Относно вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Относно вилка

Мнениеот bundy » Пет Сеп 14, 2012 1:41 am

Въпроса ми е следния, старата ми вилка се счупи тя беше без резба(диаметър на стержене ~29мм дължина на стержена 16.5см) и захваната с лапа http://screambikes.eu/8323-7102-thickbo ... -stout.jpg . Излъгаха ме и си взех вилка с резба,но с къс стержен (13.5см).Взех чашки мисля,че се води оувърсизе вилка успях да я затегна за рамката.Проблема идва че не се показава изобщо над челото на рамката и не мога да хвана лапата за нея.Взел съм едно колче(http://911.bg/a2/kolche-kormilo-kalin-h ... 75257.html),но то е нормално за нормал сайз и хлопа.Въпроса ми е какво да правя за да монтирам кормилото? Има ли колчета за тази вилка (по дебели) ?
Иначе рамката е от cross deamon мисля,не съм сигурен...
bundy

Рейтинг: 1200

Re: Относно вилка

Мнениеот Esoteric » Пет Сеп 14, 2012 9:57 am

здравей,

от това, което си написал, разбирам, че се опитваш, някак, да закрепиш положението. имай предвид, че това, което правиш е само компромисен вариант и временно решение. това, което аз бих направил е, да се придържам към размерите на старата вилка и да намеря такава с подобен или по-дълъг стержен. защото по-дългият, винаги може да се скъси или евентуално да се сложат спейсъри, но ако е по-къс, няма как да компенсираш разликата.
съветвам те, да продадеш или подариш тази вилка и да потърсиш нова, но задължително с по-голяма дължина на стержена. не се оставяй, да те убедят, че по-къс ще стане.
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот bundy » Пет Сеп 14, 2012 10:22 am

а ако и сложа колче на 25.4 няма ли да се получи ?
bundy

Мнениеот rsf » Пет Сеп 14, 2012 11:30 am

Да 25.4 ще ти свърши работа, обаче и кормилото ти трябва да е за тънкия захват - 25.4 . Аз имам едно и мога да ти дам, ако си от София срещу едно безалкохолно примерно.
Ако може само да кажеш кой е тоя търговец дето ти е набутал морално остарелия стандарт - вилка със стержен на резба, заради който си сменил чашки и сега имаш една излишна лапа.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот dudelgrincen » Пет Сеп 14, 2012 11:52 am

bundy написа:а ако и сложа колче на 25.4 няма ли да се получи ?

Ще стане, разбира се. Вътрешният диаметър на оувърсайз стержените на резба е точно толкова ...като за колче 25,4мм=1 цол.. продават се такива.
Това, което си купил, ако е било до седмица можеш да върнеш и да си вземеш парите...или ако е било по-отдавна да го замениш за това, което ти трябва (ако имат) или за нещо друго с доплащане. Със сигурност ако потърсиш 25,4 колче ще намериш.
А иначе как са те убедили за вилката на резба? Сигурно е била много евтина.
Що се отнася до парите най-евтиния за теб вариант, то това е да си купиш подходящото колче, късно е вече да мислиш за threadless вилка.
Ако искаш, пък да си използваш лапата ще ти трябва нещо такова http://www.bikescenter-bg.com/index.php/step.module_action/modname.pricelist/modaction.details/product.2686/product_cat.504/lang.2...само че това като го гледам и до колкото разбирам от описанието е преходник от 7/8 на 1 1/8 и не ти върши работа :)

rsf написа:Да 25.4 ще ти свърши работа, обаче и кормилото ти трябва да е за тънкия захват - 25.4 .
По-принцип е така, ама освен, че има преходници има и колчета на големия захват 31,8 (макар и по-рядко) http://www.ebay.com/itm/Eleven81-ADJUSTABL-QUILL-1-1-8X100-31-8-31-8-CLAMP-/261038545373?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item3cc71c19dd
Иначе - хубаво, че му предлагаш кормилце, защото май по-евтиният вариант ще е това :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот rsf » Пет Сеп 14, 2012 12:28 pm

Аз колче предлагам, не кормило. Иначе ако си взел твойто от магазин естествено си го смени с това което ти трябва.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот bundy » Пет Сеп 14, 2012 12:40 pm

От магазин е утре ще отида да пробвам да го върна ! ще ви напиша по-късно от кой взех вилката той ме излъга за размера на стержена от този форум е !
bundy

Мнениеот bundy » Пет Сеп 14, 2012 9:10 pm

MDM това е човека който ме набута с тая вилка.Убеждаваше ме че е 17см стержена,оказа се 13.5.Изрично му написах,че ми трябва 16см минимум и че ще се ползва с лапа!Не стига,че вилката е къса и е с резба,резбата и беше развалена,рязана и то накриво ! Продаде ми и едни v-brake челюсти 2 пъти го питах дали са с всичките болтчета,пружинки и т.н. наркая дойдоха без болтчетата който ги закрепят към вилката ,като изрично го питах за тези понеже ги нямаше на снимката !
Общо взето адски недовлен съм !
bundy

Назад към Веломеханик