Спечен преден дерайльор

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спечен преден дерайльор

Мнениеот TENDER » Съб Дек 22, 2012 6:57 pm

Модела е Shimano SLX FD-M660 . Колелото се кара всяка зима а дерайльра е почистван редовно. Дали от сол, кал или ръжда, рамото започна по-трудно да се движи. Тъй като след като отида на работа стои по цял ден на открито, опитах да го защитя с WD40 и няколко пъти с фино машинно масло. Хем и да превключва по-леко. Ефект почти никакъв. Изглежда обаче остатъци от препаратите са засъхнали през летните горещини в основната ставна връзка която е тип втулка. От тогава дерайльора запича дори и през лятото. Често е необходимо преди първото каране за деня да го раздвижа, за да може да сваля на по-малък венец. Тази зима положението стана трагично. Случи се да не мога да го върна към по-малък венец дори със сила. Свалих го и го сварих в тенджера под налягане за да се отделят мазнотийте. Резултатът беше добър, но временен. По-добре е от колкото преди, но превключването надолу често го правя с крак. Та преди да го бракувам, ще направя още няколко опита да го оправя. Последния ще е да го разглобя. Тъй като вероятността да успея да го сглобя е много малка, преди това искам да опитам с някакви препарати. Казвайте с какво, но да не излиза повече от 10лв.
TENDER

Рейтинг: 1823

Re: Спечен преден дерайльор

Мнениеот Ozzie » Съб Дек 22, 2012 7:10 pm

Пробвал ли си да го накиснеш за една вечер в някаква слаба киселина, например оцет?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот TENDER » Съб Дек 22, 2012 7:15 pm

Освен че го варих нищо друго не съм правил. Тази нощ ще го накисна в оцет.
TENDER

Мнениеот Ozzie » Съб Дек 22, 2012 7:34 pm

Друга възможна неизправност - осите да не са успоредни и поради това да е блокирал.
Виждал съм подобно нещо при тенекения клас на SHIMANO, дори не беше ALTUS, а нещо още по- долно.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот TENDER » Нед Дек 23, 2012 10:00 pm

Не е крив. Като го измия с много топла вода се загрява и се движи добре. Снощи ми се доспа и ме домързя. Сега го свалих, измих го и го напръсках с оцет. Имаше подобрение. След това го потопих в оцет и ще го оставя през ноща да кисне. Утре ще пиша за резултата.

ПП: След 20 мин. в оцет се движи много добре.
TENDER

Мнениеот TENDER » Сря Дек 26, 2012 6:00 pm

Забавих поста си, като се надявах да добия достатъчно впечатления от дерайльора след киселинната баня. За съжаление карах само 15 км. а времето е сухо и меко. Със сигурност оцетът много го подобри. Превключва толкова леко, че дори ми направи впечатление че жилото и бронята ми са за смяна. :D За сега допускам че няма да имам повече проблеми с него, но окончателно ще мога да кажа, след като покарам и в по-неблагоприятни метеорологични условия.
Да си призная - през главата ми минаха мисли за бензин, нафта и какво ли не. А за оцет- никога нямаше и да помисля да опитам. Дори бях леко скептичен към предложението. То за това ме и домързя да го накисна още първата вечер.
TENDER

Мнениеот zafirovp » Сря Дек 26, 2012 8:27 pm

Отиваш на някоя автомивка и с пароструйката го миеш 2-3 минути. Няма как да не се оправи, ако налягането е 100 бара. Аз карах 2 години с декланшор вместо водач, с откачени жила. След толкова много каране, без раздвижване го измих на OMV и го продадох на приятел. До ден днешен си работи. Беше от най-нисък клас.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот TENDER » Сря Дек 26, 2012 8:59 pm

30 мин. в тенджера под налягане (при около 120° С) не помогна много. Значи с вода/пароструйка не става.
TENDER

Мнениеот TENDER » Нед Дек 30, 2012 11:24 am

Пак спече. Движи се, но трудно. Ще купувам нов някой ден, но сега не мога да отделя пари. Потърсих в нета и попаднах на тези спрейове:
1.Спрей универсален почиствател http://www.perocar.com/spray/spray-tehn ... chistvatel - Някой ползвал ли го е? Ще повреди ли боята?
2.Спрей за почистване на вериги (защото смятам че проблема е от маслото във втулката) http://www.perocar.com/spray/spray-tehn ... -na-verigi
3.Спрей за студено обезмасляване http://www.perocar.com/spray/spray-tehn ... masliavane След него вероятно и пароструйка ще се наложи, предвид недостъпното място за измиване с вода.

На пръв поглед изглежда че всеки един от тях ще свърши работа. И така да е, но кой е най-подходящ за случая? Някой ползвал ли е някой от тези продукти? Бих пробвал и други методи ако дадете предложение.
TENDER

Мнениеот chochkoto_e1 » Нед Дек 30, 2012 11:55 am

според мен и спрея няма да ти помогне ;) това с варенето е много по-добре но не можеш да да го вариш всяка седмица. най-добре вземай нов
chochkoto_e1

Рейтинг: 1094

Мнениеот TENDER » Нед Дек 30, 2012 1:04 pm

Докато взема нов, ще минат няколко месеца. Безработен съм.
TENDER

Назад към Веломеханик