Проблем със завиване

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със завиване

Мнениеот JediAndrey » Съб Юни 21, 2014 11:13 am

Здравейте, след обиколката на Витоша завиването на моя Focus с вилка Rock Shox XC30 стана доста твърдо. Отхлабих болта отгоре, както и лапата, за да изключа проблем от тях, и твърдото завиване си остана.
Какво остава? Чашките ли?

Благодаря!
JediAndrey

Рейтинг: 1200

Re: Проблем със завиване

Мнениеот kaling » Съб Юни 21, 2014 5:15 pm

Провери си чашките на челото. Ако не са със затворени лагери ги отвори, почисти ги като ги разглобиш и после смажеш с нова грес. Ако са със капсуловани лагери ще се наложи да смениш чашките.
kaling

Рейтинг: 1260

Мнениеот Vorac » Нед Юни 22, 2014 10:12 am

Преди да отхлабиш болта отгоре (на пеперудата) си развил щедро страничните (pinch bolts) болтове на лапата, нали? След като е отхлабено челото - до толкова, е да има луфт, би трябвало завиването да не е трудно вече - защото лагерите едва се докосват. Ако пак е трудно, според мен е нещо дребно и тъпо (примерно оплетени жила).

Аз не бих ис и помислил да сменям чашките освен ако:
- са на повече от 5 години
- си падал с лице в калта - ей-така: http://4.bp.blogspot.com/_vktahn-pG9E/S ... he+mud.jpg
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот JediAndrey » Пет Юни 27, 2014 3:06 pm

Благодаря, момчета! Направих няколко размествания на лапата и спейсърите и проблемът изчезна, но все пак ще огворя чашките са почистване за всеки случай.
JediAndrey

Рейтинг: 1200

Мнениеот gnb » Съб Юни 28, 2014 6:11 pm

Тъй като и аз имам подобен проблем ,реших да ползвам същата тема. Проблемът се състои в това, че при каране направо, се усеща леко криволичене (особено при каране без ръце), кормилото не държи права посока. Това се случи след като правих профилактика на вилката (Епикон 2012- сваляне на ботуши, смазване на втулки). такава съм правил няколко пъти досега, без проблеми

Разхлабих лапата и леко затегнах болта отгоре, но тогава стана по- зле- при колело във въздуха и въртене на кормилото има сантиметър плавен ход, после се усеща нещо като "запъване" т.е движи се на пресекулки. Пробвах и обратното- да го разхлабя леко, пак без ефект. На пръв поглед вилката е наред, главината също, няма луфтове. Погледнах също и жилата на спирачката и скоростите- всички си минават свободно и никое не пречи на другите. И въпреки това при каране се усеща, че нещо не е както трябва (все едно карам по пясък, но не чак толкова силно изразено).
На какво може да се дължи това ?
gnb

Рейтинг: 1275

Мнениеот did » Съб Юни 28, 2014 6:41 pm

gnb написа:...
На какво може да се дължи това ?

Изображение
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот gnb » Нед Юни 29, 2014 4:06 pm

Гресирах чашките и като че ли е по- добре, макар че пак имам чувството, че нещо не е както трябва. Но вече може и да си въобразявам
gnb

Рейтинг: 1275

Назад към Веломеханик