Проблем със вилка и въпрос относно спирачка!?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със вилка и въпрос относно спирачка!?

Мнениеот grigor_01 » Пет Мар 07, 2014 7:58 pm

Здравейте! Изкам да попитам две неща
1-Вилката ми zoom 650 dh първоначално като е купих работеше мазно и флизаше доста! Но сега след година вилката е твърда като дърво и не връща!
PS.Знам че тази вилка не става за спускане или т.н. но нямам голям бюджет!
въпрос 2-Четох някъде из форума че при хидравликите ако се обърне колелото в смисъл когато се ремонтира нещо и ако самото колело е обърнато спирачките взимат въздух моята хидравлика е shimano alivio и веднъж го бях обърнал за около час и половина и след това спирачката не ковеше така както преди! Благодаря предварително :beer: :beer: :beer: :agree: :agree: :dontknow: :dontknow: :dontknow: :confused: :confused: :peace: :peace: :peace: :beer: :beer: :beer: :baby: :shake: :dark: :thanks: :weepn:
grigor_01

Рейтинг: 1160

Re: Проблем със вилка и въпрос относно спирачка!?

Мнениеот mentalhead » Пет Мар 07, 2014 10:57 pm

Спирачките не гълтат въздух при обръщане. Проблема с обръщането е, че ако вече има въздух в системата, тогава той отива в апарата при обръщането. Ако имаш въздух в спирачката, тогава лостчето ще се натиска повече (по-близо до кормилото) от преди, т.е. ще имаш по-голям свободен ход на лостчето, отколкото си го имал преди. Ако при теб не се наблюдава подобно нещо, то значи едва ли имаш въздух в спирачката, а причината да не "кове" е другаде - било то някакво омазняване, внушение или тем подобни.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот grigor_01 » Пет Мар 07, 2014 11:07 pm

Благодаря за отговора! И да найстина имам повече ход на лостчето но аз тая спирачка е имам от 2-3 седмици и незнам дали е нормално? :agree: :agree: :beer: :beer: :peace: :confused: :dontknow: :dontknow: :bowdown: :bowdown:
grigor_01

Рейтинг: 1160

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 08, 2014 1:21 pm

След като си обръщал велосипеда, при връщането му в нормално положение, напомпи няколко пъти спирачката. Щом е нова и купувана от магазин, няма причина да се притесняваш за каквото и да е.
За вилката - разглобяване, почистване и нова грес на втулките. Ще ти трябва накрайник шестогран 6 мм. и удължител около 40 см. за да държиш контра на главите на болтовете вътре в стеншъните.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик