Помощ за резба на курбел

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Помощ за резба на курбел

Мнениеот Tarantula » Нед Яну 22, 2012 10:14 pm

Така значи преди 2/3 седмици докато карах забелязах че десният педал на колелото е леко развит(5мм) педала беше моментално затегнат.Днес всичко се повтаря но по малко по различен начин педала се беше развил значително повече и трябваше да го карам така развит до нас(2км).Когато се прибрах исках да извадя педала за да видя защо се развърта и после да го завия пак за да си го карам.Но когато извадих педала извадих всичката резба по курбела и сега няма резба питането ми е има ли някой с подобен проблем които го е решил.Ако има моля кажете как тате има идея да разширим дупката на курбела и да се вкара втулка или да се запълни с алуминий и да се направи нова резба.Курбелите са Firex.
Питането ми е как да го оправя а не защо се е случило.
Последна промяна Tarantula на Нед Яну 22, 2012 10:39 pm, променена общо 1 път
Tarantula

Рейтинг: 1229

Re: Помощ!

Мнениеот stamen » Нед Яну 22, 2012 10:22 pm

Варианта с втулката е по удачен като цяло,доста курбели са направени така оригинално.
Аватар
stamen

Рейтинг: 1142

Re: Помощ!

Мнениеот Tarantula » Нед Яну 22, 2012 10:30 pm

stamen написа:Варианта с втулката е по удачен като цяло,доста курбели са направени така оригинално.
Kурбелите ми не са на втулка сега а и не знам дали ще стане точно дупката защото ако е на криво ще е доста ковти :bigeyes:
Tarantula

Re: Помощ за резба на курбел

Мнениеот stamen » Нед Яну 22, 2012 11:15 pm

Ако се пробива на бор машина няма да има проблем,защото бор машината е фиксирана и няма как да избяга,тя е под точен ъгъл 90°. :agree:
Аватар
stamen

Рейтинг: 1142

Мнениеот Magicman » Нед Яну 22, 2012 11:40 pm

Колега, по добре не си рискувай краката за един курбел. Виж в пазара, мисля че някой търсеше ляв курбел и средно (пак truvativ firex). Продай каквото здраво е останало и взимай нови. Другото не е работа :agree:
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот SPA » Пон Яну 23, 2012 8:34 am

Ако курбела е скъп си заслужава направата на втулки. Принципно съм виждал умишлено скъсени курбели на 150 с направени втулки. Значи може да стане. Но не е работа за всеки. Порови се по разни форуми и със сигурност ще намериш технологията за да прецениш дали си струва.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Рейтинг: 2000

Мнениеот Morpher » Пон Яну 23, 2012 9:59 am

Втулката е удачен вариант, ако ти се занимава. Firex са скъпи курбели и според мен си заслужава труда :)
На мен също ми се налага, да правя такава втулка и варианта, който аз измислих, е следния:
Да си направя чертежи като на втулката на FSA Gravity. Тя се затяга от двете страни и според мен ако се направи добре, би издържала доста.
Обаче на този етап трябва да намеря кадърен стругар, който на това отгоре би се наел да запали струга и да изпълни чертежите ми за една бройка... :dontknow:
Тъй като не ми е наложително, сигурно това ще става чак след месец. Ако е успешно мога да ти дам чертежите после.

Друг проблем би бил намирането на качествена стомана... Там съм малко бос и ще падне малко четене преди да пусна аутокада :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Tarantula » Пон Яну 23, 2012 10:06 am

Magicman написа:Колега, по добре не си рискувай краката за един курбел. Виж в пазара, мисля че някой търсеше ляв курбел и средно (пак truvativ firex). Продай каквото здраво е останало и взимай нови. Другото не е работа :agree:
Ако ще продавам левия курбел какво губя ако се пробвам да си направя десния.дупката ще се прави от стругар и там нещата са точни до мм така че ще пробвам да го оправя ако не тогава ще го продавам. :(
Tarantula

Мнениеот SPA » Пон Яну 23, 2012 10:28 am

Tarantula написа:
Magicman написа:Колега, по добре не си рискувай краката за един курбел. Виж в пазара, мисля че някой търсеше ляв курбел и средно (пак truvativ firex). Продай каквото здраво е останало и взимай нови. Другото не е работа :agree:
Ако ще продавам левия курбел какво губя ако се пробвам да си направя десния.дупката ще се прави от стругар и там нещата са точни до мм така че ще пробвам да го оправя ако не тогава ще го продавам. :(

Ето тука има много ясна схема какво трябва да се направи:
http://www.freepatentsonline.com/7080574.pdf

Изображение

Ако ще правиш курбелите с втулки направи ги и двата.

Едит:

Още един вариант:
Изображение

А тука хората направо са показали как се прави:
http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... ushing-kit
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Рейтинг: 2000

Мнениеот Magicman » Пон Яну 23, 2012 11:53 am

Tarantula написа:

Абсолютно нищо не губиш. Видях че някой си търси ляв курбел и реших да предложа. Съветите на колегите обаче са по-добри. Опитай и кажи каво е станало.
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот Tarantula » Пон Яну 23, 2012 12:30 pm

то аз съм 14 годишно пишлеме и не мога сам да направя нищо ще разгледаме с тате чертежа и ще пробваме да го направим.Ще ви държа в течение.Мерси за бързите отговори. :beer:
Tarantula

Мнениеот bojurishte » Пет Мар 22, 2013 11:06 am

Малко да вдигна темата. Има ли някой който вече да си го е направил с втулка и евентуално да ми препоръча майстор.

Историята е, че купих от некоректен продавач курбели Shimano FC-2303 170мм Като ми беше спестено, че резбата на левия е почти изцяло заравнена.

В краен случай ще купувам нови - като тук въпроса ми е, дали мога да купя само ляв от магазина. Тъй като май десния върви комплект с венците?

Та - вариантите за ремонт свеждам до:

1 - Пкс и пол - лепило за оборане на луфтове на лагери до 0.5мм. Това добре, но педала остава вечно вклинен в курбела.
2 - При тези които заваряват алуминиеви джанти - наваряваме слой от няколко милиметра и после се навива резба.
- Тук намерих един инструмент - но той май е само за навиване на резба.http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 477/lang.2
Като тук имам питане - има ли педали на които мъжката част е с по-голямо Фи, та да може да се направят по-големи вложки в курбелите и да сведем само до правене на резба.
3 - Са втулките
4 - пробивам курбела на кръст в 3 точки. Дупките влизат и в мъжката част на педала. И навивайки 3 винта го фиксирам.

Давайте идеи - че 100лв за нови курбели само в краен случай мисля да дам.
bojurishte

Рейтинг: 1216

Мнениеот bojurishte » Съб Мар 23, 2013 10:59 am

Проблема е решен радикално...купих си нови още по-висок клас :D
bojurishte

Рейтинг: 1216

Назад към Веломеханик