Пукане (щракане) при чашките

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Пукане (щракане) при чашките

Мнениеот delPierro » Пет Юли 15, 2011 5:37 pm

Здравейте от известно време имам проблем с дразнещо прищракване от чашките (предполагам). Проблема се появи след сваляне на вилката и повторното и слагане. След това наново я свалих и сложих, като внимавах да наместя добре пластмасовия конус на горната чашка и стегнах повече от предишния път пеперудката, но промяна нямаше. Та проблема се състои в това, че при приложена сила върху кормилото (дори без да съм върху байка, а само с леко натискане) и завъртането му вляво/вдясно на около 10-15 градуса се чува отчетливо изпукване (по скоро звучи като изщракване). При ненатиснато кормило пукането го няма, така също и при последващо завъртане над тези 15 градуса, тоест чува се веднъж при завъртане. Колелото е НТ2 със стандартните чашки и досега не е имало подобни проблеми нито със старата вилка, нито с настоящата която карам вече повече от 6 месеца. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем и е намерил причината моля да сподели.
delPierro

Рейтинг: 1390

Re: Пукане (щракане) при чашките

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Юли 15, 2011 6:18 pm

Грес, правилна подредба на отделните елементи и нови сепаратори, ако не си с капсуловани лагери.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Шлек_народен » Пет Юли 15, 2011 9:30 pm

delPierro написа:...и стегнах повече от предишния път пеперудката, но промяна нямаше.

А може би проблема е че са прекалено стегнати лагерите.Или има някаква грешка във подредбата на елементите .Пепедудката се стяга толкова ,колкото да обере луфта, а не докато може. Лагерите(вилката) трябва да се въртят свободно и да няма луфт.След това затягаш болтовете на лапата.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Univer welo » Нед Юли 17, 2011 7:20 am

В случай, че един път си пренатегнал /по-здраво затягане на пеперудката от допустимото/ след това и да отхлабиш няма резултат. Следват нови лагери и внимателно затягане. :nono:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот Fresh » Нед Юли 17, 2011 5:34 pm

И при мен беше така намазах хубаво лагерите и слогих малко по стрежена и се оправи.Дано съм помогнал. :peace:
Изображение
Аватар
Fresh

Рейтинг: 1219

Мнениеот Evgeni » Нед Юли 17, 2011 7:34 pm

Днес ми се случи докато стягам, долният сепаратор да не легнее добре и да се изкриви.Имаше същото пукане.Демонтирах вилката, изправих го(бях го посукал леко) наместих го и се оправи.
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Мнениеот uCkPeH » Чет Апр 04, 2013 10:17 pm

Имам същия проблем. При въртене на кормилото пука, също и като натисна задната спирачка и като се движа напред назад така че да се прибере и отпусне вилката. Тогава пукането е дори по-силно. Досега съм нямал такъв проблем. Не съм свалял вилката, нищо не съм пипал. А не усещам луфт. Интересното е че само със задната спирачка и като съм седнал на седалката се чува. С предната не. Смазването как става ? Мога ли да гресирам отгоре или трябва да сваля вилката ? С рам НТ2 съм и оригиналните му чашки.
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Мнениеот bobito0o » Чет Май 08, 2014 1:07 pm

Имам същия проблем с НОВОТО ми колело РАМ АМ 1.
На 2 седмици е и наскоро започна да издава това пукане. Не съм пипал нищо по колелото. Само съм го карал в града. :(
bobito0o

Рейтинг: 1200

Мнениеот svencho » Чет Май 08, 2014 3:19 pm

Проверете ( затегнете ) скобата на седалковата тръба и следете дали не се движи. Понякога това щракане идва от там, но звукът се предава напред лъжливо. Аз пуках и цъках един месец, докато след разглобки, смазване и т.н. не установих, че седалковата ми тръба пропада с някакви милиметри на каране...
Просто идейка...
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот Vorac » Чет Май 08, 2014 3:27 pm

Води се, че ако са твърде затегнати лагерите на челото (това, за което говорят по-горе), като вдигнеш колелото и побутнеш леко кормилото, то трябва да се залюлее до крайно положение свободно.

Не съм го пробвал това, или по-скоро с леко презатегнато чело пак се люлее свободно. Ама ако не се люлее със сигурност е зле.
Vorac

Рейтинг: 1513

Назад към Веломеханик