други, със сигурност ще си харесате

най-най- ~~~
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот stdimchev » Съб Мар 01, 2014 11:53 am

Благодаря за консултацията.

Бях решил да взема гума с по-рошави грайфери, но щом е така ще взема тази като на снимката, а и тя сегашната пак е такава.

Като марка Continental, Michelin и Goodyear, от известните от автомобилите марки ги има доста. Другите марки не съм ги чувал. Цените започват от 10€ с стигат до 50. Това за външната. Няма проблем да купя по-скъпа гума. Все пак тази сегашната издържа 2г или по мои изчисления около 6000км.

За омекотяването вече съм взел всички мерки, които са ми известни. Все пак става въпрос за човек над 100кг. Най-големия размер седалка с гел. Амортисьор на тръбата на седалката, а велосипедът си има предни амортисьори поначало. Помпам гумите по 3атм, при по-меки много се сплескват. Караме само в събота и неделя от Март до Ноември, обикновено по 40км на ден.

Накрая ако съм разбрал правилно на външната гума трябва да търся числата 40-622 или 700х38. А как да позная вътрешната гума?
Аватар
stdimchev

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик