Омаслен диск

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Омаслен диск

Мнениеот kriso2010 » Пет Ное 23, 2012 8:42 pm

Здравейте, наскоро си сглобих хубаво колело за xc и градско, сложих си предния диск 203 мм, доста отдавна още преди да имам апарата и днес ми дойде спирачката (механика shimano) и я монтирах. Първото, което забелязах, когато го тествах е , че няма грам спирачна сила, като гаден v-brake е. И се сетих, че може да е капнало масло на диска покрай другите части . Минах го с един парцал напоен с бензин, обаче спирачната сила се увеличи с едва 5% и даже започна да скърца като спра,
Дайте някаква идея какво да правя, с meglio ли да мина диска и накладките ...?
Или има шанш и да не са се разработили/напаснали още диска и феродото, понеже и двете са втора употреба.

Благодаря.!
Аватар
kriso2010

Рейтинг: 1033

Re: Омаслен диск

Мнениеот gosh6o » Пет Ное 23, 2012 9:07 pm

На твое място ще мина хубаво диска с бензин, ще накисна няколко пъти накладките в бензин т.е. ще сменя няколко пъти бензина, ще сглобя, ще настроя и ще покарам ден-два докато се върне силата :)
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот vvvaaal » Пет Ное 23, 2012 9:25 pm

Спирачката няма как да спира нормално като е нова, трябва време накладките да се напаснат с диска докато започне да спира нормално.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот kriso2010 » Пет Ное 23, 2012 9:33 pm

vvvaaal написа:Спирачката няма как да спира нормално като е нова, трябва време накладките да се напаснат с диска докато започне да спира нормално.

Диска е втора употреба, но малко каран, а апарата също е втора употреба с почти нови накладки, пак ли трябва да се напасват ..?
Аватар
kriso2010

Мнениеот gosh6o » Пет Ное 23, 2012 9:36 pm

Най-вероятно да. Трябва да ги покараш седмица и да видиш дали ще има промяна. Иначе ако си си омазнил диска това което ти писах горе или нови накладки и чистиш диска с нещо :)
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот kriso2010 » Пет Ное 23, 2012 9:46 pm

gosh6o написа:Най-вероятно да. Трябва да ги покараш седмица и да видиш дали ще има промяна. Иначе ако си си омазнил диска това което ти писах горе или нови накладки и чистиш диска с нещо :)

Благодаря ви за вниманието , дано да стане без смяна на накладките, че са почти чисто нови.
А искам да добавя, че пружината на shimanoto е много тегава/твърда... дано да се отпусне с много натискане. :erm: :eek3: :nuts:
Аватар
kriso2010

Мнениеот dido12 » Съб Ное 24, 2012 2:01 pm

Задължително го напръскай с обезмаслител и изчакай малко преди да го измиеш с вода и е добре да е с топла вода ,може да повториш процедурата един-два пъти.
А не е лошо го профилактираш с обезмаслителя да кажем на седмица . :beer:
dido12

Рейтинг: 1194

Мнениеот Sim3 » Нед Дек 30, 2012 8:57 pm

Обезмаслител наистина помага, ако проблема е напръскване със смазка по погрешка. При мен се получи подобен проблем до като си почиствах веригата с WD 40. Без да се усетя напръсках задния диск. Яко със спрей за обезмасляване и след около две карания чак тогава се оправи.
Sim3

Рейтинг: 1200

Мнениеот microlab » Чет Яну 10, 2013 8:41 pm

Многократно съм си пръскал роторите с дот 5.1.... просто свалям накладки и ротор, топла вода, веро, яко вероо и миеш и става, не ти трябват обезмаслители, не им вярвам...

Поздрави Мартин :)
Bike riding is not only about riding, it has principles, its about everything we live for.
Аватар
microlab

Рейтинг: 1144

Мнениеот Raider-krr » Чет Яну 10, 2013 9:39 pm

Да и няма да се обезмаслят качествено!
Не давай ценни съвети ,като не разбираш!
Аватар
Raider-krr

Рейтинг: 1054

Мнениеот did » Чет Яну 10, 2013 10:55 pm

microlab написа:Многократно съм си пръскал роторите с дот 5.1.... просто свалям накладки и ротор, топла вода, веро, яко вероо и миеш и става, не ти трябват обезмаслители, не им вярвам...

Поздрави Мартин :)

Верото е обезмаслител.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rayko » Пет Яну 11, 2013 10:10 am

В неуспешните си опити да съживите нещо, което е за скраб, предизвиквате локални екологични катастрофи. Ще дойде време да пиете това, което някога сте изляли в канала! Опаковките от вафли по пътеките са нищо в сравнение с литрите меглио, дот4 и бензин, които леете безсъвестно.

