Здравейте,
Става въпрос за задна главина Shimano XT M775 а проблема се състои в свободен ход при въртене. Mалък е и не усеща на всяко завъртане но пак е неприятно и дразни. Прочетох много негативни коментари за този модел и реших да взема нещо по-добро като се спрях на Dartmoor Vee One. Но вчера, при смяна на задната гума си поиграх с главината за да се уверя, че все пак проблема е в нея. Не съм я отварял а само на слух, повъртях я доса,проверявах хода при всяко завъртане, т.е. по нея нищо не съм правил освен външното почистване. Изненадата днес беше, че проблема със свободния ход го няма или дори да го има е минимален. Разликата е огромна но ми е ясно, че това няма да продължи дълго. Главината е карана много малко но колелото доста време е стояло в гараж и не е смазвана. До вчера, след всичко изчетено като коментари бях директно я отписал, а сега при всички положения ще се отвори и смаже.
Та първия ми въпрос е - Възможно ли е проблема да е бил другаде? Възможно ли е главината да си е наред и само да иска почистване и смазване?
И втория въпрос е, независимо дали тази главина ще излизе здрава, добър вариант ли смяната и с Dartmoor Vee One или да си взимам отново XT след всяко чупене? Не карам грубо, основно градско а офроуда ще ми бъде малко, не повече от 200-300км на месец. Предпочитам този проблем да го реша предварително и да сведа ремонтите до минимум а не да я мисля след като са толкова калпави. За Dartmoor като цяло няма много англоезични отзииви но в България доста хора ги използват. И това е втория въпрос - по-надеждна ли е Dartmoor Vee One от M775?