Проблем със свободен ход и верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със свободен ход и верига

Мнениеот hristo2201 » Пон Юли 07, 2014 10:32 am

Здравейте колеги,

Въпреки световното първенство по футбол остава и време за любимото хоби :) Обаче онзи ден ми се случи случка, а именно - както си карах колелото минах през неравност и ми падна веригата. Сложих я отново, но когато започнах да карам отново се оказа, че когато спра да въртя педалите, веригата както си е стегната се разхлабва и пада. Т.е получава се така, че трябва да въртя постоянно за да не пада веригата, което е доста странно и неприятно. Все едно се е развалил механизмът, при който когато не се въртят педали и колелото трябва да има свободен ход, съответно веригата да е в покой, но при мен не е така.
Иначе след като се случи инцидента съм почистил и смазал веригата, проверих и скоростите - сменят се без проблеми.

Надявам се, че съм обяснил нещата адекватно, а ако не съм моля да ме поправите.

Разчитам на помощ от вас и ви благодаря предварително.

Хубав ден,
Христо
hristo2201

Рейтинг: 1200

Re: Проблем със свободен ход и верига

Мнениеот bio » Пон Юли 07, 2014 11:50 am

ами пробвай дали работи този механизъм.
- свали задното колело, хвани задната ос и завърти гумата по посока на движението, най-вероятно и венците ще се въртят. с пръст се опитай да ги задържиш венците ... трябва да се върти свободно и да се чуват кученцата от храповика/тресчотката.
- пробвай го както си е закачено ... като въртиш педалите какво се случва ? като спреш да ги въртиш ... гумата блокира ли ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик