Веригата ми пада от предния венец

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Веригата ми пада от предния венец

Мнениеот Izverg » Пон Яну 16, 2012 4:50 pm

Прочетох темите, свързани с падането на верига, но така и нещо не мога да се ориентирам, защо при мен се получава така... :dontknow:

Случаят е следния. Оня ден си сглобих новото колело изцяло от части втора употреба. Отзад съм с касета с 8 венеца, които не са износени. Реших колелото да е само с една плоча при курбела(за сега). Сложих му нова верига, която прескачаше по зъбците на плочата, защото беше много износена и затова я смених с нова, при която проблемът изчезна.
Това, с което сега не мога да се справя е, че когато премина към най- малките или най- големите венци на задната касета, веригата от плочата съвсем спокойно си пада.
Като се загледам ми се струва напълно логично, веригата, когато идва под сериозен ъгъл, да си пада.

Въпросът ми е какви са вариантите ми? Настоящата плоча е с 32 зъба. Ако сложа една с 44, ще може ли тя да играе ролята на башгард без веригата да се качва автоматично на нея? Гледам, че напредналите с материала слагате башгардове, водачи и т.н., но аз не съм толкова сериозен карач и не карам толкова агресивно и търся нещо по- бюджетно.

Благодаря ви предварително :D
Izverg

Рейтинг: 1227

Re: Веригата ми пада от предния венец

Мнениеот climbera » Пон Яну 16, 2012 4:59 pm

По скоро, ако имаш някакъв стар декланшор си ги сложи и го нагласи така че да е над плочата ида играе ролята на водач.
Аватар
climbera

Рейтинг: 1056

Мнениеот drumboy » Пон Яну 16, 2012 4:59 pm

Така като гледам ти трябва водач за верига.
Отпред караш без декланшор и нямаш команда нали?
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Яну 16, 2012 5:04 pm

Бюджетно няма - 50лв е новия водач който ще ти свърши работа и 50лв нов башгард. Без водач с една плоча карането е немислимо.
Ако си техничар, башгард спокойно може да си изрежеш и сам. Като започвах ги режех с прободния трион от текстолит или друг подръчен материал. Върши работа за любителски разходки...
Купил си части 2ра употреба, сега ще дадеш двойно повече по сервизи. Поредното доказателство, че най-доброто решение е закупуването на нови компоненти и монтажа им от механик или компетентно лице.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот natalito » Пон Яну 16, 2012 5:10 pm

EccentricMOTION написа:Бюджетно няма - 50лв е новия водач който ще ти свърши работа и 50лв нов башгард.

що бе, една такава джазга няма ли да свърши работа, в пазара изпадат за по 35-45 лв
http://lp1.pinkbike.org/p4pb3115220/p4pb3115220.jpg
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Рейтинг: 2000

Мнениеот Izverg » Пон Яну 16, 2012 7:43 pm

drumboy написа:Така като гледам ти трябва водач за верига.
Отпред караш без декланшор и нямаш команда нали?

Нямам ни команда, ни декланшор.

climbera написа:По скоро, ако имаш някакъв стар декланшор си ги сложи и го нагласи така че да е над плочата ида играе ролята на водач.

Ето за такъв вариант мислех, но нещо ме притеснява, че няма да се получи...

EccentricMOTION написа:Ако си техничар, башгард спокойно може да си изрежеш и сам. Като започвах ги режех с прободния трион от текстолит или друг подръчен материал. Върши работа за любителски разходки...
Купил си части 2ра употреба, сега ще дадеш двойно повече по сервизи. Поредното доказателство, че най-доброто решение е закупуването на нови компоненти и монтажа им от механик или компетентно лице.

Ами да ти кажа, 2ра части колелото ми излезе почти 3 пъти по- евтино, а нещата си ги сглобих сам и се старая сам да си сервизирам всичко, освен в случаи, в които нямам налични инструменти.

Иначе ще пробвам да си направя един башгард сам (дано не отнеса някой пръст, че съм пианист :nuts: ), а иначе какво мислите за варианта с декланшора? Нямам, ама мога да взема от приятел да експериментирам.

