Смяна на заден амортисьор !

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смяна на заден амортисьор !

Мнениеот souleater » Нед Апр 15, 2012 5:33 pm

Добър ден ! Понеже съм малко нов в областа на колелата ! Понеже моето колело е бая старичко , като казвам бая си е бая ! И понеже ще ми кажете от сорта " иди си купи направо ново, не си струва да го правиш" , съм подготвен ! :D Та отностно въпросът , колелото е старо на към 6 години (но не мога да се разделя с него) , Cross Montana 2 , и задният амортисьор е Lu Jin Suspenson LJ400A 650 либри , а другият е шок от Драф Ф4 750 либри ! Казаха ми , че ако махна моят , после няма да мога да сглобя обратно всичко , и ще хвърля колелото ! :D Ако може няколко мнение , дали ще пасне ? Мерси предварително , и се извинявам за глупавият въпрос !
souleater

Рейтинг: 1200

Re: Смяна на заден амортисьор !

Мнениеот Niksancho96 » Пон Апр 16, 2012 2:45 pm

По всичко си ти личи че не разбираш, всичко просто, кратко и ясно опира до това колко умееш ти да си го смениш сам, но ако се чувстваш неуверен, по-добре занеси и двата "шока" на сервиз и те ще ти ги сменят. :) Но не очаквай кой знае каква промяна, все пак това е велосипед на 6 години ;)
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот Yavkata » Сря Апр 18, 2012 7:40 am

Най-вероятно и новият "амортесьор" също е само една пружина, при това по -твърда. Тоест вероятно ще ти стане по -твърдо колелото. Проблема не е в това дали е старо едно колело, а в геометрия, клас части на окомплектовката и поддръжка. С тази смяна, едва ли ще постигнеш някакъв ефект, освен известен финансов разход.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Сря Апр 18, 2012 2:52 pm

Като за начало, провери дали са еднакви на дължина двата амортисьора, ако не са - ще има промени в геометрията, които може да са и негативни (не че тва колело е с толкова правилна геометрия)...

Следващото което трябва да провериш е дали ставата на окачването има луфт (рано или късно се появява), ако има - трябва да се сервизира, иначе новия амортисьор ще се разбие за нула време...

Единственото с което може да се затрудниш са втулките на амортисьора (след 6 години, старите не вярвам да стават за нещо) - новите най-вероятно ще трябва да се обработят.
Възможни са и изкривявания на задната вилка и ушите за амортисьора, но там се вкарваме в едни филми... :D

Иначе няма нищо сложно в монтажа/демонтажа, успех :beer:
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Назад към Веломеханик