Проблем с главина Shimano и възможни алтернативи за нова

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с главина Shimano и възможни алтернативи за нова

Мнениеот Tb30 » Пет Апр 04, 2014 7:46 pm

Здравейте,
Става въпрос за задна главина Shimano XT M775 а проблема се състои в свободен ход при въртене. Mалък е и не усеща на всяко завъртане но пак е неприятно и дразни. Прочетох много негативни коментари за този модел и реших да взема нещо по-добро като се спрях на Dartmoor Vee One. Но вчера, при смяна на задната гума си поиграх с главината за да се уверя, че все пак проблема е в нея. Не съм я отварял а само на слух, повъртях я доса,проверявах хода при всяко завъртане, т.е. по нея нищо не съм правил освен външното почистване. Изненадата днес беше, че проблема със свободния ход го няма или дори да го има е минимален. Разликата е огромна но ми е ясно, че това няма да продължи дълго. Главината е карана много малко но колелото доста време е стояло в гараж и не е смазвана. До вчера, след всичко изчетено като коментари бях директно я отписал, а сега при всички положения ще се отвори и смаже.
Та първия ми въпрос е - Възможно ли е проблема да е бил другаде? Възможно ли е главината да си е наред и само да иска почистване и смазване?
И втория въпрос е, независимо дали тази главина ще излизе здрава, добър вариант ли смяната и с Dartmoor Vee One или да си взимам отново XT след всяко чупене? Не карам грубо, основно градско а офроуда ще ми бъде малко, не повече от 200-300км на месец. Предпочитам този проблем да го реша предварително и да сведа ремонтите до минимум а не да я мисля след като са толкова калпави. За Dartmoor като цяло няма много англоезични отзииви но в България доста хора ги използват. И това е втория въпрос - по-надеждна ли е Dartmoor Vee One от M775?
Tb30

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с главина Shimano и възможни алтернативи за нова

Мнениеот Vorac » Пон Апр 07, 2014 9:38 am

Не съм я карал, но XT се води една от най-скъпите серии на Шимано!

Иначе аз така и не разбрах какъв е проблема. Не се върти свобоно тезчотката? Или изпуска? Или има луфт т.е. оста се клати спрямо тялото на главината?
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Tb30 » Пон Апр 07, 2014 2:45 pm

Доста неясно съм го написал но ми е трудно да го обясня. Няма никакъв луфт, усеща се при въртене на педала, особено при по-бързо въртене, просто не зацепва на всяко завъртане и се получава около четвърт оборот свободен ход. Но както казах сега почти не се усеща след като и аз не зная какво съм направил. Модела може да го водят от по-висок клас но се продава за 80-90лв и в нета го плюят масово, така че явно има причина да е толкова евтин.
Tb30

Мнениеот Tb30 » Пон Май 05, 2014 6:57 pm

Само да докладвам, че на главината нищо и е нямало а само е искала профилактика, нали повече е стояла отколкото е карана.
От сервиза ми казаха, че няма нужда от смяна, но новата беше вече купена а колелото пътувало до другия край на България и резултата е - вече съм с Dartmoor. И понеже не е CL трябваше да се купува и нов ротор. Получи се едно доста безсмислено упражнение и 300+лв дадени почти за нищо, което звучи малко абсурдно понеже не е някакъв висок клас велосипед. Ако не се познавах щях да кажа, че ще ми бъде за урок :)
За момента впечатленията ми са най-вече от звука - това нещо трака като HOPE. Все още ме кефи но след време може и да почне да дразни. Shimanoto пък си е като ново и сега след профилактиката си цъка като часовник та съм на кантар дали да не го върна него и да разкарам Dartmoor-a, то и без това бях по-доволен от стария си диск (SLX) а новия е XT.
Ще потракам още малко с Dartmoor-a и ще реша. Хубаво е, че дори и без звънец гоня животните от пътя, но с човешкия добитър положението е безнадеждно.
Трябва да похваля и майстора - Пацо от Вело 2009, имаше и други неща да погледне и си свърши работата перфектно. Пратих колелото по куриер за да не се занимавам с местни сервизи, поне да знам, че работата е свършена както трябва. Сега и скоростите превключват мазно а тук само ми говореха глупости.
Tb30

Назад към Веломеханик