Благодаря ви за бързите отговори, супер сте :beer:
Izverg

Рейтинг: 1227

Мнениеот JoroDH » Пон Яну 16, 2012 8:15 pm

Най-добре е да си вземеш водач и проблема ще изчезне. Аз лично си взех временен водач за 25лв. и се държи уникално до сега не ми е правил никакви проблеми! :beer: :beer: :beer:
Благословен да бъде този, който няма какво да каже и въпреки това мълчи!
Аватар
JoroDH

Рейтинг: 1123

Мнениеот Шлек_народен » Пон Яну 16, 2012 10:12 pm

Izverg написа: а иначе какво мислите за варианта с декланшора? Нямам, ама мога да взема от приятел да експериментирам.

Ако е за по-евтин вариант и деклашор става(ако е подарък де,щото има и доста скъпи :) ). Може да се нагласи само със болтовете за регулиране на тая позиция, която ти върши работа -да не опира веригата в крайните положения.Минимално разстояние.Ако е достатъчно широк и си поиграеш малко, може да се нагласи.Но, това е, ако ти пада веригата само в крайните положение.Ако и на други венци имаш проблеми ....водач. Карах със един венец и 5 отзад - нямаше проблеми при нормално превлкючване, но ми е падала веригата, ако друсне някъде по-кофти.
Провери си венеца дали е в средата на задните венци-визуално да е м/у двата средни венеца (нали 8-ца беше). Ако не е , постарай се да го докараш там. Местене от другата страна на курбела или подходяща дължина на средното.Ама тва малко по-сложно ...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот манджа » Пон Яну 16, 2012 11:00 pm

3 Лева струва един обикновен декланшор :beer:
Би ти свършил идеална работа :agree:
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот azzmaster » Вто Яну 17, 2012 10:23 am

ПЪрвото ми колело беше същото и ето как си реших проблема :
Както са ти дали съвет и по горе, купуваш най-евтиния декланшор и го фиксираш така , че да може да използваш всички предавки без да веригата да опира в него. Няма нужда от скъпи и излишни простотии като водач и башгард. Ето няколко други неща които може да направиш ако декланшора сам не ти реши проблема :
-направи много добро почистване и обезмасляване на всичките части от скоростната система, след това ги смажи с МАЛКО смазка, разкарай смазката по всички зъбчатки и избърши веригата с парцалче накрая.
-Скъси веригата с няколко звена,така ще е по опъната.
-Ако намериш предпазител за верига за плоча 32 зъба,може да си сложиш такъв, ще свърши работа.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот waffleS » Вто Яну 17, 2012 11:46 am

natalito написа:
EccentricMOTION написа:Бюджетно няма - 50лв е новия водач който ще ти свърши работа и 50лв нов башгард.

що бе, една такава джазга няма ли да свърши работа, в пазара изпадат за по 35-45 лв

Това струва 70 лв- http://ridespot.net/productdetails.php?productID=20122 :beer:
Продаваш или търсиш части за колело? Виж всички обяви тук!
https://bike-trade.net
Аватар
waffleS

Рейтинг: 1163

Мнениеот axelmax » Вто Яну 17, 2012 12:18 pm

Смесил си нова верига,стари зъбватки и незнайно каква предна плоча.Не си споделил какви са компонентите може да има някаква несъвметимост,не си споменал дали си скасил веригата спрямо 32Т или си яоставил като старата верига ,която май сия карал с по голяма плоча.Може да не си настройл скоростите както трябва.Може обтегача да ти е с "изновсена пружина
" и да не може да обтяга достатъчно.Със стари компоненти е така.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот natalito » Вто Яну 17, 2012 2:26 pm

waffleS написа:
natalito написа:

Това струва 70 лв- http://ridespot.net/productdetails.php?productID=20122 :beer:

струва то
ако става за въпрос отговорът е даден в първия пост, а останалите си баем за здраве, ама нейсе
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Рейтинг: 2000

Мнениеот ssickk » Вто Яну 17, 2012 8:13 pm

може и да пробва да си направи и баш от двете страни от стари дискове за спирачки 160 или 180мм да играят ролятя на предпазители от двете страни ...виждал съм го затова и го предлагам,пича явно е домашен маистор и се кефи на такива неща..от мен идеята от теб изпълнението не ме питаи как ще паснат дупките незнам дупчиш смело и това е не можах да му разгледам изпълнението на младежа но го беше направил факт..
ssickk

Рейтинг: 1176

Назад към Веломеханик