от joro66 » Пет Фев 28, 2014 11:11 pm
Имам същата рамка и я напраих без каквито и да било престъргвания с лагери. Работи много добре за класа си и няма никакъв луфт.
1. В опората на седалковата тръба, където лагеруват големите лагери, също има гадни втулки, които на практика са ненужни. Там подходих така: алуминиево цилиндърче от тези които използват за запресоване на ел. кабели с външен диаметър 12 мм и вътрешен 8 и дължина по дълга с поне 1см се поставя в ухото на рамката, така че да стърчи равномерно от двете страни. Взима се болт и гайка 8 мм (но не тази която се ползва за закрепване на кобилицата, а други някакви, за ключ 13мм) и започва да се стяга само втулката без кобилицата, докато се раздуе и затегне в рамката. Този алуминий е доста мек, така че става лесно. Излишното което остава да стърчи се сваля внимателно с пила, до изравняването му с рамката. Тук вече имаме става, без никакви луфтове.
2. купуваш 8 лагера с размер 12х8х3,5 като два по два се слагат отзад до захващането на главината, на мястото на втулките, като за аксиалния луфт, сложих шайбички от тънък текстолит. Другите 4 лагера се слагат горе, в ставата на задната част на кобилицата (която е заобградена на снимката), по два в двата края, като м/у тях се слага дистанционна втулка, за да не се събират едни към други. И пак отстрани тънка шайба от текстолит. Само че тук ми се наложи да райберовам леко отвора на седалковите стеншъни, защото не влизаха лагерите.
Лагерите 12х8х3.5 в Бургас ги намирам на доста места на цена от 1.80 до 3 лева, така че не са кът. Но трябва и да си подбереш дължината на болтовете за да не затяга ставата като го стегнеш (при мен нямаше такава нужда)
Едит: Сега видях че твоя е F4, a моя е F4m, но мисля че това няма значение, изглежда по същия начин на това място.