Инструменти за отваряне на средно дижение.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Инструменти за отваряне на средно дижение.

Мнениеот JohnDoe156 » Пет Апр 11, 2014 5:53 pm

Здравейте,
Търсих подобна тема във форума но не открих и затова пуснах въпроса си като нова тема. Моля за извинение ако съм объркал.

Проблемът който имам е следния. Това ми е колелото - Спринт Аполон, 19'' рамка.
1.jpg
1.jpg (409.76 KiB) Прегледано 4046 пъти

Моля, даите ми идея къде се продават инструменти за ремонт на този велосипед. По специално, трябват ми инструменти за сваляне на касетата на средното движение. Поне три ключа са ми необходими - за болтовете които държат курбелите за оста, за сваляне на самите курбели, за отваряне на средното движение. Ако в самото средно движение има още нещо за развиване, и за него ще ми трябва инструмент, ако е по специализиран разбира се.

2.jpg
2.jpg (451.83 KiB) Прегледано 4015 пъти

По принцип става въпрос за Хасково но мога да отскоча и до Пловдив и по малко вероятно да отида до София, но ако нямам друга възможност :)

Ще съм ви благодарен ако някой ми даде съвет.
Поздрави!
Аватар
JohnDoe156

Рейтинг: 1220

Re: Инструменти за отваряне на средно дижение.

Мнениеот compira » Пет Апр 11, 2014 6:11 pm

Здравей и добре дошъл във форума!
Първо ти хубаво мислеш да правиш профилактика на среднота, но такава не се прави... просто се сменя касетата. Това може да се наложи когато се е разлуфтила или по накаква причина затяга. Най-добрия вариант за теб е ако ти се е наложило да я сменяш да отидеш до вело магазин с колелото и като си я купиш направо да ти я сменят. Предполагам няма да ти вземат много пари 2-3-5 лева максимум. Иначе инструмент за вадене на курбели 12-15 лева минимум и ключ за средно 20-25 лева става 32-40 лева за които пари ще ти сменят поне 8-10 пъти средното. Като сложим по 2 години на всяко средно... отидоха 20 години :)... Така де, ако не се занимаваш да чоплиш колелата на приятелите ти и твоите (ако са няколко) не си струва инвестицията, просто си плати на майстора. Е друг вариант е да отскочиш до приятел с нужното оборудване... и да носиш бирички :) :beer:
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пет Апр 11, 2014 6:15 pm

Браво, добре зададен въпрос. Ето ти един мързелив отговор :Д

Екстрактор за курбели. Към 15лв. Включва и ключ за болтовете.
Изображение

Ключ за средно движение. Към 10лв.
Изображение

За монтирането обратно е препорачително да притежаваш динамометричен ключ, способен на 70Nm. Към 150лв.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Любо » Пет Апр 11, 2014 6:48 pm

Почти всички български онлайн магазини за велосипеди имат секции с инструменти . Избираш , поръчваш и куриерите ти го доставят във вас , независимо от къде си :beer:
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 12, 2014 8:09 am

Vorac написа:За монтирането обратно е препорачително да притежаваш динамометричен ключ, способен на 70Nm. Към 150лв.

дрън- дрън :p
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот JohnDoe156 » Съб Апр 12, 2014 9:29 am

Здравейте,

@compira, благодаря за приветствието, наистина съм много нов в тази област с колелетата а във форума супер нов но все някога се започва. То си личи по въпросите които задаваам :D

Благорадя ви за отговорите и напътствията.
Като помислих след като прочетох отговорите, за момента най разумното ще бъде да го занеса на майстор защото след като писах тук намерих гаранционната карта на велосипеда която се оказа все още всила.

Въпреки всичко, ще поръчам ключовете тъй като наистина ми се човърка по такива колела. Благодаря за съвета с онлайн магазините. Често поръчвам от такива магазини разни неща но през ум не ми мина да потърся инструменти за ремонт на велосипеди.

