Проблем със заден дерайльор Alivio

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем със заден дерайльор Alivio

Мнениеот rosen_talov » Сря Окт 17, 2012 5:36 pm

Здравейте! От някоко дни имам проблем със задния дерайльор. При превключване на скорости от големи венци към малки и обратното веригата понякога излиза от доната ролка и се трие м/у ролката и външното рамо. При завъртане на педалите назад си влиза на мястото и не създава проблеми. Дали е въпрос на настройка или е нащо по-сериозно?
rosen_talov

Рейтинг: 1205

Re: Проблем със заден дерайльор Alivio

Мнениеот ivo_DH » Сря Окт 17, 2012 5:44 pm

Направи една профилактика на дрейльора, поизчисти го, стегни болтовете на ролките, ако се налага ги смени или поизкриви малко рамото да не излиза веригата от ролката. Споко, нищо страшно не е :beer:
k0cTaHeB написа:Безмозъчен абюзър,без основно образование,мазохист,мега,мега надъхан и безстрашен,празноглав,кретеноид,явен аграр,вероятно тлъст (не е задължително),идол му е Bender,в главата хлебарки,извън главата още хлебарки.
:evil:
Аватар
ivo_DH

Рейтинг: 1098

Мнениеот rosen_talov » Сря Окт 17, 2012 10:02 pm

А дали е възможно да е от курбела? Мисля, че е леко крив и да "подава" веригата под ъгъл към ролката?
rosen_talov

Мнениеот drive_vd » Нед Окт 21, 2012 6:43 pm

Ако превключваш много рязко е нормално и при мен е така ! Превключваи по-бавно!
:beer: :popcorn: ;) Дано да сам ти помогнал поне много малко :popcorn: ;)
drive_vd

Рейтинг: 1060

Мнениеот Hell_Man » Пон Окт 22, 2012 9:11 am

drive_vd написа:Ако превключваш много рязко е нормално и при мен е така ! Превключваи по-бавно!
:beer: :popcorn: ;) Дано да сам ти помогнал поне много малко :popcorn: ;)

Не виждам нищо нормално в това компонент, който трябва да води веригата да има забавяне и да трябва да правиш магии.
Профилактика, смазване или нов. По-скоро самият дерайльор се е изкривил нещо.
Веригата винаги ще ти идва накриво при определени комбинации на венците и е абсурдно всеки път да мислиш - сега от трети ще върна на първи, ама ще имам и няколко секунди наваксване, но това беше само ако отзад съм между шести и седми.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот rosen_talov » Пон Окт 22, 2012 9:46 pm

Пробвал съм всякакви варианти на превклюване. Ще мине през майстор да си каже думата дали е за смяна или е нещо дребно, с което не мога да се справя :dontknow:
rosen_talov

Мнениеот rosen_talov » Вто Окт 23, 2012 7:37 pm

След изправяне на ухото на дерайльора и изправяне на предните две големи плочи, които бяха поизкривени всичко е ОК :beer:
rosen_talov

Мнениеот Hell_Man » Сря Окт 24, 2012 9:13 am

rosen_talov написа:След изправяне на ухото на дерайльора и изправяне на предните две големи плочи, които бяха поизкривени всичко е ОК :beer:

На кривия дерайльор - веригата му е крива :)
Честито и със здраве да си го щракаш.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот did » Сря Окт 24, 2012 11:41 am

rosen_talov написа:След изправяне на ухото на дерайльора и изправяне на предните две големи плочи, които бяха поизкривени всичко е ОК :beer:

След "изправяне" на ухото веднага го сменяй с ново.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот zixs » Сря Окт 24, 2012 2:44 pm

Давам + че за did. Ако някой не се досеща защо, ще поясня- защото със изправеното ухо, когато се счупи, дерайльора ще влезе във спиците, а тогава ще трябва да сменяш всичко. Неслучайно производителите правят ушите от алуминий, за да предотвратят много по-тежки поражения по компонентите.
zixs

Рейтинг: 1298

Назад към Веломеханик