инструменти

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

инструменти

Мнениеот pepito00 » Съб Апр 26, 2014 8:31 pm

Здравейте, искам да ми помогнете като ми кажете какви инструменти се нуждая за постоянна изправност на велосипеда ? :beer: :) :)
Разгледайте всичките ми обяви тук: https://www.olx.bg/ads/user/jdcy/
pepito00

Рейтинг: 1111

Re: инструменти

Мнениеот moridinbg » Съб Апр 26, 2014 9:51 pm

Най-икономично ще е да си купуваш каквото ти трябва за на момента да ремонтираш.
Екзистенциалният минимум е комплект шестограми, защото почти всичко по съвременните велосипеди е закрепено и затворено с шестограми... Също машинка за разделяне на верига и няколко резервни звена. на Едни плоски клещи също са полезни за дърпане/рязане на жила, разхлабване на неща, избиване и т.н. С тези неща, една ролка изолирбанд и няколко лепенки и лепило може дори в движение да се разреши мнозинството проблеми, които възникват.

От там нататък ти е нужен - инструмент за сваляне на средно. Зависи с какви си - стари курбели на квадрат или такива с проходна ос и средно с външни лагери.
Ако си с хидравлика - комплект за обезвъздушаване и малко масло (минерално или DOT, според това дали си с Шимано или Авид). Блокче за блокиране на буталата на спирачния апарат.
Ключе за натягане/разхлабване на спици, за да си изправяш колелата.
Ключ за касета + рамо с верига за контра (chain whip).
Щангички (пластмасови!!!) за сваляне и слагане на гумите от шините.
Динамометричен ключ за правилно затягане на болтовете, особено ако имаш карбонови компоненти.

Сигурно изпускам нещо, но май това е което имам и за което се сещам.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Нед Апр 27, 2014 4:44 pm

Малко разтегливо понятие е
за постоянна изправност на велосипеда

То всеки за това си взима инструменти. Въпроса е до каква степен си склонен и можеш да го поддържаш сам и къде вече търсиш специалист. Логично е, че ако не можеш да разглобиш и сглобиш успешно един шок не ти трябват инструменти за това.

инак основното:
стенд
отвертки по 3-4 плоски и кръстати различни размери
една много голяма и много яка плоска отвертка
клещи ... гарги, плоски, секачи, държачи, самозаконтрящи се, за вадене на зегерки (2-3 размера)
торкосове, имбуси ... обикновени, комбинирани, с къси, с дълги дръжки ... 1,5-12
шублер, рулетка
гачени ключове + два размера френски
няколко глухи ключа според нуждите
2-3 чука (един гумен/пластмасов)
макетен нож, нормален нож, ножица
щанги за гума, ключ за спици
ключ за средно
ключ за касета
тул за верига
малка ножовка
малка пила
маркер
молив
запалка
помпа за гуми, ... за вилки

от там на сетне масла (спирчаки,верига, хидравлични), греси (силиконова, тефлонова, литиева), свински опашки 3-4 размера, болтове, гайки, шайби, зегерки, тиксо 2-3 вида, секудно лепило, лепило за резби, спрей обезмалсяващ, WD40, хави за чистене на верига, спринцовки, маркучи,гидоре, винтоверт с батерия и контрол на силата (или динамометричен ключ 2,5-10Nm), менгеме, стиски за цилиндрични детайли ...

може да се продължи с бормашина, свредла, метчици, шмиргел, стедн да капли, избивачи на чашки, разни приспособления за избиване и набиване на лагери ...

и разбира се много парцали и домакинска хартия :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот pepito00 » Нед Апр 27, 2014 6:31 pm

както ти каза - Масла какви и за какво да взема :dontknow: :dontknow:
Разгледайте всичките ми обяви тук: https://www.olx.bg/ads/user/jdcy/
pepito00

Рейтинг: 1111

Мнениеот outfaced » Нед Апр 27, 2014 6:37 pm

На мен никой не ми е казвал какви и за какво ... взимал съм си каквито ми трябват. Т.е. ти ако не знаеш какви ти трябват, значи не знаеш и за какво да ги ползваш.
Няма смисъл да взимаш нещо, което не знаеш как да ползваш, нито нещо, което върши работа на някой друг, но не и на теб.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Vorac » Пон Апр 28, 2014 8:47 am

От друга страна, като комплект може да си набавиш основните инструменти бързо и относително евтино.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот KUM4o » Пон Апр 28, 2014 10:13 am

Vorac написа:От друга страна, като комплект може да си набавиш основните инструменти бързо и относително евтино.

