Проблем с настройка на дерайльор SRAM Х7

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с настройка на дерайльор SRAM Х7

Мнениеот t_i_t_o » Сря Май 21, 2014 9:09 am

Здравейте,

Имам следния проблем с ново фабрично колело, лостчета Х5 и дерайльор Х7:
Когато го настроя да превключва добре на малките венци отзад, като премина на предпоследния голям венец, се чува щракане, т.е. опитва се са мине на първия венец. И обратно - като го настроя добре на големите венци, когато е най-малкия и щракна една позиция на лостчето - не превклюзва на следващия.
Та на какво може да се дължи тази липса на сходимост между лостчето и дерайльора при положение че са нови и са на една и съща фирма? Къде да търся проблема?
Настройката колко близо да е дерайльора до венците има ли връзка с този проблем?

П.С. още като си купувах колелото го имаше този проблем и не ми го дадоха веднага, казаха ми да ида на другия ден да си го взема. В това време те го бяха настроили някак си.
t_i_t_o

Рейтинг: 1210

Re: Проблем с настройка на дерайльор SRAM Х7

Мнениеот N.i.k.o.l.a » Сря Май 21, 2014 10:54 am

Здравей, и аз го имах този проблем - Sram 7 отзад и Sram 9 отпред. На командата има една врътка, където излиза маркуча. Там въртиш, пробваш, въртиш, пробваш и така докато уцелиш точната позиция. При мен поне така се оправиха нещата. :beer:
Riding makes you feel free!
N.i.k.o.l.a

Рейтинг: 1173

Мнениеот Ozzie » Сря Май 21, 2014 6:10 pm

t_i_t_o написа:Когато го настроя да превключва добре на малките венци отзад, като премина на предпоследния голям венец, се чува щракане, т.е. опитва се са мине на първия венец.

Ако отпред го оставяш на най- голямата плоча, възможно е описания проблем да се получава заради усукването на веригата. Освен това, не се кара по този начин - най- голяма плоча отпред с най- големия венец отзад.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот spirov92 » Сря Май 21, 2014 6:31 pm

При мен често се появява този проблем, и винаги се е дължал на криво ухо или дерайльор. Можеш да провериш - резбата на ухото трябва да е успоредна на оста, а при средната (5-та) скорост ролките трябва да са успоредни на венците. Но ми се вижда странно още от завода да има такива проблеми... :dontknow:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот t_i_t_o » Чет Май 22, 2014 8:13 am

Ozzie написа:
t_i_t_o написа:Когато го настроя да превключва добре на малките венци отзад, като премина на предпоследния голям венец, се чува щракане, т.е. опитва се са мине на първия венец.

Ако отпред го оставяш на най- голямата плоча, възможно е описания проблем да се получава заради усукването на веригата. Освен това, не се кара по този начин - най- голяма плоча отпред с най- големия венец отзад.

На коя да е плоча работи така, а и ако е от осукването на веригата ефекта щеше да е обратен - ако го настроя на най малките, на големите няма да му стига да включва и ще трябва да задържа лостчето натегнато докато превключи, при мен ефекта е обратен, ако съм на предпоследния голям, дерайльора щрака опитвайки се да превклющчи на най големия.
t_i_t_o

Мнениеот t_i_t_o » Чет Май 22, 2014 8:15 am

spirov92 написа:При мен често се появява този проблем, и винаги се е дължал на криво ухо или дерайльор. Можеш да провериш - резбата на ухото трябва да е успоредна на оста, а при средната (5-та) скорост ролките трябва да са успоредни на венците. Но ми се вижда странно още от завода да има такива проблеми... :dontknow:

Много е вероятно да е така, може още при транспорта да са го натиснали... Освен това, понеже съм с автомати и бяха понатегнати, паднах веднъж от почти спряло положение на тротоара :blush: :banghead: та може да съм го поокривил, мерси за съвета ще го огледам по осторожно :D
t_i_t_o

Мнениеот t_i_t_o » Пет Юни 06, 2014 9:34 am

Както се очакваше оказа се криво ухо... бях гледал в една тема някой беше писал че навива ост в ухото и с нея гледа дали е успоредна на остта на задната гума и изправя... И аз се бях засилил това да правя отидох до един магазин със сервиз, казаха ми ост - 14.50, а изправяне на ухо с инструмент 10лв. Викам си майната му какво ще се правя на майстор, хората хем имат инструмент, хем трябва по да знаят какво правят хем и по евтино ще ми излезе за момента. Та реших в сервиза да ми го оправят... е да ама не, пича там, свали дерайльора, нави инструмента в резбата и директно накриви ухото в едната посока, предполагайки че е правилната, без дори да си направи труда да завърти инструмента на 360 градуса за да се ориентира къде е по-близо до гумата и къде по-далеч, т.е. на къде бяга съосието, сложи дерайльора. Естествено нещата бяха по-зле, дори не искаше да превключи на най-големия венец. Тогава почна едно въртене по H и L болтовете и по тоя дето регулира растоянието на дерайльора до венците... абе мани, по едно време му викам глей ся пич, според мен ухото е изкривено ето така, щото е натиснато ето тук. Нашия човек пак сложи инструмента и вече накриви в правилната посока, но пак без да провери съосието, добре че го нацели тоя път и всичко си пасна.

Умишено не споменавам фирми и имена, но е срамно да ида на сервиз и аз да обяснявам на майсторчето какво да прави!!!
t_i_t_o

Назад към Веломеханик