Ще припомня нещо:
1. Накладките на евтиното шимано са органични и шанса да се обезмаслят е следния: "По скоро не, отколкото едва ли". Просто се сменят, те са консуматив, подобно на парцала, с който си бършете веригата. Него не ми се вярва някой да го пере.

2. Нова спирачка се нуждае от правилна настройка (накладките да са максимално успоредни на диска) и период на напасване.
Същото важи и за стара спирачка, с карани накладки и каран диск, но монтирани на ново място. Това е така, защото никога спирачния апарат не може да се монтира по същия начин спрямо диска, след като е бил демонтиран от някъде и монтиран на друго място. Накладките се нуждаят от малко напасване (износване), за да контактуват с диска с цялата си площ.

3. Верото е обезмаслител, но бензина не. Изключение прави чистият бензин.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот Geronimo » Пет Яну 11, 2013 10:37 am

Бензина е доста лоша идея за обезмасляване. С всичките тия добавки в него за по-дълъг живот на двигатела отдавна е загубил обезмасляващите си свойства. Мисля че само си влошил положението с него.
Има десетки теми за обезмасляване на ротори и спирачки. В тях ще намериш много кулинарни начини за обезмасляване и ще си избереш някой по твой вкус.
Ето кой начин използвам аз:
1.Задължително се свалят ротора и накладките за да имаш по-добър достъп до тях, а и за да предпазиш главината и уплътненията на спирачката от обезмаслителя.
2.Напръскваш/намазваш ротора и накладките с обезмаслител(най-доволен съм от Меглио) и хубаво ги търкаш с пръсти.
3. Измиваш обилно със силна струя гореща вода и ротора е готов.
4. Повърхностния слой на накладките може да е напоен със смазка ако омасляването е от по-висока степен. В такъв случай остави груба шкурка(~120) на равна повърхност и изжули малко от накладката като я натискаш леко върху шкурката и я движиш по нея така че да изпилиш накладката равномерно.
5. Ако степента на омасляване е много висока след първото обезмасляване и шкуренето аз слагам накладките във вряща вода на печката за 2-3 мин. Като извадиш накладките от водата изсъхват за секунди защото са се напекли. Досега не съм повреждал накладки с тази процедура но все пак не прекалявай с температурата.

В твоя случай щом се движи трудно ще е добре да отвориш, почистиш и много внимателно да смажеш спирачката. Някои механики имат настройка на твърдоста на пружината, погледни и за това.
Друго важно за плавната работа на една механична спирачка е бронята. И може би най-важното от всичко е настройката на апарата спрямо диска. Порови се из темите има доста изписано и по тоя въпрос.
Ако всичко е ок механиките може да са с доста леко движещо се лостче и достатъчна спирачна сила да изправи 80кг ездач с 1 пръст.
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот bikerider » Пет Яну 11, 2013 11:00 am

Не съм имал случай, в който обезмаслявани накладки да спират на 100% като нови. Ако някой твърди обратното, просто се самозаблуждава, за да спести ценни левчета.

Edit: което на фона на казаното от Rayko.... си е направо смешно/тъжно според мирогледа.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Fanatico » Пет Яну 11, 2013 5:15 pm

Аз като наливах масло във вилката ми, преля, защото беше натисната и заля всичко надолу - обилно спирачката и диска.
Свалих всичко и изчистих с бензин, след това с една малка горелчица изпекох достатъчно накладките и диска.
Не можех да повярвам колко добре се получи.
Ако не по-добре, поне спира както преди това. Резултатът наистина ме учуди.
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот Geronimo » Пет Яну 11, 2013 7:01 pm

bikerider написа:Не съм имал случай, в който обезмаслявани накладки да спират на 100% като нови.

Това мнение съм го виждал преди години пак от същия автор и винаги съм се сещал за него когато съм си имал работа с омаслени накладки.
bikerider, това за всякакви накладки ли се отнася или само за органични? Много пъти съм си омаслявал накладките на Shimano Saint M810 понеже имах проблеми с една вилка.. дълга история.. и няколко пъти си омаслявах накладките (като оригиналните метални) и винаги спирачната сила се възстановяваше на 100% щом се износят накладките спрямо ротора.
Аватар
Geronimo

Мнениеот bikerider » Пет Яну 11, 2013 10:42 pm

Geronimo написа: щом се износят накладките спрямо ротора.

...
Аватар
bikerider

Мнениеот Geronimo » Пет Яну 11, 2013 10:58 pm

bikerider написа:
Geronimo написа: щом се износят накладките спрямо ротора.

...

Rayko написа:2. Нова спирачка се нуждае от правилна настройка (накладките да са максимално успоредни на диска) и период на напасване.
Същото важи и за стара спирачка, с карани накладки и каран диск, но монтирани на ново място. Това е така, защото никога спирачния апарат не може да се монтира по същия начин спрямо диска, след като е бил демонтиран от някъде и монтиран на друго място. Накладките се нуждаят от малко напасване (износване), за да контактуват с диска с цялата си площ.
Аватар
Geronimo

Мнениеот bikerider » Съб Яну 12, 2013 10:36 am

Благодаря за лекцията. Понеже явно си обмислял нещата задълбочено имам един въпрос - докато чакаме о(без)масления слой да се махне и накладките да се "напаснат" караме.... как? С титанов шлем и броня?

