Проект хибрид

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проект хибрид

Мнениеот pavl » Вто Сеп 18, 2012 6:02 pm

Здравейте!
Наскоро завърших шосейката си, но след няколко инцидента я направих на нищо. Преди няколко дни се оказа, че трябва да сменям курбели и скорости. Реших да работя сам върху колелото през зимните месеци. Идеята ми е да си направя хибридно колело: рамка,спирачки и гуми тип шосе, а венците ,командите/ръкохватките и кормилото тип планинско. Имам няколко въпроса:
- Може ли на рамка за 27'' да се сложи 26'' капли (и челюстните спирачки да пасват) ?
- предполагам, че може да хвана команди/ръкохватки за планинско да се свържат с челюсти ?
- да сложа курбелите за планинско (52 зъбака на 3 венец) на шосе тип рамка ?

Благодаря за отделеното време предварително! :)
pavl

Рейтинг: 1200

Re: Проект хибрид

Мнениеот carboflex » Сря Сеп 19, 2012 1:57 pm

Разликата между двете капли е около 13мм в радиус. Ако колодите ти имат възможност да се смъкнат с толкова би трябвало да стане. Каква е точно тая шосейка с 27" гуми дето я имаш?
Аватар
carboflex

Мнениеот marsa » Сря Сеп 19, 2012 2:35 pm

"27" е стар шосеен стандарт, който отговаря на 630мм легло на борда, така нареченият "28" е 622мм, т.е. тези два стандарта на практика са напълно взаимозаменяеми от гледна точка на рамката и спирачките, стига да има поне минимална възможност за настройка на калодките.

"26" стандарта е 559мм, което прави разликата в радиуса на шината ( (630-559)/2 ) 35,5мм, мисля че няма спирачка, с която да го компенсираш.

Не виждам и смисъл да заменяш старите капли с по- малки, ако мисълта ти е за по- широка гума едва ли рамката и вилката ще поберат нещо драстично по- голямо. За сметка на това има много голям избор на градски и маратонски 28" гуми около 30-35мм, с разнообразен грайфер. С други думи ще сбъркаш ако тръгнеш да сменяш капли за хибриден велосипед.

По другите два въпроса няма да имаш проблеми със съвместимостта. Може да срещнеш проблеми само ако сменяш средното движение и се окаже, че резбата на рамката е стар, непопулярен в наши дни стандарт.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот carboflex » Сря Сеп 19, 2012 3:31 pm

Прав е marsa! Мислех, че съответстват на размера в инчове, но никога не го бях мерил и се оказва, че не е точно така.... Явно по-дебели гуми е решението.
Аватар
carboflex

Назад към Веломеханик