Rock Shox Tora 302 coil - няколко въпроса

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Rock Shox Tora 302 coil - няколко въпроса

Мнениеот sonscp » Съб Юни 07, 2014 10:27 pm

Привет!
Един приятел в момента възстановява въпросния модел вилка и има няколко въпроса, чиито отговори не намерихме.

1. Колко масло се слага в ребаунда? В сайта на производителя пише, че се слага 150ml. Сложи толкова и вилката прави 5-6см ход. Много е според мен. Колко точно трябва да се сложи??

2. Ребаунда не работи. Колкото и да го въртиш няма разлика.

3. Заключването изпуска. Така де, цитирам:
Когато иска се заключва, когато не иска става доста твърда и прави 3см. ход.
Някакви уплътнения продават ли се? Обезвъздушава ли се по някакъв начин? :)
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Re: Rock Shox Tora 302 coil - няколко въпроса

Мнениеот spirov92 » Съб Юни 07, 2014 10:44 pm

1. В сайта на Rock Shox има таблица, провери си за съответния модел колко трябва да е и с какъв вискозитет. По описаното, вероятно е много.
2. Ребаунда е доста елементарно устроен. Врътката върти пластмасата в шиша, която променя размера на един отвор. Отвори го и виж какво не е наред.
3. Уплътнения все някъде ще има... повечето в ребаунд патрона май са стандартни о-пръстени. Обезвъздушаване няма - маслото и въздуха не са разделени. Разчита се на гравитацията да държи въздуха горе. При хода на вилката шиша влиза в горната тръба, измества масло, съответно въздуха се сгъстява. Заключването е един клапан под нивото на въздуха, който спира маслото и не позволява сгъване. Ако има въздух под този клапан, ще се сгъва малко при натиск. На сляпо е трудно да се познае какво точно става.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Съб Юни 07, 2014 10:51 pm

Пише, че се слага 145мл. Като източва старото масло трябва да извади буталото на ребаунда. Но ако маслото е повече това няма да промени работата му, а ще намали хода. Нещо по ребаунда е прецакано или разместено дето казва колегата горе.

По въпроса със заключването - за да работи трябва вилката да е изправена. Ако се обърне и сгъне подари гравитацията въздуха и маслото си разменят местата :) Ако е сгъвана обърната, трябва да се изправи и да се сгъне отключена няколко пъти, за да се качи въздуха над маслото и заключването да заработи отново.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот m30b25 » Нед Юни 08, 2014 9:22 pm

spirov92 написа:2. Ребаунда е доста елементарно устроен. Врътката върти пластмасата в шиша, която променя размера на един отвор. Отвори го и виж какво не е наред.
Добър вечер! Аз съм човека с вилката.Видях,че гумените уплатнения не ги бива и изпускат,но ще купя нови.Днес я разглобих цялата вилка и видях как работи ребаунда.От колегата Спиров разбрах,че отдоло шестограма (2.5мм) върти пластмасата в шиша и тя променя един отвор по отгоре обаче като въртя шестограма въпросната врътка не върти пластмаса и следователно отвора не се затваря и отваря.Мерси предварително !!! :beer:
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот bio » Вто Юни 10, 2014 7:40 am

има тема за Tora: viewtopic.php?f=27&t=11147
има и тема за уплътненията: viewtopic.php?f=4&t=135141
имаше някъде как се разглобява rebound-a. ако не го намериш свирни.
rebound-a се регулира в много тесни граници
lockout-a при мен винаги е отключвал при сериозен натиск.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот m30b25 » Вто Юни 10, 2014 1:57 pm

Здравейте,вече напълно разглобих ребаунда смених всички гумени уплатнения.Проблем ми прави само това уплатнение Изображение -влиза доста плътно и когато се опитвам да завъртя ребаунда цялата пластмаса се усуква и е готова да се счупи.Надявам се като сложа масло да се оправи.Най-много ме пристеснява това Изображение В тази дупка трябва да влезе шестограм 2.5мм и да завърти цялата тази пластмаса,обаче в дупката няма стени за шестограм,закръглена е :crap: Искам да попитам как да направя така,че да мога да я въртя с шестограм 3мм и отново ребаунда да работи :dontknow:
Отделно :
Снимка на цялата локаут и ребаунд система ИзображениеИзображение
Синята пластмаса от ляво влиза в хромираната тръбичка (втората) и за да не мърда се захваща така - Изображение
m30b25

Мнениеот bio » Вто Юни 10, 2014 2:32 pm

ще ти предложа нещо ама ти помисли добре преди да го направи.
купуваш стопорен болт за имбус 2.5 (незнам каква резба е). навиваш "незнам каква резба е" в синята пластмаса. завиваш и залепяш стопорния болт в синята пластмаса.
много внимаваш да не разтегнеш "синята пластмаса", че после въобще няма да се върти.
по спомен ... врътката на rebount-a се върти много лесно. огледай и премери всичко.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот m30b25 » Чет Юни 12, 2014 9:33 am

Някой друг има ли идея как да направим този ребаунд да се върти с шестограм или по друг начин ?
m30b25

Мнениеот bio » Чет Юни 12, 2014 10:28 am

m30b25 написа:Някой друг има ли идея как да направим този ребаунд да се върти с шестограм или по друг начин ?

няма да успееш да нарежеш канали за шестограм 3mm в тази "синя врътка". отделно ти казах, че ме съмнява шестограм 3mm да мине през болта на rebound-a.
затова си позволявам да ти обясня моята идея още веднъж с картинки.
1. купуваш си стопорен болт, който се завива с имбус 2.5mm
Изображение
според тази таблица
Изображение
за 2.5mm шестограм резбата е M5.
2. в "синята врътка":
Изображение
- нарязваш резба М5 (ако наистина това е стопорния болт за 2.5mm шестограм и ако наистина rebound-a се регулира с 2.5mm.
- обезмасляваш много добре и навиваш стопорния болт (не трябва да надстърча) и го залепяш (секундно или двукомпонентно ти си решава).
3. "синята врътка" трябва да се върти без зверски усилия в металния шиш. иначе и това ще го скъсаш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот bio » Чет Юни 12, 2014 11:24 am

m30b25 написа:Така вече разбрах,мерси много !!! Обаче тая синята врътка много трудно ми се върти дали проблема е от гуменото уплатнение? ужким жената в магазина ми даде същото уплатнение и каза,че и размерите са същите.Защо тогава върти толкова трудно?Дали като се сложи масло ще върти по лесно, да ида да си купя ново уплатнение или да сложа старото ?

след като си направиш оная магия отгоре. ще вземеш едно имбулсно ключе 2.5mm, ще сложиш грес на о-пръстена и ще се опиташ да го врътнеш със късото рамо на ключето (дългото да е навряно в стопотния винт). ако не се върти или усетиш усилие - СПРИ.
аз нямам понятие какъв размер трябва да е това уплътнение. много е вероятно жената да ти е дала най-близкия наличен размер пък макар и по-голям. ако не ти е изпускало масло от врътка за rebound-a, може да ползваш и старото уплътнение.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Веломеханик