Edit: не чакам отговор, не си прави труда.
Аватар
bikerider

Мнениеот uCkPeH » Нед Яну 13, 2013 9:26 pm

А пробва ли просто със спирт за горене ? При мен помага ! Мокриш парцала, обхващаш диска, въртиш гумата 1 минута и си готов :peace:
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Мнениеот m0m4i » Нед Яну 13, 2013 9:43 pm

То това със спирта и аз го правя, но ако диска е омаслен, следователно и накладките трябва да са в масло, така че и тях ги накисни в спирт .
Facebook/Kubratovo Bike team/
Аватар
m0m4i

Рейтинг: 1136

Мнениеот Hell_Man » Нед Яну 13, 2013 11:11 pm

YES!!!
Диск алангле с гарнитура от накладки с магданоз!
Хайде сега погледни оригиналната рецепта за накладки с чесън и магданоз.
После погледни и това: Почистване на диск и накладки.
Накрая ми погледни подписа.
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот uCkPeH » Пон Яну 14, 2013 4:09 pm

Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:
Аватар
uCkPeH

Мнениеот Hell_Man » Пон Яну 14, 2013 4:18 pm

Хахахахахахаха!!!!!!!! :lol: :agree:
Добавям те в подписа....!
"Джумерки" ахаххаахах!!!
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот uCkPeH » Пон Яну 14, 2013 4:27 pm

Трябва пари да ми дават от Меглио за реклама
Аватар
uCkPeH

Мнениеот axelmax » Пон Яну 14, 2013 10:27 pm

Аз какво да каша, като съм издишъл 60-70 опаковки от въпросния обезмаслител. :D
Не знам как определчте колко % се спасяват от работата на накладките, но аз съм доволен от резултатите чрез обезмасляване. Последващото разработване не е толкова драстично като период, зада си взимаме отпуска и да търсим по-безопасно място.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот mbg » Вто Авг 30, 2016 11:32 am

Да споделя малко опит...

Моите вече три пъти ги омаслявам. Задната ми е с органични накладки, предната - метални. Предната след едно спускане 20-ина метра на спирачка се оправя, задната - не ще. Два пъти я чистих с меглио... резултата е "не е като нова". Третия направих разтвор от колофон и спирт, промазах диска хубаво. Същата схема - само че по-яко спускане. Спирачките свирят като клаксон на тир и всички наоколо се оглеждат въпросително и очудено от къде идва тоя звук :^: След второто спускане вече почти не скърцаха, но нямаха почти никакъв контрол - направо се залепят. И се очаква - колофона рязко вдига триенето. След още ден умерена употреба, станаха "като нови". Има шанс заради колофона и прегряването от него да съм свалил някой пласт от накладките, може и да са попили с колофон, който да е изместил маслото. Но вече цяла седмица карам и си бачкат на 6. Ще се равам още някой ако може да сподели опит с органични накладки, дали и при него е имало ефект. Моите накладки са Paragon за 16 лева ако не се лъжа, от байк центъра, а спирачките - AVID/SRAM X0.
Аватар
mbg

Рейтинг: 1302

Мнениеот Alexi » Вто Авг 30, 2016 1:40 pm

моя опит с органични накладки е че омазнят ли се качествено няма оправия и се хвърлят
Аватар
Alexi

Мнениеот demeus » Вто Авг 30, 2016 2:09 pm

А що не пробвате да омотаете един дебел парцал около ротора и калипера,когато използвате смазочни материали върху колелото.Мисля ,че това ще ви спести някои лев и времето,което ще изгубите в готварски експерименти.Досега не съм омаслявал диск или накладки,но ако ми се случи бих си купил нови.Най-малкото,ако ги оставя ще ми развали кефа от карането докато ги мисля-ще спра ли,няма ли да спра.А и престоя в болницата маѝ излиза повече като пари от нови накладки
“ The more you Learn, The more you Earn ”
Аватар
demeus

Рейтинг: 1320

Мнениеот fena7 » Вто Авг 30, 2016 3:41 pm

Колеги от опит знам че ако сложите омаслени накладки върху котлона ( накладката да сочи нагоре а не надолу към котлона), след около 5/ 10 мин. ще са като нови. Като загреят достатъчно, маслото в тях ще започне да пуши и да се изпарява, и когато се изпари напълно ще спре. След това слагате и не забравяйте да изчистите и диска преди да сложите отново накладките. Поздрави. :beer:
Аватар
fena7

Рейтинг: 1325

Следваща

Назад към Веломеханик