Проблемът на колелото е следния. Всичко си работеше супер добре докато преди седмица някъде започна да издава някакви звуци от средното движение, едно такова припукване което първоначално си мислех че идва от десния педал. Така си мислех защото прещракваше когато съм по нагорнище, където се изисква по голямо усилие при натиск, и натиска е върху този педал. Ходих до магазина и момчето там свали курбелите и натегна средното движение. Това реши проблема за 2-3 дни и след това започна да се чува едно щракане от средното движение независимо от приложеното усилие и натиснатия педал. В момента на оказване на натиска онова се чува. Ако съм на по ниска предавака се чува дори повече. Звучи сякаш няма достатъчно смазка там и като че има спукана съчна в лагерите. Казвам съчма защото предполагам че лагерите са със съчми, но може и да са ролкови, нямам идея.
Ще отида пак до магазина, ще му покажа гаранционната карта и да видя какъв ще бъде резултата.

Но проблемът наистина е в средното движение а не в педалите както си мислех първоначално. При каране не скачам от стълби или подобни неща, нито го третирам зле, но дефекти винаги могат да се появят.

С най добри поздрави!
Аватар
JohnDoe156

Мнениеот Brave » Съб Апр 12, 2014 12:31 pm

Добре дошъл!
Особено ако си карал в дъжд и кал, проблема с пукането може да не е толкова тежък и средното да е за смяна, а да се дължи на песъчинки влезли в резбите на средното.

Ако решиш да си правиш ремонтите сам, след демонтиране на средното, е препоръчително да се почиства добре муфата му и да се сложи грес на резбите, едно за да могат да се разглобят лесно след време и друго - за да не влизат лесно песъчинки. Другото важно нещо - много внимателно навивай (да не тръгне накриво) екстрактора за курбелите и проверявай дали е завит до край, защото резбите са в алуминий и се изтръгват сравнително лесно, а после курбела става много труден за вадене. Когато слагаш курбелите отново, почисти добре квадратите (краищата на оста) и ги смажи, за да може курбела да влезе добре. Стегни болтовете, покарай малко и отново притегни - обикновено отпускат поне малко.

Относно пуканията - моя личен опит е, че са малко мистериозна работа. Рамката предава шумовете и понякога няма особена връзка между мястото от което чуваш шума и реалния източник. Винаги заподозрян номер едно за пукане ми е връзката между колчето на седалката и самата седалка. Добре е от време на време да изчистваш добре и да смазваш тънко с грес мястото на контакт между релсите на седалката и колчето, както и да почистваш много добре самото колче и седалковата тръба в която влиза.
Brave

Мнениеот JohnDoe156 » Съб Апр 12, 2014 1:51 pm

Благодаря за приветствието. Карал съм и в дъжд и в кал и май след това започна да прави проблеми там. Ходих до магазина и момчето каза да мина през седмицата, беше доста зает в момента. Предпочитам да видя най напред и после да пипам за да не взема да прецакам нещо. Рамката е алуминиева а тракането идва наистина от средното. Благодаря ти за съветите, ще ми бъдат полезни.

Преди време карах друго подобно колело и се наложи да му сменям единия курбел, този с венците който е отдясната страна. В началото ми се виждаше лесна работа но в последствие разбрах че нямам подходящи инструменти. Ходих до един магазин и казвам, аве отвиите ми е тоя болт който държи курбела за оста и аз ще се оправям от там нататък. За малко да се хвана на бас за едно доста скъпо колело което се продаваше там че ще успея да го сваля с ръце при премахнат болт. Добре че се опомних след като видях колко уверено ми казаха че няма да мога. Накрая се оказа че хората са били прави че няма да мога. От тоя момент нататък реших да питам и слушам по-опитните в областта след като нещо не ми е чак толкова ясно. Наистина благодаря за съветите. ;)
Аватар
JohnDoe156

Мнениеот compira » Нед Апр 13, 2014 8:05 am

JohnDoe156 това с пукането е друго. За мен Brave ти дава добър съвет. Почисти си седалката и също провери дали добре са стегнати курбелите. Имал съм това досадно пукане причинено и от двата проблема. За решаването им поне не трябва да се купуват специални инструменти :)
Аватар
compira

Назад към Веломеханик