Как ще е евтино? Всичките инструменти от този комплект грубо могат да се купят за не повече от 30-40лв. максимум 50лв. Тези са ненормални просто. Иначе както са казали по-горе, каквото ти трябва за в момента, това вземи. За да не срещнеш спънки при започнат ремонт грубо казано трябва да имаш: гаечни ключове от 6-7 до поне 32, комплект имбуси и торксове от най-малкия до най-големия, макетен и обикновен нож екстрактор и ключ за средно + ключ за касета, смазочни материали като грес, масла и други. Ако си сръчен постепенно ще събереш добър и разнообразен набор от инструмент. Не се притеснявай ако в даден момент нямаш нещо, в близката железария има всичко. Аз от малък започнах с комплект клещи и гаечни ключове приватизирани от дядо ми и в момента имам 2 огромни куфара с различни инструменти.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот po_taka » Пон Апр 28, 2014 10:45 am

Това са хубави инструменти, затова са скъпи. Мислени са за многократна употреба. Тези евтините от лидл, декатлон и т.н. ще ти издържат много по-малко ползвания, но пък това на нас ни е ок, защото това ни се явява години поддръжка!

KUM4o написа:
Vorac написа:Как ще е евтино? Всичките инструменти от този комплект грубо могат да се купят за не повече от 30-40лв.....
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот evin » Пон Апр 28, 2014 10:50 am

KUM4o написа:Иначе както са казали по-горе, каквото ти трябва за в момента, това вземи.

Абсолютно подкрепям! С допълнение: купувай само качествени инструменти, примерно в Bauhaus и Бриколаж има доста добри железа, наред с евтините боклуци. Така постепенно ще събереш доста читав комплект. Аз за момента си сервизирам прекрасно велосипеда с комлект дълги шестограми и 2-3 гаечни ключа с размер, който ми е нужен конкретно. Имам и накрайник за развиване на center lock гайки за дискове на Shimano.

Имам и мое производство кит за обезвъздушаване на хидравликите, който ми върши прекрасна работа - 2 спринцовки (много голяма за вкарване на течност и малка за изсмукване на излишното) + силиконов маркуч с накрайници от мед. система. Обща стойност на кита 1.50 лв - за оригинален кит на моите спирачки Hygia ми искат $30 с доставката :crazy:

И не на последно място - "вълшебният" инструмент - гумен чук :D
Важен е при профилактика на вилка и средно.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Vorac » Пон Апр 28, 2014 11:59 am

Ами на мен ми взеха около
* камшик IceToolz 15 лв
* ключ касета IceToolz 12 лв
* машинка за верига (много китайска) 12 лв
* ключ за средно IceToolz 12 лв

До тук 50лв ги минахме. Не казвам, че на Драг комплектите са най-добрите (или че не са безбожно скъпи) - защото не зная това.

Това не са инструменти за от железария, а специфични велосипедни. Купуването става с наримане на време преди/след училище/работа, отиване до магазина, после отиване в друг магазин където го има / на нормална цена и т.н. Освен това, тук са показани основните инструменти, а не някакви специфични и скъпи преси за чашки, ножове за райбероване и т.н., които човек може да ползва 2-3 пъти в живота си, може и да не ги позлва.
Vorac

Мнениеот KUM4o » Пон Апр 28, 2014 12:10 pm

@Vorac

Цените са много относително нещо. Естествено, че ако гледаме icetoolz все едно купуваме бентли,но има друг момент. Моята машинка е за 3долара от известен китайски сайт, тази машинка е разнитвала и занитвала стотици пъти вериги и няма следи от износване. Камшик се прави за 2 минути с парче от стара верига със същото качество. Ключ за средно + ключ за касети около 15 до 20лв. пак от известен китайски сайт. Сега не може да си с две леви ръци и да разчиташ всичко да е готово.

п.п. горе написаното от мен не е заяждане, просто размишлявам върху безбожните цени на елементарни неща. :beer:
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот Vorac » Пон Апр 28, 2014 12:51 pm

Кумчо, интересни работи си си правил. Дай линкове към хау-ту та, може на много хора да им е интересно. Аз примерно едва наскоро се престраших да си направя система за обезвъздушаване - след каот видях цените.

А за камшик какво ползваш за дръжка? Моят е като на картинката, ама съвсем лъскавите имат и някаква извивка в тялото към края.
Vorac

Назад към Веломеханик