Проблем със заден дерайльор Deore

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със заден дерайльор Deore

Мнениеот fena7 » Нед Сеп 09, 2012 11:08 am

Здравейте колеги, имам едно питане относно гореспоменатия дерайлоьр. Понеже преди известно време ми се наложи да си сменя alivio то, помислих че ще е по добре да си взема deore. След като го монтирах се оказа че при превключване от най малката зъбчатка до 5 та та няма проблем но след това започват да прескачат и се получава несъвместимост. Цялата механика ми е Alivio 3x9. Та въпроса ми е, командите alivio
съвместими ли са за дерайлоьра deore (става въпрос за обикновенното deore) и ако отговора е не то какъв може да е проблема? Благодаря ви предварително
Аватар
fena7

Рейтинг: 1325

Re: Проблем със заден дерайльор Deore

Мнениеот TheBlackPathway » Нед Сеп 09, 2012 4:07 pm

Здрасти! Ако си настроил, както трябва, проблема трябва да е или в командата или във венците, според мен! Макар че до сега не съм виждал да има различия между дерейльор и команда, които са една и съща марка! Карал съм Деоре с Аливио команда и нямах проблем! Каква марка ти са венците? Ако ти е износен венеца да имаш различни разстояния между венчетата и от това, което си карал най-много ( най-износено ) на други венчета да ти прави проблем! Може да направиш едно клипче да се види точно как ти прескача, другия вариант е напро да отидеш на сервиз, зависи от къде си! Поздрави! :beer:
TheBlackPathway

Рейтинг: 1208

Мнениеот fena7 » Нед Сеп 09, 2012 6:30 pm

Ами колега да ти кажа честно венеца както и курбела са ми на около 350,400 км. което мисля че не е много.иначе венеца както и всичко останало ми е аливио. Ще направя един клип и ще го кача, но мисля че ще го закарам на майстор за да си каже мнението макар че в Благоевград няма много добри такива.
Аватар
fena7

Мнениеот Brave » Нед Сеп 09, 2012 7:23 pm

Ако причината за смяната на старото Аливио е удар, може да си изкривил ухото на рамката и затова да не сменя добре. Иначе подобни комбинации сa карани и се карат непрекъснато без никакви проблеми - примерно на байка на жена ми, командите са Аливио 8-ца, а дерайльора е Шимано Деоре ХТ, На моето, през дългите години на ползване, задния дерайльор XTR е бил движен от всевъзможни команди - от c30 до XT.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот fena7 » Нед Сеп 09, 2012 7:58 pm

Благодаря ви много за отговорите :) И да смяната на стария беше заради много кофти удар + влизане на клонка в рамото. Предполагам повредата може да се поправи ?
Аватар
fena7

Мнениеот Brave » Нед Сеп 09, 2012 8:40 pm

Ако ухото е леко огънато, което е вероятно, щом не е било очевидно, може да се изправи. Ако ще го мъчиш сам, има много начини, но аз лично ползвам стара плътна ос от задно движение - тя се навива точно в резбата на ухото и дава достатъчно голям лост за да го изправиш, като заедно с това предоставя и някакъв визуален ориентир, дали отвора на ухото е успореден на оста на задното движение. Което ми напомня да ти кажа, че е важно задното колело да е монтирано и стегнато, когато изправяш ухото, защото на повечето рамки, оста на задното колело го стяга към рамката. Отделно, че без задно колело, цялата задница е много по-склонна да се суче и пружинира, и съответно да те подведе при изправянето.

Имай предвид, обаче, че алуминият не е материал търпящ добре многократни пластични деформации, така че добре прецени, дали по-добрия и потенциално по-евтиния вариант не е ново ухо. Препоръчвам да пробваш да го изправяш, само ако отклонението е минимално.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот fena7 » Нед Сеп 09, 2012 10:17 pm

Благодаря ви много за изчерпателния отговор. :beer: :) Като за начало ще закарам колелото на сервиз и ако там не ми свършат работа ще се опитам аз да го изправя.
Аватар
fena7

Мнениеот Skoinks » Пон Сеп 10, 2012 12:43 am

Най-вероятно е криво ухото, а най-добре да си купиш ново. Не е много пари, а ще ти спести мъките. Все пак, както колегата каза алуминия не е податлив на студена обработка и ще бъде отслабен, а ако се счупи, може да си замине и новия дерайльор, което ще е по-скъпо от едно ново ухо.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот fena7 » Сря Сеп 12, 2012 1:57 pm

Здравейте колеги, проблема е бил в кривото уше и в настройките на дерайльора,. След като го взех от майстора всичко беше както трябва.
Аватар
fena7

Мнениеот dudelgrincen » Чет Сеп 13, 2012 2:42 pm

е..браво щом си го оправил :) А иначе така като го беше описал аз също реших, че е от настройката на дерайльора... (но ето че сега видях темата) Колкото по-малък е венеца отзад - толкова по-малка е тягата, която му подаваш...но при по-ниска предавка съответно въртящия момент е значително по-голям и съвсем малка неточност в настройката става причина за прескачане....Предполагам, че нямаше да е трудно да си го настроиш и сам, но сега поне ще си сигурен, че всичко е ОК с дерайльора :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот fena7 » Пет Сеп 14, 2012 1:48 pm

Да така е че можеше и аз да го настроя, но по големия проблем идваше от кривото уше. Иначе преди това винаги аз си настройвах дерайльра и за това много се зачудих защо не се получава. Е в крайна сметка разбрах още една тънкост която обогати знанията ми за настройките на велосипеда. Благодаря ви много за съветите и безаварийно на всички. :) Поздрави :beer:
Аватар
fena7

Назад към Веломеханик