electricbuild написа:Здравейте колеги. От известно време имам един проблем. Оста на задното движение ми се изкривява. Аз съм около 120кг. и явно е от това. Смених цялата капла с нова нисък клас пак. Знам, че ако сложа скъпа задна главина ще си реша проблема но нямам пари.
Искам да сменя оста но незнам с каква да е за да издържи.
http://screambikes.eu/bg/glavini/1261-k ... dtite.html
Тази дали ще стане без да се сменям главината.
Шлек_народен написа:http://screambikes.eu/bg/glavini-mtb-zadni/6569-zadna-glavina-formula-fm31-rqr.html
Мисля, че това ще ти излезе по-евтино. Използваш к'вото ти трябва,а другото бонус
kubetata написа:Аз защо ли не мисля така?
electricbuild написа:Да дам малко уточнение.
Става въпрос за колелото което го подготвям на жена ми,
subritual написа:Здрава и чуплива или по-мека такава?
nihonjin написа:Колега, при 120 кг. нямаш шанс дори с тази здравата ос. Аз съм 94 кг. и имах същите проблеми.
Между другото, намерих решение за подобряване на главина на резба, но още не съм го тествал. Ето какво е то:
От страната на венците след конуса и малък спейсър вкарваш стандартен капсулован лагер, така че да е плътно по отвора за развиване на венците.
После завиваш последната гайка на остта. Тоест вместо големия спейсър имаш малък спейсър и лагер. Погледнато отзад например, плоскостта на лагера равни с края на касетата с венците.
За стандартните касети на резба Шимано със 7 венеца, лагер, който ще ти свърши работа е с вътрешен диаметър 10мм, външен диаметър 22мм и дебелина 6 мм или 7 мм. Струва около 3 лв.
Ако се чудиш как работи тази система, лагера се превръща в допълнителна опорна точка и натоварването върху остта се разпределя по същия начин, както при главините на шлиц.
Teodor40 написа: Завърти свободно касетата и като се вгледаш в движението и, ще видиш едната.
thepowerofone написа:Проблемът е в точката на лагеруване при главината на резба - прекалено е далеч лагера от дропаута на рамката.
Шлек_народен написа:... А и повечето(да не кажа всички) скъпи модели главини със по 4-5 лагера са така. Двата лагера, дето държат свободното движение....ми то затова се казва свободно) ...
subritual написа:От друга страна,не знам дали има достатъчно дълги кухи оси, за да се захванат с гайки
Teodor40 написа: нямаш никаква идея от механичните свойства на металите, нито пък от устройството на главините.
Шлек_народен написа:Карам такъв тип главина(на резба) на шосейка и на едното МТБ. На байка повече от 4-5 години и си е здрава.Знаете къде и как се кара планинско колело. На шосейката по-малко, но няма значение.Щом на шосейката издържа, при положение, че гумите са на 9 атм. и няма почти никаква възможност да обират неравности. Карам из града, павета, дупки и други подробности от ландшафта)А и съм 90 кг.
Може би просто начина на каране.
Teodor40 написа:Погледни си първо разстоянието м/у дропаутовете на 2-те колела. Това е първо.
2-ро прочети малко за термина ударна жилавост при металите и може да започнеш да си обясняваш, защо ти е още жива оста на шосейката и защо твърдата гума спомага за това, а не пречи.
3-то прочети малко материал за плътни и тънкостенни метални профили.
Ще ти отнеме няколко часа, но ако успееш да разбереш нещата, може и да разбереш, че нещата са доста изпипани и си трябват доста знания, за да бъдат подобрени.
Шлек_народен написа:Ми разликата е 5 мм. Ако това е фатално -ок!
Колко време ще ми отнеме ...сигурно по-малко отколкото на теб за минуса! Що си мислиш, че не съм ги чел тия работи когато е трябвало? Ако твърдата гума помага, що на байка дето е по-мека пак е здрава оста? А по проблема със кухи и плътни профили- всичките ми оси са кухи.Но има едни които са плътни и там натоварванията нямат нищо общо със това което говорим.Говоря за пистови главини.Карат ги едни, дето мязат на културисти и не оста, ами рамката сгъват като напънат както си знаят:))
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта